Uenighed om rotationsregler i Enhedslisten: “Vi hælder politiske stortalenter ud på stribe” 

FIK DU LÆST: Pernille Skipper er nu officielt faldet for Enhedslistens rotationsprincip, men det er endnu ikke et tema, hvem der skal træde i hendes fodspor. Det er til gengæld princippet selv. Læs eller genlæs reportagen fra Enhedslistens årsmøde. 

Pernille Skipper har været politisk ordfører for Enhedslisten siden 2016.
Pernille Skipper har været politisk ordfører for Enhedslisten siden 2016.Foto: Tariq Mikkel Kahn/Ritzau Scanpix
Andreas ArpHjalte T. H. Kragesteen

Denne artikel blev bragt første gang den 7. oktober 2019. 

Pernille Skipper skal ikke nogen steder hen. I hvert fald ikke lige nu, lyder det fra hende selv. 

Det står dog fast, at den politiske ordfører efter weekendens årsmøde i Enhedslisten, ikke længere fremgår af partiets kandidatliste til Folketinget.  

Skipper er nemlig faldet for partiets rotationsprincip, som også Johanne Schmidt-Nielsen gjorde det før hende. Og som den yderst populære Pelle Dragsted gjorde det forud for årets folketingsvalg. 

Rotation er et godt princip for at undgå, at folk klæber til taburetten. Men når det i praksis betyder farvel til folk, der i den grad er i stand til at give Enhedslisten en profil i offentligheden, er det problematisk og bør laves om.

Henning Hyllested (EL)
Medlem af Folketinget

I den besynderligt kolde foyer i Hafnia-hallen i Valby på weekendens årsmøde fanger Altinget partiets mageårige folketingsmedlem og transportordfører Henning Hyllested.  

Han mener, at rotationsprincippet i sin nuværende form snart bør være fortid. 

Jeg tror ikke, at hverken Pernille Rosenkrantz-Theil, Johanne Schmidt-Nielsen eller Pernille Skipper havde haft de placeringer, som de har nu, hvis vi havde et system, som fremmede, at vores dengang gamle mænd sad der stadigvæk,

Christian Juhl (EL)
Medlem af Folketinget

“Jeg synes, vi skal lave om på det. Rotation er et godt princip for at undgå, at folk klæber til taburetten. Men når det i praksis betyder farvel til folk, der i den grad er i stand til at give Enhedslisten en profil i offentligheden, er det problematisk og bør laves om,” siger han og tilføjer: 

“Vi hælder politiske stortalenter ud på stribe. Johanne Schmidt-Nielsen, Pernille Skipper og Pelle Dragsted. Det er problematisk.” 

Henning Hyllested har ikke selv et bud på, hvordan rotationsprincippet i stedet skal se ud, og han er er heller ikke bekymret for situationen efter Pernille Skipper. Der er tilstrækkeligt med talenter i den nuværende folketingsgruppe, der kan tage over, konstaterer Hyllested, der dog ikke ønsker at nævne navne.  

Men for fremtiden er han bekymret. 

”Indtil nu har vi været i stand til at producere nye talenter. Og det kan man håbe bliver ved. Men man kan godt frygte, at vi bliver ramt af det, som Venstresocialisterne gjorde. Og så spiller medierne en så stor rolle i dag, at det er afgørende, at vi har gode talsmænd i offentligheden,” siger Henning Hyllested.  

“Pelle er jo ikke væk. Han er lige der”  
Enhedslistens rotationsprincip har været debatteret  gentagne gange.  

Senest påpegede Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, at princippet internt er et “stridspunkt”, der “til en vis grad er et generationsspørgsmål”. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen kaldte ligeledes rotationsreglerne for “tabuiseret”.  

På partiets årsmøde bevæger Altinget sig fra den kolde foyer ind i den lidt varmere hal, hvor Enhedslistens delegerede fra nær og fjern er samlet. Skiftevis har de mulighed for at debattere både politik, regnskab og hovedbestyrelsens beretning fra scenens talerstol.  

Og de engagerede fodfolk har sjældent held med at overholde tidsbegrænsningen.  

I en af pauserne løber Altinget ind i EU-ordfører Søren Søndergaard, der har siddet i Folketinget siden 2015. Han sad også i partiets første folketingsgruppe fra 1994 og 11 år frem, inden han faldt for rotationsprincippet.  

Et princip, han grundlæggende finder fornuftigt. 

“Det er jo ikke sådan, at folk forsvinder. Vores rotationsprincip handler om at få flere talenter frem. Man skal kun være ude i to år, og så kan man komme ind igen. Pelle er jo ikke væk. Han er lige der,” siger Søndergaard og peger rigtignok på Pelle Dragsted, der står i den anden ende af hallen.  

“Hans erfaring er ikke væk, og det er Pernilles heller ikke. Folk er stadig omkring partiet og bidrager med deres erfaring. Så kan vi diskutere, om det skal være ét år mere eller mindre, men selve princippet er godt,” siger Søren Søndergaard.  

Om den umiddelbare fremtid efter Skipper, siger EU-ordføreren, at han “ikke sover uroligt om natten”. Han åbner dog op for, at der på ordførerposten kan være brug for en ny “model”. 

“Der er mange kandidater, der kan indgå i den proces og de overvejelser om, hvordan vi skal skrue det sammen. Nu har vi haft en model i nogle år; det kan være, vi skal vælge en anden. Uden at gå helt tilbage til ikke at have nogle ansigter helt fremme. Men det er der tid til at diskutere,” siger han.  

En del af DNA’et 
Pausen er slut, og på talerstolen står nu en repræsentant iført sort T-shirt med gult bogstavprint trykt hen over brystet. “STEM RACISTERNE UD,” står der.

Bagved er to storskærme hængt op og mellem dem et farverigt banner med teksten “For en grøn og retfærdig fremtid”. 

På selvsamme talerstol stod Pernille Skipper lørdag formiddag og holdt sin ordførertale til stor begejstring for de fremmødte.

Foruden politiske meldinger om krav til finansloven og et løfte om uro i udlændingepolitikken, benyttede hun også lejligheden til at ønske Enhedslisten tillykke med de 25 år i Folketinget.  

Læs også

Begejstringen for “natur, vindmøller og Søren Søndergaard” ændrer sig aldrig, bemærkede Skipper og tilføjede, at hun også kunne “spotte en enkelt islandsk sweater” fra sin position på talerstolen. Efter to dage i Hafnia-hallen kan Altingets udsendte konstatere, at det var en underdrivelse.  

Spørgsmålet er så, om rotationsprincippet kommer til at ændre sig. Det synes hovedbestyrelsesmedlemmet Mikael Hertoft ikke, at det bør.  

”Jeg synes ikke, vi skal ændre os. Vores rotation er rigtig vigtig. Det er en del af vores DNA,” slår han fast.  

Et af argumenterne for princippet er, at partiet undgår levebrødspolitikere. Og så er Enhedslisten jo også et parti, hvor det er ikke er én formand, men kollektivet, som ligger den politiske linje, påpeger flere af dem, som Altinget taler med i Valby.  

Folketingsmedlemmet Christian Juhl er en af dem. 

“Jeg var modstander af det, da vi dannede Enhedslisten for 30 år siden, men det har vist sine styrker. Jeg tror ikke, at hverken Pernille Rosenkrantz-Theil, Johanne Schmidt-Nielsen eller Pernille Skipper havde haft de placeringer, som de har nu, hvis vi havde et system, som fremmede, at vores dengang gamle mænd sad der stadigvæk,” siger han. 

Navnelegen er ikke begyndt 
Fra talerstolen foran de snorlige bordrækker i Hafnia-hallen er flere temaer på dagsordenen. EU-politikken, klimaet og kapitalismen er nogle af dem.

Rotationsprincippet er det ikke. Og blandt partiets folketingsmedlemmer er ordførerposten det heller ikke. Ikke endnu.  

På nuværende tidspunkt står der dog “ikke en naturlig erstatning klar,” når der skal vælges en ny frontfigur, sagde Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, forud for årsmødet. 

Finansordfører Rune Lund, der endte som partiets nummer ét på årets kandidatliste, retsordfører Rosa Lund, erhvervs- og beskæftigelsesordfører Victoria Velásquez og klima- og miljøordfører Mai Villadsen bliver lige nu nævnt som nogle af de bedste bud.  

Selv ryster de to sidstnævnte afvisende på hovedet, når de bliver spurgt om en kommentar.  

Andre EL-profiler er på linje med Henning Hyllested. De har ikke favoritter og ønsker heller ikke at udpege enkelte kandidater. De konstaterer blot, at talentmassen er stor. 

“Du kan både kigge rundt i eller rundt om folketingsgruppen, fordi det vrimler med unge mennesker, som kan lede folketingsgruppen, hvis de skulle det. Der er både Mai, Rosa og alle de andre. De har potentialet til det alle sammen,” siger udviklingsordfører Christian Juhl. 

Partiets nyvalgte europaparlamentsmedlem stemmer i.  

“Det er selvfølgelig en udfordring. Men det er en udfordring, vi har klaret flot indtil nu. Og der er kommet mange gode folk ind i folketingsgruppen. Rosa Lund er kommet stærkt tilbage. Mai Villadsen og Victoria Velásquez gør det rigtig godt. Det er mange, der gør det godt,” siger Nikolaj Villumsen.  

Hvornår skiftet kommer, må tiden vise. Da Enhedslisten senest var i samme situation, overlod Johanne Schmidt-Nielsen posten til Pernille Skipper knap et år inde i valgperioden. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

Henning Hyllested

Fhv. MF (EL), transportordfører, landdistrikts- og øordfører, turismeordfører
Havnearbejder (Esbjerg Havn)

Pernille Skipper

Politisk kommentator, TV 2 News, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00