Heunicke vil give svækkede ældre lov at dø i fred 

GENOPLIVNING: Svækkede ældre skal kunne sige nej tak til genoplivning ved hjertestop via en digital løsning. Det foreslår sundhedsminister Magnus Heunicke efter kritik af ny vejledning.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Det skal være slut med benspænd for en værdig død, mener sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

Efter kritik af uklare regler omkring ældres selvbestemmelse er han derfor klar med et forslag, der skal sikre muligheden for at sige nej tak til genoplivning ved akut hjertestop.

”Det handler grundlæggende om retten til vores eget liv og også retten til at få en værdig død. At hjertet holder op med at slå er jo for mange af os den naturlige afslutning på livet,” siger Heunicke og tilføjer, at genoplivningsforsøg kan være voldsomme og medføre skader.

Han vil derfor søge opbakning til et forslag, der skal gøre det muligt at registrere sig i en database, hvis man ikke ønsker genoplivningsforsøg ved hjertestop.

Vi mener, det er et personligt valg, som man selv skal have mulighed for at træffe.

Magnus Heunicke (S)
Sundheds- og ældreminister

Valget vil gælde for – primært ældre – borgere, der bor på plejehjem eller har daglig kontakt med pleje- og sundhedspersonalet, for eksempel som modtagere af hjemmesygepleje.

Et personligt valg
Det nye forslag er ikke kun en udvidelse af den eksisterende mulighed for at fravælge genoplivning.

Regeringen vil øge selvbestemmelsen, så danskerne selv kan træffe valget uden at involvere en læge – og på et tidspunkt, hvor de er fuldstændig raske.

”Vi foreslår, at man, fra man er 18 år gammel, kan registrere sig i en database, hvis man ikke ønsker genoplivning. Men fravalget træder så først i kraft, hvis man senere kommer på plejehjem eller på anden måde er i daglig kontakt med sundheds- eller plejesektoren,” siger Magnus Heunicke.

Han vil indkalde de øvrige sundhedsordførere til en drøftelse af den praktiske udformning af reglerne.

Hvorfor skal der ikke en læge med indover?

”Vi mener, det er et personligt valg, som man selv skal have mulighed for at træffe. Man kan altid tage en samtale med en læge, hvis man er mere tryg ved det, eller man kan helt lade være med at tage stilling.” 

Artiklen er et uddrag af en længere artikel fra Altinget Sundhed. Her får du mere perspektiv og flere kommentarer. Du kan tegne et prøveabonnement her

Dokumentation

Det foreslår regeringen:

Regeringen vil give habile, svækkede personer mulighed for at fravælge genoplivningsforsøg ved hjertestop. Det skal ske ved at oprette en digital database, hvor alle fra 18 år kan registrere sig, hvis man ikke ønsker genoplivningsforsøg. Valget vil gælde for borgere, der bor på plejehjem eller har daglig kontakt med pleje- og sundhedssektoren, for eksempel som modtagere af hjemmesygepleje.

Fravalget af genoplivningsforsøg kræver ikke samtale med en læge.

Der vil ikke være nogen aldersgrænse, men fravalget af genoplivning får først effekt for borgere i daglig kontakt med pleje- eller sundhedssektoren.

Fravalget af genoplivning skal kunne fortrydes.

Sundhedsministeren vil indkalde Folketingets øvrige partier til nærmere forhandlinger om ordningen, herunder finansieringen af den digitale løsning.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Rudkjøbing

Direktør, Steno Diabetes Center Sjælland, formand, Den Nationale Videnskabsetiske Medicinske Komité 2
cand.med. (Københavns Uni. 2008), ph.d. i folkesundhed, M.Sc. i sundhedsøkonomi, politik og management (London School of Economics)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00