Magnus Heunicke er populær hos vælgerne

MENINGSMÅLING: S-regeringens ministre får pæne karakterer af vælgerne, og sundhedsminister Magnus Heunicke stormer op på en tredjeplads i en ny måling over de mest populære ministre.

Statsminister Mette Frederiksen topper blandt vælgerne, men opbakningen under coronakrisen gælder også en stribe andre ministre. 
Statsminister Mette Frederiksen topper blandt vælgerne, men opbakningen under coronakrisen gælder også en stribe andre ministre. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Ministrene i den socialdemokratiske mindretalsregering står usædvanligt godt blandt vælgerne.
Det fremgår af en ny måling fra Epinion foretaget for Altinget og DR. I målingen skal svarpersonerne angive, om de bedømmer en række politikere positivt eller negativt, og her får over halvdelen af ministrene et samlet plus på mindst ti. Målingen er foretaget et par uger efter, at nedlukningen af Danmark blev en realitet.

1.-plads

Mette FrederiksenStatsminister Mette Frederiksen (S)
Samlet positiv minus negativ: 66 procent

For bare et år siden var opbakningen til Mette Frederiksen kun imponerende blandt vælgere, der stemte S og SF. I dag er der selv hos blå bloks vælgere tre gange så mange, der bedømmer statsministeren positivt som negativt. I rød blok, hvor især radikale vælgere tidligere var meget forbeholdne, er der nu hele 92 procent, der giver en positiv bedømmelse. Samlet bedømmer 78 procent Mette Frederiksen positivt, mens kun 12 procent giver en negativ bedømmelse. 

Coronakrisen har i den grad givet Mette Frederiksen en kommunikationsplatform, som hun har formået at udnytte optimalt. Ikke alene har hun fremstået som solid klippe i farefyldt coronafarvand, hun har også formået at få nogle socialdemokratiske grundprincipper som solidaritet og velfærdssamfund gjort til bærende elementer. Det er, som om håndteringen af coronakrisen er det, Mette Frederiksen har trænet til hele sit liv.

En så unik opbakning varer sjældent særlig længe, og de første kritiske spørgsmål begynder nu at komme frem. Men lige her og nu må Mette Frederiksen føle sig som solkongen. 

2.-plads

Mattias TesfayeUdlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S)
Samlet positiv minus negativ: 28 procent

Forgængeren på posten, Venstres Inger Støjberg, scorede også pænt i ministermålingerne, men hun delte vandene langt mere end Mattias Tesfaye. Som minister har han ikke ændret synderligt på Støjbergs hardcore linje, men hans retorik er væsentligt mere afdæmpet, og han kan derfor hente en meget bred opbakning. Den manglende skarphed skyldes ikke holdningsløshed, tværtimod er hele hans attitude til udlændingepolitikken forbundet med klassiske socialdemokratiske idealer som kamp mod religiøs formørkelse, ligestilling mellem kønnene og et solidarisk værdifællesskab som grundlag for velfærdssamfundet.
Tesfaye er den eneste minister i topfem, der ikke har spillet nogen særlig rolle under coronakrisen.  

3.-plads

Dokumentation

Om målingen

Målinger er foretaget af Epinion for Altinget og DR på baggrund af i alt 456 til 1.014 gennemførte interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført som en webbaseret undersøgelse på Epinions Danmarkspanel. Se det konkrete antal besvarelser i tabellen nederst.

Interviewene er gennemført i perioden fra 26. marts til 1. april 2020.

Sådan har vi spurgt: Er du positivt eller negativt stemt over for ... 

Ministrene er rangeret efter, hvor mange procent der er positivt stemt, fraregnet den procentdel, der er negativt stemt. Målingen er altså ikke specifikt lavet på ministerrollen, men på helhedsindtrykket af den pågældende politiker.
Ved en beklagelig fejl er uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen ikke medtaget i denne måling.  










0:000:00