Fredsfond er vokset markant på ti år – og udviklingsbistanden betaler

UDVIKLING: Udviklingsbistandens bidrag til Freds- og Stabiliseringsfonden er siden 2010 vokset fra 60 til 400 millioner kroner årligt. Et eksempel på udhulingen af bistanden, mener EL, mens SF vil overveje finansieringen inden næste finanslov.

FN's fredsbevarende indsatser er blandt modtagerne af bistand gennem Freds- og Stabiliseringsfonden. 
FN's fredsbevarende indsatser er blandt modtagerne af bistand gennem Freds- og Stabiliseringsfonden. Foto: Zohra Bensemra/RItzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Danmarks Freds- og Stabiliseringsfond er blevet over tre gange større på ti år, så den i 2020 har et budget på over en halv milliard kroner. 

Og det er ulandsbistanden, der med et bidrag i finansloven for 2020 på 400 millioner kroner betaler langt størstedelen af regningen.

Det er Christian Juhl, udviklingsordfører i Enhedslisten, stærkt utilfreds med.

”Det er et klokkeklart eksempel på, hvordan den del af udviklingsbistanden, der går til reel udvikling, igen og igen bliver udhulet,” siger han.

Når vi først skal have betalt flygtninge i Danmark, nødhjælpen i flygtningelejrene og bagefter også skal betale konfliktløsning og stabiliseringsindsats med udviklingsbistanden, så udhuler vi den. Jeg så hellere, at vi udhulede lidt i militæret i stedet i den her sammenhæng.

Christian Juhl
Udviklingsordfører i Enhedslisten

Fonden er vokset 
Siden oprettelsen i 2010 er den tværministerielle fond vokset fra at have et årligt budget på 144,6 millioner kroner til at have 505,5 millioner kroner til rådighed i 2020.

Af den vækst kommer det meste fra udviklingsbistanden, der på de ti år er gået fra at bidrage med 59,6 millioner kroner til 400 millioner kroner i år, mens Forsvarsministeriets bidrag til sammenligning er steget med 19,3 millioner kroner i samme periode, viser en opgørelse over fondens årlige økonomi.  

Christian Juhl fra Enhedslisten mener derfor, at Forsvarsministeriet bør afholde en større del af udgifterne til fonden.

"Det er Forsvarets midler, der skal gå til det her. Når vi først skal have betalt flygtninge i Danmark, nødhjælpen i flygtningelejrene og bagefter også skal betale konfliktløsning og stabiliseringsindsats med udviklingsbistanden, så udhuler vi den. Jeg så hellere, at vi udhulede lidt i militæret i stedet i den her sammenhæng,” siger han. 

Muligt tema på finansloven
Helt så langt er man ikke villig til at gå i SF, men partiet vil i lyset af Freds- og Stabiliseringsfondens markante økonomiske udvikling gerne have større klarhed over, hvad fonden beskæftiger sig med. 

Dokumentation

Freds- og Stabiliseringsfonden blev oprettet i 2010 og har ifølge fondens årsrapport for 2019 som formål ”at øge sikkerheden i Europa og i Danmark i tråd med regeringens prioriteter og FN’s Verdensmål”.
 
Indsatserne sker i femten lande, men særligt Syrien, Irak, Afghanistan, Afrikas Horn og FN's fredsbevarende arbejde er store modtagere af Danmarks bistand gennem fonden.

Fonden bidrager med alt fra opbygning af vand- og sanitetsforhold til konfliktmægling, valgobservation, minerydning og opbygning af fremmede staters forsvar.

Kilde: Freds- og Stabiliseringsfondens årsrapport.


0:000:00