Analyse af vælgernes boligtyper: Konservative ejer, og Enhedslisten bor i andel

FIK DU LÆST: Boligen afslører både økonomiske og interessemæssige forskelle mellem vælgerne – og de ideologiske forskelle er også at ane i partiernes boligpolitik. Læs her, hvilken boligform partiernes vælgere har.

Konservatives vælgere bor fortrinsvist i ejerboliger, mens Enhedslisten har den største andel af vælgere beboende i andelsboliger. (Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix)
Konservatives vælgere bor fortrinsvist i ejerboliger, mens Enhedslisten har den største andel af vælgere beboende i andelsboliger. (Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix)
Maria Neergaard Lorentsen

Artiklen blev bragt første gang 27. maj

Konservatives vælgere bor fortrinsvist i ejerboliger, mens Enhedslisten har den største andel af vælgere beboende i andelsboliger.

Det viser Altingets nye analyse af vælgerprofilerne. Analysen er foretaget af Kasper Møller Hansen, professor ved Københavns Universitet, der blandt andet forsker i vælgeradfærd og valgdeltagelse.

"Tallene viser, at partiernes kernevælgere er forskellige i forhold til, hvilken boligform de har. Det er endnu en skarp skellinje mellem vælgerne."

Der har altid været en slags borgfred i dansk politik om ikke at røre boligejerne. Det er en ressourcestærk gruppe, og det kan få en meget stor betydning, når vi som nu står over for usikkerhed i forhold til nye ejendomsvurderinger.

Kasper Møller Hansen
Professor ved Københavns Universitet

Boligen afslører din baggrund
Analysen afslører en del om vælgernes baggrund, forklarer Kasper Møller Hansen.

For vælgergrupperne har vidt forskelligt boligmæssigt – og dermed økonomisk – udgangspunkt for deres gøren og laden:

"Det at bo til leje siger noget om, at man er yngre eller ældre og bor i byen frem for på landet. Derfor er tallene også et udtryk for naturlig demografi."

Men det handler også om forskellige interesser.

Hvor man som lejer har størst interesse i at sikre billige huslejer, vedligehold af lejligheder og gode regler for lejerne, er man med en ejerbolig mere interesseret i grundskyld og boligskatter.

Ideologi: kapitalfonde og almene boliger
Kernevælgernes boligform afspejles også i partiernes politik:

"Tallene viser en meget klar skildring mellem blå og rød blok. Hvor Konservatives og Venstres kernevælger især er boligejer, bor mange af Enhedslistens vælgere i leje- eller andelsboliger, mens Socialdemokratiet er et gennemsnitsparti, som både ejer og lejer."

Det seneste år er boligminister Kaare Dybvad netop blevet beskrevet som en "ægte socialdemokrat" i kraft af hans kamp imod kapitalfondes opkøb af lejligheder og sikring af de almene boliger.

"Kapitalfonde og almene boliger giver god ideologisk mening for socialdemokraterne, fordi deres vælgere har forskellige boligformer, og fordi socialdemokraterne står stærkest i byerne, hvor man har problematikkerne tæt inde livet."

Boligen deler blokkene internt
Boligformen viser dog også politiske forskelle internt i blokkene.

Liberal Alliances vælgere er iøjnefaldende: 52,5 procent bor i lejebolig, og Liberal Alliance er dermed det næststørste "lejer-parti" kun overhalet af Alternativet, hvor 52,7 procent af vælgerne er lejere. Det skyldes dog, at Liberal Alliance har den ultimativt yngste vælgerskare.

Også i rød blok bor vælgerne forskelligt, og disse interne forskelligheder kan skabe udfordringerne, når der skal forhandles:

"Hvis man skal lave et forlig mellem Enhedslisten og De Radikale, får du nogle udfordringer, fordi Radikales vælgere i højere grad er ejere – og det kommer naturligt til at spille ind på deres politik."

Boligejerne er det tunge lod
Boligejerne og alt, der hører med – grundskyld, boligskatter og låneforhold – har ofte været et emne, politikerne har tøvet med at røre for meget ved.

"For de fleste af os er boligen det dyreste, vi nogensinde har købt og skal betale til i årtier," siger Kasper Møller Hansen.

For de fleste boligejere står deres formue gemt i boligen. Boligpolitikken har derfor stor indflydelse på borgernes privatøkonomi.

"Der har altid været en slags borgfred i dansk politik om ikke at røre boligejerne. Det er en ressourcestærk gruppe, og det kan få en meget stor betydning, når vi som nu står over for usikkerhed i forhold til nye ejendomsvurderinger."

Se vælgernes boligform herunder: 

Læs artiklen om vælgernes demografi på Altinget Christiansborg.

Dokumentation

Om analysen

Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Analysen er baseret på i alt 10.590 interviews, hvoraf 7.278 interviews er foretaget af Kantar Gallup i perioden 1/1-20 til 31/3-20 og 3.312 interviews er foretaget af Epinion i perioden 25/2-20 til 3/2-20 og 10/4-20 til 16/4-20. Analysen er justeret for døde og nye vælgere og er desuden vægtet op mod valgresultatet ved FV19, demografi og seneste snit af for målingerne.

Borgerlisten og Stram Kurs er ikke med i analysen på grund af for få respondenter.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00