BL vil koordinere viden om bæredygtigt byggeri

VERDENSMÅL: Det skorter på krav om bæredygtighed, når den almene sektor skal renovere, lyder kritikken. BL vil nu stå i spidsen for at indsamle og koordinere viden, der skal fremme bæredygtigt byggeri.

Peter Pagh-Schlegel

I dette og næste år skal der renoveres for over 20 milliarder kroner i det almene byggeri.

Det er resultatet af den såkaldte grønne boligaftale fra foråret, der har frigivet penge fra Landsbyggefonden til at få gjort kål på den lange renoveringskø, der har bygget sig op i den almene boligsektor.

Men når renoveringsopgaverne kommer i udbud, er der sjældent konkrete krav til for eksempel miljømæssig bæredygtighed eller CO2-aftryk i byggematerialerne.

Det fortæller bæredygtighedschef i NCC, Anna-Mette Monnelly.

Den almene sektor udgør en halv million boliger, så derfor er det altafgørende, at al den viden, vi sidder med i branchen og forskningen, bliver sat i spil

Anna-Mette Monnelly
Bæredygtighedschef, NCC

”Når vi sidder og læser udbud igennem lige nu, så er der meget sjældent konkrete affaldssorteringskrav, minimering af skadelige stoffer  eller CO2-krav til  byggeriet,” siger hun og forklarer, at branchen ellers står parat til at opfylde dem.

”Men hvis vi ikke får stillet krav, kommer det hurtigt til at se ud som fordyrende tiltag, som ryger væk under forhandlingerne,” fortsætter hun.

”Vi er jo forsigtige, fordi det er beboernes penge. Her kan vi godt bruge hjælp til at blive mere modige og udfordre, om bedst og billigst nu også altid er bedst og billigst på sigt,” siger Natalia Rogaczewska, politisk chef i BL.
”Vi er jo forsigtige, fordi det er beboernes penge. Her kan vi godt bruge hjælp til at blive mere modige og udfordre, om bedst og billigst nu også altid er bedst og billigst på sigt,” siger Natalia Rogaczewska, politisk chef i BL. Foto: Altinget

Stort potentiale
Anna-Mette Monnelly ser til gengæld et stort potentiale i, at den almene sektor som samlet organ får stillet nogle ensartede bygherrekrav i udbuddene.

Her kan det være et problem, hvis der ikke er nok viden om bæredygtigt byggeri i de enkelte boligforeninger, der forhandler byggekontrakterne.

”Hvis der sidder en lille organisation, som ikke har kræfter og ressourcer til at løse det, så skal det selvfølgelig løses på en anden måde. Den almene sektor udgør en halv million boliger, så derfor er det altafgørende, at al den viden, vi sidder med i branchen og forskningen, bliver sat i spil,” siger Anna-Mette Monnelly.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00