Klimaforandringer kan gavne dansk landbrug

NYHED: De danske fødevareerhverv kan høste gevinster i fremtiden, hvis FN’s klimapanel har ret i forudsigelserne om global opvarmning.
Højere temperaturer kan gavne landbruget i Danmark, mens det vil få uheldige konsekvenser andre steder i verden.
Højere temperaturer kan gavne landbruget i Danmark, mens det vil få uheldige konsekvenser andre steder i verden.Foto: colourbox
Niels Th. Dahl

De fleste forskere tegner et dystert billede af verden om få årtier, hvis klimaændringerne tager til, sådan som FN's klimapanel forudser.

Men for den danske fødevareproduktion behøver klimaforandringerne ikke kun være dårlige nyheder. Med få omstillinger kan det danske landbrug nemlig få gavn af de højere temperaturer i fremtiden og producere endnu flere fødevarer.

Det siger to af de danske forskere, der sidder med i FN's klimapanel, i dag til Altinget | Fødevarer.

"For de nordlige breddegrader er klimaændringerne og de højere temperaturer ikke en trussel i forhold til produktionen, men mere en fordel. Det vil betyde, at græs kan begynde at vokse hurtigere og tidligere, og det giver os muligheder for at dyrke andre planter som f.eks. majs," siger professor ved det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet John R. Porter.

Fakta

FN's klimapanel anslår, at den globale gennemsnitstemperatur vil være steget mellem to og fem grader i år 2100.

FN's klimapanel fik for nylig sammen med den tidligere amerikanske vicepræcident Al Gore tildelt Nobels fredspris.

CO2 fremmer plantevæksten
Når temperaturen stiger, vil det således blive muligt at dyrke nye afgrøder, der giver et større udbytte end de traditionelle danske kornsorter - f.eks. majs. Derudover vil den øgede koncentration af CO2 i luften også øge udbyttet fra alle andre afgrøder, fordi kultveilten får planterne til at vokse mere og hurtigere, forklarer forskningsprofessor ved det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet i Aarhus Jørgen E. Olesen.

"Klimaforandringerne vil i hvert fald relativt set blive en fordel for det danske landbrug. De tilpasninger, vi skal lave, er i virkeligheden mere det at udnytte nogle nye muligheder, mens man andre steder i verden må tilpasse sig for at dæmpe problemerne," siger Jørgen E. Olesen.

Klimaforandringerne vil i hvert fald relativt set blive en fordel for det danske landbrug.

Jørgen E. Olesen
Forskningsprofessor ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet

"Jeg tror især, det vil få betydning inden for grøntsagsproduktionen i Danmark. Fordelen ved et mildere klima er, at de danske producenter vil kunne dække markedet i en større del af året," fortsætter han.

Problemer andre steder i verden
Den øgede fødevareproduktion på de nordlige breddegrader som i lande som Danmark vil således betyde, at verden ikke nødvendigvis vil få en nedgang i fødevareproduktion i fremtiden - globalt set.

Men både John R. Porter og Jørgen E. Olesen understreger, at opvarmningen kan få store negative konsekvenser i andre egne af verden. I de lande, der i forvejen er meget varme og tørre, vil fødevareproduktionen nemlig gå ned. Det gælder Afrika, der i forvejen har svært ved at producere fødevarer nok, men også store dele af Sydeuropa:

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00