Vil forlænge skattefordel til gæsteforskere

NYHED: VK vil ændre forskerskatteordningen, så udenlandske forskere kan være i Danmark i fem år og stadig slippe billigere i skat.
Nyt lovforslag vil give udenlandske forskere mulighed for at blive fem år i landet og betale lav skat.
Nyt lovforslag vil give udenlandske forskere mulighed for at blive fem år i landet og betale lav skat.
Uffe Laursen
Det skal være mere attraktivt for højtuddannet arbejdskraft at slå sig ned i Danmark. Derfor foreslår regeringen at forbedre den særlige skatteordning for forskere og nøglemedarbejdere, der rekrutteres i udlandet.

Regeringen har netop haft et lovforslag i høring, der skal udvide muligheden for at arbejde i Danmark i en periode med nedsat skattebetaling. Hidtil har virksomheder haft mulighed for at invitere forskere til landet i tre år med en årlig bruttobeskatning på 25 pct. Den mulighed skal udvides, så man fremover også kan vælge at ansætte en forsker i fem år, dog med en lidt højere bruttobeskatning på 33 pct.

Glæde i Lundbeck
Forslaget er en del af regeringens handlingsplan for international rekruttering af arbejdskraft til Danmark. Og det vækker glæde i medicinalvirksomheden Lundbeck, hvor man i øjeblikket beskæftiger 14 udenlandske forskere på forskerordningen.

"Vi må indse, at det høje danske skatteniveau er en barriere for at få forskere til Danmark. Så sent som i sidste uge opsagde en af vores forskere sin stilling, fordi hans forskerordning udløb. Desuden tager det ét til to år, før en udenlandsk forsker kommer rigtigt ind i vores systemer, og vi kan mærke den fulde værdi af vedkommendes arbejde. Så hvis ordningen bliver forlænget, får vi et højere udbytte af vores investering i de udenlandske forskere," siger Anders Schroll, kommunikationschef i Lundbeck.

Kunne I ikke bare betale den løn, det koster at hente en topforsker til landet?

Det her forslag giver bare et yderligere tilskud til de store virksomheder og fodboldklubber, som er dem, der bruger ordningen.

Jesper Petersen
Skatteordfører, SF

"Det kunne vi i nogle tilfælde. Men vi ligger jo i konkurrence med firmaer fra andre lande med en lavere skattebetaling om at lokke de dygtigste til, så det ville gøre det noget sværere. Og så handler det jo også om, hvilke rammevilkår man vil give forskningsbaserede virksomheder her i landet. Det koster noget, hvis man vil være i stand til at tiltrække de bedste og at lave forskning på højt niveau i Danmark," siger Anders Schroll.

I det nye lovforslag er der stadig et minimums-lønkrav for at kunne benytte forskerordningen på 61.700 kr.

Gælder også gæsteforskere
Også på et andet punkt bløder regeringen op over for de udenlandske forskere. Forskere, der i en kort periode har haft ophold som f.eks. gæsteundervisere på et universitet, hvor der har været fuld skattepligt i Danmark, har hidtil ikke kunne komme på forskerordningen, hvis gæsteopholdet var inden for de seneste tre år. Den restriktion bliver der i forslaget gjort op med, så forskere også kan komme på den attraktive ordning, selv om de inden for de seneste tre år i en lille periode har betalt fuld skat i Danmark.     

Regeringen har formodentlig allerede flertal for den nye ordning, da både DF og S over for Altinget melder positivt ud om forslaget. 

"Man skal huske, at de her forskere, de er her kun i en begrænset periode og kommer jo ikke til at bruge intensivt af det velfærdssystem, vi har i Danmark. De bliver ikke gamle her, og sikkert heller ikke særligt syge, så belastningen på systemet er ikke så stor, og derfor er det rimeligt, at de heller ikke betaler så meget i skat," siger Nick Hækkerup, skatteordfører for S. 

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00