2019: Regnskabsskandale løb med rampelyset

ÅRET DER GIK: Regnskabsrodet i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse kom til at overskygge alt andet på forsvarsområdet i 2019. 

Forsvarsminister Trine Bramsen fik pludselig sin sag for med regnskabsrodet i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.
Forsvarsminister Trine Bramsen fik pludselig sin sag for med regnskabsrodet i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Netop som de fleste åndede lettede op over et veloverstået Nato-topmøde og begyndte at kigge frem mod juleferien, eksploderede den bombe, som 2019 kommer til at blive husket for. I hvert fald på den forsvarspolitiske front.

Det er naturligvis skandalen om massivt regnskabsrod i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og departementets håndtering af oplysningerne om, at noget var ravruskende galt i Hjørring, og at rigsrevisionen var på vej med en beretning, der udløste massiv kritik fra nogle dybt rystede statsrevisorer. 

Ingen store møgsager
Efter mere eller mindre at have ledt med lys og lygte efter nogle sager at markere sig på i de første godt fem måneder i ministerkontoret, blev forsvarsminister Trine Bramsen med få timers varsel smidt for løverne og skulle vise, hvad hun var gjort af. At hun var det helt rigtige valg, da statsminister Mette Frederiksen i juni skulle finde en til at stå i spidsen for det ministerium, som Frederiksen helst gerne så tiltrak sig så lidt opmærksomhed som muligt.

Her skulle ikke landes noget stort forlig. Her skulle ministeren bare sørge for, at der var ro og ingen store møgsager, der tog opmærksomheden væk fra regeringens andre dagsordener. Det var så lige præcis, hvad der skete, få døgn før regeringen landede sin klimalov.

Bramsen havde ikke nogen andel i den uheldige timing. Hun fik først kendskab til sagen, 16 timer før Altinget kunne fortælle om den, og 36 timer før rigsrevisionen gik ud med sin beretning, og statsrevisorerne fremlagde deres kritik. Faktisk skulle hun have været orienteret om sagen allerede ved sin tiltrædelse i juni, erkendte departementschefen, da han blev bedt om at redegøre for, hvordan pokker det kunne gå til, at ministeriet havde kendt til sagen siden april

Ud i strakt arm
Ministeren var naturligvis edderspændt rasende og kaldte det dybt kritisabelt. Men den sene ministerorientering betyder også, at hun kan holde sagen ud i strakt arm. Hun skal ikke redegøre for, hvor længe hun havde vidst hvad, men kan stille sig forrest i koret af forargede og rystede politikere.

Nu bliver det interessante at se, hvordan hun håndterer oprydningen. Ikke mindst når det står klart, hvor længe rodet har stået på i ejendomsstyrelsen, om det har været udnyttet til mere svindel, end det står klart nu, og om der er foregået eller har kunnet foregå noget lignende i andre af Forsvarsministeriets styrelser. 

Fjende nummer ét
Regnskabssagen kommer til at stå øverst i historiebøgerne. Men der skete også meget andet på den forsvarspolitiske front i året, der gik. En af de ting var et farvel til forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, der efter godt 2,5 år endte med at holde af Forsvaret og vel være en af de mere populære forsvarsministre i nyere tid. Noget af en bedrift, der kom direkte fra det finansministerium, som traditionelt har været Forsvarsministeriets fjende nummer ét.

På den politiske scene fik flere partier nye forsvarsordførere, mens tidligere ordførere fik andre poster, blev formand for Folketinget, eller helt forlod politik. Mest markant i SF, hvor Holger K. Nielsen ved folketingsvalget i juni takkede af efter en menneskealder i politik, hvor han blandt andet havde været med til at præge dansk forsvars- og sikkerhedspolitik. 

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00