Debat

3F: Integrationsforslag om billig rengøring er nedværdigende

DEBAT: AC-forslaget om at give flygtninge dårligt betalte rengøringsjob er udtryk for en fremmedfjendskhed, der truer integrationen og ikke løser nogen af de reelle problemer. Sådan lyder det fra 3F’s gruppeformand, Tina Møller Madsen.

Det, AC reelt siger, er at vi skal sørge for en succesfuld integration af de højtuddannede, resten skal have en klud og en kost i hænderne og sættes til at gøre rent. Billigt. Sådan lyder oversættelsen fra 3F's Tina Møller Madsen.
Det, AC reelt siger, er at vi skal sørge for en succesfuld integration af de højtuddannede, resten skal have en klud og en kost i hænderne og sættes til at gøre rent. Billigt. Sådan lyder oversættelsen fra 3F's Tina Møller Madsen.Foto: Pressefotos, 3F
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tina Møller Madsen
Formand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration

Under overskriften “Billig rengøring til private skal få flygtninge i job” bragte Altinget i går en artikel om, at Akademikernes Centralorganisation, AC, to dage før trepartsforhandlingerne, har lanceret et forslag om, at flygtninge med lidt eller ingen akademisk uddannelse skal gøre rent, pudse vinduer og klippe hæk. Vel at mærke til en pris, der gør det attraktivt for private danskere at betale sig fra nogle af dagligdagens sure pligter. 

Hovedorganisationen foreslår en genindførelse af hjemmeserviceordningen som et af de tiltag, som kan åbne arbejdsmarkedet for flygtninge.

Som formand for små 30.000 medlemmer i 3F Privat Service, Hotel og Restauration kan jeg ikke gøre nok for at lægge afstand til Akademikernes forslag, der er det 7. bud, i en række på 10. 

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Grænsende til det fremmedfjendske
Det, som AC reelt siger, er, at vi skal sørge for en succesfuld integration af de højtuddannede, resten skal have en klud og en kost i hænderne og sættes til at gøre rent. Billigt. Og det skal så gøre det ud for god integration.

Men tanken om, at kan du ikke komme i arbejde som højtuddannet, så kan du altid blive hjemmeserviceassistent og gøre rent, er langt farligere end de få tosser, der vil sende flygtninge hjem til en krigszone.

AC’s syvende bud har intet med integration at gøre og handler mere om at skubbe problemet videre til lavtlønsområdet som en varm kartoffel, end det handler om at investere det nødvendige i en bæredygtig integration.

Tina Møller Madsen
Formand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration

De er nemlig få og har få tilhængere, mens AC's forslag, maskeret som integrations- og flygtningevenligt, reelt grænser op ad det egentligt fremmedfjendske.

Hvis nu AC også arbejdede ihærdigt for at skaffe rengøringsjobs i en hjemmeserviceordning til sine egne 12.000 ledige, ikke mindst den betragtelige gruppe, der har akademiske uddannelser, der slet ikke efterspørges på arbejdsmarkedet, ville situationen jo være en anden. 

Men det gør AC ikke, og spørgsmålet: ”hvorfor ikke?” trænger sig på, fordi det umiddelbare svar, som jeg og mange andre gætter på, er, at fremmede, efter AC’s mening, hører mere hjemme i lavtlønsstillinger. Jeg lader spørgsmålet stå.

Flygtninge skal ikke tvinges ind på lavtlønsområdet
De oplysninger, jeg som 3F-gruppeformand har, viser, at de flygtninge, der når til Danmark, er ressourcestærke. De repræsenterer en bred vifte af kompetencer, og de vil kunne tilføre vores samfund mange værdier, men kun hvis vi betragter dem som en tilgang og en ressource og investerer i at integrere dem i samfundet. 

Flygtninge med baggrunde som eksempelvis bagere, blikkenslagere, regnskabsmedarbejdere, murere, chauffører eller ingeniører kan reelt integreres tæt på de fag, de kommer fra. 

Og så betyder det at være flygtning i Danmark ikke det samme som en tvangsmæssig deroute til lavtlønsområdet.

Skubber problemet videre
AC’s syvende bud har intet med integration at gøre og handler mere om at skubbe problemet videre til lavtlønsområdet som en varm kartoffel, end det handler om at investere det nødvendige i en bæredygtig integration.

Og så mangler AC og alle andre med samme indstilling at svare på spørgsmålet: Hvorfor gælder jeres iver efter at få flygtningene i arbejde med nye statsstøttemidler ikke vores egne arbejdsløse? 

Der er rigeligt ledige i lavtlønsområderne. Ledige, der er hårdt presset af dagpengereform og kontanthjælpsloft og derfor har et kritisk behov for at komme i arbejde. Skal de nu skubbes i anden række?

Spørgsmålet kræver et hurtigt og godt svar, for hvis man virkelig vil puste til en fremmedfjendsk drejning af danske lavtlønsmodtagere, så skal man da endelig tvinge flygtninge og arbejdsløse i lavtlønsområdet til at kæmpe med hinanden om de få ledige arbejdspladser, vi har, og endelig tilgodese den ene gruppe med statsstøttemidler, som den anden gruppe ikke kan få adgang til. Resultatet giver sig selv, og det er ikke positivt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00