Debat

3F: Vi vil ikke løfte politikernes ansvar

DEBAT: Trepartsforhandlingerne er søsat i minefyldt farvand, og statsministeren ligger, som han har redt, skriver 3F-formand Per Christensen. Politikerne skal tage deres ansvar på sig, og det rækker længere end bare til flygtninge, påpeger han.

Nok skal flygtningene i arbejde, men det betyder ikke, at vi kan glemme de danskere, der også gerne vil i arbejde, skriver Per Christensen, formand for 3F.
Nok skal flygtningene i arbejde, men det betyder ikke, at vi kan glemme de danskere, der også gerne vil i arbejde, skriver Per Christensen, formand for 3F.Foto: Pressefoto
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Per Christensen
Formand for 3F

Når regeringen indbyder til trepartsdrøftelser, kommer arbejdsmarkedets parter naturligvis for at bidrage konstruktivt til ansvarlige løsninger. Regeringsgrundlagets temaer om håndtering af udenlandsk arbejdskraft, uddannelse og konkurrenceevne ligger da også både lønmodtagere og arbejdsgivere stærkt på sinde. Men som vært har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) indtil nu ikke ligefrem scoret topkarakter.

Først truede han i efteråret med, at hvis ikke dagpengekommissionen kunne fremlægge et brugbart forslag til Folketinget, så blev trepart ikke til noget. 

Nu vil statsministeren diktere, at vi i første runde skal løse problemerne med en stigende strøm af asylansøgere og flygtninge, før de næste trepartsdrøftelser kan blive til noget.

Fakta
Debatpanel om trepart
Regeringen ventes i starten af februar at indlede trepartsforhandlinger. 

Altinget: arbejdsmarked har nedsat et debatpanel, som skal kommentere, diskutere og analyse forhandlingerne.
Panelet består af:
  • Bente Sorgenfrey, formand for FTF
  • Lars Storr-Hansen, administrerende direktør i Dansk Byggeri
  • Per Christensen, forbundsformand i 3F
  • Mikkel Mailand, arbejdsmarkedsforsker, FAOS
  • Bent Bøgsted, beskæftigelsesordfører, Dansk Folkeparti
  • Leif Lahn Jensen, beskæftigelsesordfører, Socialdemokraterne
  • Steen Nielsen, underdirektør i Dansk Industri med ansvar for løn og arbejdsmarkedspolitik

Det virker ikke seriøst og heller ikke klædeligt, at statsministeren forsøger at skubbe ansvaret for at løse udfordringen over på LO og DA. 

Per Christensen
Formand for 3F

Jeg vil bare minde om, at den første integrationslov blev vedtaget i Folketinget i 1999, og siden har skiftende regeringer trods mere end tyve udspil og planer for bedre integration ikke kunnet løse udfordringen. 

Hvad politikerne ikke har kunnet løse de seneste sytten år, har vi altså nu en måneds tid til. Det virker ikke seriøst og heller ikke klædeligt, at statsministeren forsøger at skubbe ansvaret for at løse udfordringen over på LO og DA. 

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

Det er Løkkes egne løfter
Det var trods alt hverken DA eller LO, der under valgkampen i sommer lovede en straksopbremsning for asylansøgere uden bagefter at kunne levere det, man havde lovet vælgerne. 

Det er heller ikke fagbevægelsen, der lige før jul havde masser af penge og brugte et milliardbeløb på at sikre billigere luksusbiler og store besparelser for velhaverne på et grundskyldsstop.

Men ifølge statsministeren truer antallet af flygtninge og asylansøgere nu simpelthen det danske samfunds sammenhængskraft. Derfor gik vi fra lønmodtagerside også forventningsfulde til sættemøde i sidste uge. 

Når det er så magtpåliggende for regeringen at forbedre integrationen, må man også forvente, at regeringen har gjort sig klart, hvad Christiansborg og Slotsholmen kan bidrage med. 

Er der styr på tropperne?
Regeringen har forhåbentlig også afsøgt holdningerne i Folketinget. Det er trods alt, historisk set, en parlamentarisk smal regering, vi har. 

Det største borgerlige parti i Folketinget er jo generelt modstander af initiativer, der skal forbedre integrationen af flygtninge, fordi der er tale om midlertidig bosættelse i Danmark.

Når jeg nævner den parlamentariske situation, er det for understrege, at fagbevægelsen ikke har planer om at gentage erfaringerne fra KL’s forhandlinger med regeringen sidste sommer. 

KL accepterede som bekendt historisk store besparelseskrav, som der ikke var flertal for i Folketinget. Men hvor regeringen bagefter fik flertal i Folketinget, blot fordi der var indgået en aftale.

Køen er lang i forvejen
Alt det sagt om rammerne for trepartsforhandlingerne, så bidrager vi i 3F meget gerne til, at mennesker, som har søgt beskyttelse for krig og personlig forfølgelse, kan få et værdigt og aktivt liv i Danmark. 

Her er deltagelse i fællesskabet på arbejdspladsen naturligvis en helt central del. Men jeg glemmer ikke i den sammenhæng, de 16.000 ledige medlemmer af 3F, heraf 2.500 langtidsledige som også leder med lys og lygte efter et job. 

Vi glemmer heller ikke de mere end 60.000 langtidsledige, der de seneste år har mistet deres ret til dagpenge og tilsvarende har et brændende ønske om beskæftigelse, opkvalificering og fodfæste på arbejdsmarkedet. 

Vi glemmer heller ikke de tusinder af unge, der ikke færdiggør deres erhvervsuddannelse, fordi de mangler en praktikplads på virksomhederne. Eller de tusinder andre danskere, der af forskellige årsager er på kanten af arbejdsmarkedet og har brug for en særlig social og/eller uddannelsesmæssig indsats for at komme tættere på et job.

Derfor kan vi ikke drøfte en styrket integration af flygtninge helt isoleret fra de andre udfordringer, vi har på det danske arbejdsmarked. 

Løser ikke alle problemer
Vores overenskomster og aftaler med arbejdsgiverne om løn- og arbejdsvilkår udfordres alvorligt i disse år af social dumping og udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft, der kommer fra lande med langt lavere leveomkostninger og en helt anden arbejdspladskultur. 

Hvis vi ikke gør en aktiv indsats over for flygtningene i Danmark, risikerer vi, at de bliver en del af et sort arbejdsmarked og bidrager til at presse løn- og arbejdsvilkårene for 3F’s medlemmer på arbejdsmarkedet. 

Derfor er det også helt afgørende for os, at flygtninge ikke blot lærer at tale dansk og sige ja og amen, men også får en indføring i den danske model for samarbejde på virksomhederne. 

Samtidig er enhver fremskrivning af danske virksomheders behov for arbejdskraft i de kommende år præget af, at der bliver alvorlig mangel på faglært arbejdskraft. Det sker samtidig med, at der vil være for mange kortuddannede lønmodtagere til de jobs, som vil være til rådighed for dem. 

Derfor skal vi have forhøjet antallet af unge, der gennemfører en erhvervsuddannelse og sat turbo på indsatsen for voksen- og efteruddannelse. 

Det vil være investeringer i mennesker med et stensikkert afkast både økonomisk, socialt og menneskeligt. Uanset om vi taler flygtninge fra Syrien, unge fra Nørrebro eller langtidsledige fra brancher, der har flyttet produktionen til Bangladesh og Vietnam.

Plads til lidt optimisme
Endelig er hver fjerde af 3F’s medlemmer ikke på arbejdsmarkedet, når de fylder 60 år. De har måttet stoppe på grund af nedslidning, arbejdsulykker eller anden sygdom eller er afgået ved døden i en alt for tidlig alder. 

For dem er det afgørende, at en højere alder for tilbagetrækning og pension følges op med en langt mere seriøs indsats for at forbedre arbejdsmiljøet og forebygge arbejdsulykker.

Jeg er overbevist om, at et flertal i Folketinget er optaget af de nævnte udfordringer på arbejdsmarkedet. Regeringen har også i forbindelse med opstarten på trepartsforhandlingerne givet klare signaler om, at indsatsen for at forbedre integrationen af flygtninge ikke skal påvirke ambitionen om at hjælpe danskere på kanten af arbejdsmarkedet.

Derfor er jeg også begrundet optimist med hensyn til trepartsdrøftelserne og muligheden for at få lavet aftaler, der bringer Danmark videre med sammenhængskraften i behold.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Christensen

Faglig sekretær, 3F Mølleåen, fhv. forbundsformand, 3F
tømrer

0:000:00