Fem skarpe Brexit-udsagn fra den britiske ambassadør: "I tager grueligt fejl"

FOLKEMØDE: Dominic Schroeder er overbevist om, at Storbritannien kommer til at forlade EU. Ambassadøren tror på, det kan blive til genforhandlingen af 'the backstop'.

Panelet er fra venstre: Dominic Schroeder (ambassadør), Tina Christensen (3F), Anne H. Steffensen (Danske Rederier), Lasse Hamilton Heidemann (Dansk Erhverv) og Jeppe Kofod (S).
Panelet er fra venstre: Dominic Schroeder (ambassadør), Tina Christensen (3F), Anne H. Steffensen (Danske Rederier), Lasse Hamilton Heidemann (Dansk Erhverv) og Jeppe Kofod (S).Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Kaasgaard

"Det er noget nemmere at blive interviewet af en enkelt person end at have folk stående på række med svære spørgsmål. Men jeg har svaret på dem i tre år, så jeg er vant til det."

Sådan indleder Storbritanniens ambassadør i Danmark, Dominic Schroeder, seancen hos Altinget på Grønbechs Hotel i Allinge under overskriften Brexit betyder bøvl!

Bøvl og bekymringer er der nok af fra de fem politikere og fagfolk, der står på line, klar til at grille ambassadøren.

En af dem er, at de britiske øer nu bliver paradis for tvivlsomme forretninger, fordi de ikke længere vil være bundet af de standarder og reguleringer, som er besluttet i EU.

Den type mennesker, der stemte for Brexit, i det omfang, man kan generalisere på den måde, er præcis dem, der har mest at tabe ved et Brexit uden aftale.

Dominic Schroeder
Storbritanniens ambassadør i Danmark

"Idéen om, at Storbritannien indleder et reguleringsmæssigt ræs mod bunden og bliver Europas Singapore er ikke realistisk, siger Schroeder.

Forkerte forhåbninger
Han forventer også, at alting bliver o.k., når der engang er indgået en aftale.

"Hvis udgangspunktet var et EU med 27 medlemslande, og der lå et land med 65 millioner mennesker 30 kilometer fra kysten, som var en åben økonomi og et retssamfund, ville man ønske at have et tæt samarbejde med det land. Der er ingen god grund overhovedet til, hvorfor det fremtidige forhold ikke skulle være så tæt som muligt," siger Dominic Schroeder.

Spørgsmålet er så, når han selv at sige, hvordan man når dertil. Det blev ikke denne debat, der gav det banebrydende svar.

Det er Altingets Europa-analytiker, Thomas Lauritzen, der leder debatten. Det giver anledning til sporadisk håndsoprækning, da han spørger, om nogen i publikum stadig tror på muligheden for, at Storbritannien forbliver i EU.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00