Debat

Aarhus-borgmester og rådmand: Vi lytter til industrien for at finde en vej ud af krisen

DEBAT: Et velfungerende erhvervsliv og et smidigt arbejdsmarked er en forudsætning for den velstand og det liv, som vi gerne vil tilbyde alle, skriver borgmester og beskæftigelsesrådmand i Aarhus.

Aarhus har implementeret eller igangsat stort set alle Dansk Industris 45 anbefalinger til kommunerne fra 'Sammen ud af krisen', skriver kommunens borgmester og beskæftigelsesrådmand.
Aarhus har implementeret eller igangsat stort set alle Dansk Industris 45 anbefalinger til kommunerne fra 'Sammen ud af krisen', skriver kommunens borgmester og beskæftigelsesrådmand.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Bundsgaard (S) og Kristian Würtz (S)
Borgmester og rådmand for sociale forhold og beskæftigelse, Aarhus Kommune

Ingen kan være i tvivl om, at 2020 kommer til at skrive sig ind i historiebøgerne.

Ikke kun, fordi nedlukningen af Danmark for at begrænse udbredelsen af coronavirus kommer til at trække lange økonomiske spor efter sig, men også, fordi 2020 viser, at samarbejdet fungerer, og idérigdommen er enorm blandt det store antal aktører, der i disse dage udvikler og igangsætter initiativer, der skal imødegå de værste konsekvenser af coronakrisen.

I Aarhus har vi en mangeårig tradition for at have en tæt dialog med vores erhvervsliv, uddannelsesinstitutionerne og arbejdsmarkedsorganisationerne.

Vi vil meget gerne strække os langt.

Jacob Bundsgaard (S) og Kristian Würtz (S)
Borgmester og rådmand for sociale forhold og beskæftigelse, Aarhus Kommune

Sammen har vi etableret et fælles sprog og en fælles forståelse for de udfordringer og det fælles afsæt for udviklingen af vores by.

Har lyttet til industriens 45 forslag
Det gør det uden tvivl også nemmere i en tid som denne at finde hinanden og eksekvere hurtigere, mere relevant og effektivt.

Således har vi i Aarhus Kommune allerede – takket være den løbende dialog – implementeret eller igangsat stort set alle Dansk Industris 45 anbefalinger til kommunerne fra 'Sammen ud af krisen' fra starten af maj 2020.

Vi vil meget gerne strække os langt. For et velfungerende og dynamisk erhvervsliv og et tilhørende smidigt arbejdsmarked er en forudsætning for den velstand og det gode liv, som vi gerne vil tilbyde alle i Aarhus.

Men der er naturligvis også – trods alt - grænser for, hvor langt vi kan strække os. Og når en krise som den, som vi er vidne til lige nu, kommer som en tyv om natten og vender et udpræget vækstscenario fuldstændig på hovedet nærmest fra den ene dag til den anden, kan selv den mest velforberedte komme til kort.

Rammer for beskæftigelsesindsatsen skal ændres
For en uddannelsesby som Aarhus har coronakrisen i udpræget grad betydet, at beskæftigelsesindsatsen skal gentænkes her og nu.

Vi er gået fra, at rekruttering var en stor udfordring for virksomhederne, til at det nu er det mindste problem for dem. På bare et par uger.

Samtidig vokser ledigheden – ikke mindst blandt de mange nyuddannede. Aarhus Universitet alene forventer at udklække knap 5.000 dimittender op til sommerferien 2020.

Med fare for at male et alt for dystert billede forudser vi, at vi kommer til at se rigtig mange af dem på vores jobcenter i juni og juli.

Vi skylder både alle disse talentfulde unge mennesker og samfundet, som har investeret i deres uddannelse, at gøre, hvad vi kan, for at hjælpe dem hurtigst muligt i job.

Derfor er der behov for at ændre på rammerne for vores beskæftigelsesindsats.

Fare for coronageneration af unge arbejdsløse
Vi vil hermed gerne bakke op om Akademikernes fem forslag til at forhindre en coronageneration af unge arbejdsløse.

De foreslåede initiativer er både gamle virkemidler, som har fungeret under tidligere kriser, og nye, innovative forslag, som kræver politisk mod og videre rammer.

Konkret vil vi foreslå, at kommunerne hurtigst muligt igen får lov til at tilbyde otte ugers virksomhedspraktik for nyuddannede. De færreste nyuddannede kan vise deres værd på blot fire uger. Slet ikke i den nuværende situation.

Derudover mener vi også, at dagpengereglerne for iværksættere bør ses efter i sømmene, så vi kan udnytte de mange gode kompetencer, der desværre nu bliver afskediget fra virksomhederne, til at skabe nye virksomheder og arbejdspladser.

Disse to tiltag vil ikke alene kunne løse coronakrisen for virksomhederne og de ledige, men de vil kunne bidrage til, at løsne op sammen med andre tiltag.

Vi er klar til dialog om, hvordan vi bedst muligt skruer indsatsen sammen. Og vi er helt klar til at eksekvere.

Dokumentation

Temadebat: Gør kommunerne nok for at understøtte det lokale erhvervsliv under krisen? 

Kommunerne har under coronakrisen vedtaget hjælpepakker til det lokale erhvervsliv, alt imens erhvervslivet har krævet, at kommunerne øger investeringerne.

Aarhus Kommune vil fremrykke kommunale investeringer i brancher for vedligeholdelse, renovering og byggeri. Det vil give aktivitet i de private virksomheder, som arbejder med nybyggeri, tilpasninger og renoveringer af kommunale bygninger.

Samtidig har Dansk Industri sendt 45 forslag til kommunerne om at yde coronahjælp til det lokale erhvervsliv. Kommunerne skal øge investeringer i digitalisering og miljø- og klimaforbedringer for at undgå en klimakrise efter coronakrisen, mener industrien.

I en temadebat giver Altinget ordet til centrale aktører, som vil debattere på, hvorvidt kommunerne gør nok for at understøtte det lokale erhvervsliv under coronakrisen.

Her er aktørerne:
  • Ane Buch, direktør, SMVdanmark
  • Hanne Schou, underdirektør, Dansk Industri
  • Hans Stavnsager (S), borgmester, Faaborg-Midtfyn Kommune
  • Jacob Bundsgaard (S), formand, KL, og borgmester, Aarhus Kommune
  • Jens Ejner Christensen (V), borgmester, Vejle Kommune
  • Kristian Würtz (S), rådmand, Sociale Forhold og Beskæftigelse, Aarhus Kommune
  • Lars Storr-Hansen, direktør, Dansk Byggeri
  • Niels Milling, underdirektør, Dansk Erhverv
  • Roger Buch, kommunalforsker og forskningschef i statsvidenskab, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Bundsgaard

Borgmester (S), Aarhus Kommune, næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Kristian Würtz

Direktør, Brabrand Boligforening, fhv. 1. viceborgmester (S) og rådmand, Sociale Forhold og Beskæftigelse, Aarhus
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

0:000:00