Aarhus Universitet trækker oksekødsrapport tilbage

FORSKNING: Aarhus Universitet har besluttet at trække rapporten om klimabelastningen fra oksekød tilbage, da den ikke lever op til universitetets standarder angående armslængde og uafhængig forskning.

DCA trækker oksekødsrapport tilbage, fordi dens tilblivelse skader Aarhus Universitets integritet. 
DCA trækker oksekødsrapport tilbage, fordi dens tilblivelse skader Aarhus Universitets integritet. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Efter betydelig kritik har Aarhus Universitet besluttet at trække sin rapport om okse- og kalvekøds klimapåvirkning tilbage.

Samtidig betaler universitetet de bevilgede midler fra Kvægafgiftsfonden tilbage, hvilket også Landbrug & Fødevarer har valgt at gøre.

Det oplyser Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug (DCA) på Aarhus Universitet, der står bag rapporten, efter at Information i flere artikler har afdækket, hvordan erhvervet har skrevet afsnit både i nyheden om oksekødsrapporten og i selve rapporten. 

”I denne sag kan der stilles spørgsmål ved armslængden til erhvervsinteresser, blandt andet fordi erhvervspartnere har haft lejlighed til at give input og kommentarer under skrivning af rapport og pressemeddelelse. Det lever ikke op til de standarder, universitetet har omkring uafhængig forskning og god forskningsskik, og vi har derfor valgt at trække rapporten tilbage," udtaler Niels Halberg, direktør i DCA, i en pressemeddelelse.

Universitetet strammer desuden op på procedurerne, samt sender rapporten og dens resultater til peer review, der i forskningsverdenen er et udtryk for at lade andre forskere kvalitetssikre og vurdere forskningsproduktionen.

Forskerne står stadig inde for den gennemførte forskning og dens resultater, selv om den ikke har levet op til armslængdeprincippet.

I kølvandet på Informations afsløringer har SF og Enhedslisten bedt forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) om en redegørelse i sagen samt et svar på, hvordan hun vil sikre sig mod lignende sager fremover.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00