Debat

ADRA: Korruption skal ikke ramme befolkningen

DEBAT: En stor korruptionsskandale ramte i 2013 Malawi. Efterfølgende har udenlandske donorer trukket deres støtte til landet. I så fald vil man straffe befolkningen, og ikke de korrupte politikere, mener Lehnart Falk, generalsekretær i ADRA Danmark.

Det er vigtigt, at donorer som Danmark fortsætter støtten til Malawi, men kanaliserer den via civilsamfundet, så man undgår, at de ender i de forkerte lommer. Det skriver Lehnart Falk, generalsekretær i ADRA Danmark.
Det er vigtigt, at donorer som Danmark fortsætter støtten til Malawi, men kanaliserer den via civilsamfundet, så man undgår, at de ender i de forkerte lommer. Det skriver Lehnart Falk, generalsekretær i ADRA Danmark.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lehnart Falk
Generalsekretær i ADRA Danmark

Malawi er blandt de 10 fattigste lande i verden. Ifølge Global Finance Publication fra marts 2014 har Malawi et BNI pr. indbygger på 893 dollars målt i forhold til den amerikanske dollars købekraft.

Korruption er en af de væsentligste grunde til, at så mange indbyggere i Malawi lever i fattigdom. På Transparency Internationals Corruption Perception Index, som måler, hvor korrupt et lands offentlige sektor opfattes at være, kom Malawi i 2014 på en lidet flatterende 110. plads ud af 175 lande, der indgik i undersøgelsen, og fik 33 point ud af 100. Ifølge Transparency International betyder en så lav score at: “Der er sandsynligvis udbredt bestikkelse, mangel på straf i forbindelse med korruptionssager, og de offentlige institutioner reagerer ikke på befolkningens behov.”

Anti-korruptionsbureauet (ACB), som er nedsat af regeringen til at bekæmpe korruption, var ikke overraskede over rapportens konklusioner, blandt andet fordi en stor sum af offentlige midler var forsvundet i de sager, som lokalpressen døbte Cash-gate.

Civilsamfundet er en afgørende spiller for at få bugt med korruptionen i Malawi. Men uden støtte fra udenlandske donorer svækkes deres arbejde.

Lehnart Falk
Generalsekretær i ADRA Danmark

I 2013 blev det afsløret, at et beløb svarende til 50 millioner US dollars var forsvundet i løbet af en periode på 18 måneder, mens Joyce Banda var præsident. Efterfølgende kom det frem, at yderligere 90 milliarder kwacha svarende til 500 millioner US dollars forsvandt i løbet af de otte år, hvor Bingu Wa Mutharika var præsident. Mange donorer stoppede på den baggrund deres bistand.

De 500 millioner dollars kunne i stedet have været brugt til at bygge 314 sundhedsklinikker, 16,500 klasseværelser og til at uddanne 40 læger.

De store fisk går fri
Civilsamfundsorganisationer i Malawi reagerede med at give Joyce Banda-administrationen et 30-dages ultimatum, hvor de forlangte, at regeringen handlede på anklagerne. Ellers ville organisationerne iværksætte en fælles kampagne, hvor de ville fraråde almindelige borgere at betale deres skat.

Konsekvenserne af Cash-gate-skandalen er grelle, og de har haft stor indvirkning på både befolkningen og samfundet generelt. Der mangler penge til sundhed, uddannelse og retssystemet. Dem, der er afhængige af ydelser fra staten, er nu yderligt udsatte for fattigdom, sygdom og for tidlig død.

Der er store afstande mellem sundhedsklinikkerne, og folk må gå langt for at få lægehjælp. De få sundhedsklinikker mangler både medicin og udstyr for at kunne hjælpe deres patienter. Derfor bliver mange patienter afvist og i stedet rådet til at søge hjælp hos private apoteker, hvilket kun få har råd til. Der er cirka 9000 nye kræfttilfælde i Malawi hvert år, men der er kun to kræftspecialister i hele landet og intet hospital med speciale inden for kræftområdet. De, der har råd, tager til Sydafrika eller Tanzania for at blive behandlet. Men langt de fleste dør uden at have modtaget behandling.

For nylig blev Malawi bedømt til at have et af de ringeste uddannelsessystemer i verden. Blandt andet fordi der er meget få lærere til et stort antal elever. I 1994 indførte regeringen gratis skolegang, hvilket medførte at flere elever startede i skole. Men regeringen byggede langt fra nok klasseværelser til at kunne rumme alle de nye elever. Det er helt almindeligt, at en klasse har mellem 150-200 elever, hvor langt størstedelen af dem må sidde på gulvet, fordi der ikke er stole og borde nok.

På grund af det høje elevtal må undervisningen ofte foregå udenfor. Så når regnsæsonen kommer, må undervisningen aflyses, hvilket kompromitterer uddannelseskvaliteten. Derudover mangler lærerne motivation, fordi de må affinde sig med en meget lav løn, som ofte også er flere måneder forsinket. Ifølge lærernes fagforening i Malawi er der mange lærere, som ikke har modtaget løn siden oktober 2014.

Selvom konsekvenserne af korruption er velkendte i Malawi, så har strategien for at bekæmpe den været mindre effektiv end beregnet, og flere og flere korruptionssager er kommet frem i lyset. Regeringen er nu under stort pres for at lukke de huller, hvor de offentlige midler er fosset ud igennem og genoprette donorernes tillid.

Det er almindeligt kendt i Malawi, at indflydelsesrige personer fra regeringspartiet aldrig har fået efterforsket de korruptionssager, som hænger over hovedet på mange af dem. Mange andre har fået fængselsstraffe i korruptionssager, men de store fisk i regeringen er gået fri. Det har skabt usikkerhed omkring, hvorvidt regeringen tager korruptionsbekæmpelsen alvorligt.

Den almindelige borger skal inddrages
Det er på denne baggrund, at ADRA Malawi med støtte fra ADRA Danmark bekæmper korruption gennem en tilgang, vi kalder Action for Social Change. Det særlige ved den tilgang er, at vi inddrager og styrker lokale borgergrupper, så de kan spille en aktiv rolle i at gøre opmærksom på problemerne og kræve, at beslutningstagerne gør noget ved korruptionen.

ADRA Malawi har undersøgt, hvordan folk i lokalsamfundene opfatter korruption. Undersøgelserne har vist, at befolkningen godt er klar over, at korruption foregår, men de ved ikke, hvordan de kan bekæmpe den. Det faktum, at korruption er mest udbredt blandt de rige og indflydelsesrige, betyder, at almindelige mennesker anser det for et problem, som også må løses af eliten.

Men ADRA Malawis arbejde viser også, at befolkningen gerne påtager sig en aktiv rolle i korruptionsbekæmpelsen, hvis de får støtte til det. De fleste indbyggere i Malawi tilhører en menighed, og ADRA Malawi har derfor allieret sig med forskellige trossamfund, som har en stærk motivation til at bekæmpe korruption.

Projektet inddrager også politikere i arbejdet. Det er ikke let, for mange politikere er korrupte. Men regeringspartiet, og i særdeleshed præsidenten, har udvist oprigtig interesse i at samarbejde med organisationer, der bekæmper korruption.

Politiet i Malawi har også udtrykt, at de vil samarbejde med ADRA Malawi og andre interessenter, som bekæmper korruption. Det er helt afgørende at få politiet involveret i bekæmpelsen af korruption, fordi de er det første led, som håndterer korruptionsanklager. Politiet har også været involveret i korruptionssager, derfor er deres deltagelse en katalysator til at få bugt med korruptionen i Malawi.

Civilsamfundet er en afgørende spiller for at få bugt med korruptionen i Malawi. Men uden støtte fra udenlandske donorer svækkes deres arbejde. Ved at trække støtten straffer man ikke de korrupte politikere, men den del af befolkningen, som i forvejen lider under et presset uddannelsessystem og et belastet sundhedsvæsen. Derfor er det vigtigt, at donorer som Danmark fortsætter støtten, men kanaliserer den via civilsamfundet, så man undgår, at de ender i de forkerte lommer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lehnart Falk

Fhv. generalsekretær, ADRA Danmark (Adventistkirkens hjælpeorganisation), fhv. leder i Red Barnet
tømrer, MA i religion (Newbold College Bracknell, England), cand.psych. (Københavns Uni. 1996), MA i afrikastudier (Københavns Uni. 2001)

0:000:00