Advokat: Ny regulering stiller krav til bestyrelser

GRAVSKRIFT II: Regeringens forsyningsstrategi siger farvel til en forsyningssektor, som økonomisk hviler i sig selv. Altinget tager afsked sammen med de efterladte. Her advokat og partner ved Horten, Rikke Søgaard Berth.

Klaus Ulrik Mortensen

Advokat Rikke Søgaard Berth er en af landets førende eksperter i forsyningsret.

Hun er partner ved Horten og ernærer sig ved at rådgive virksomheder og offentlige myndigheder i forsyningsret og de særlige forhold, der gælder for kommunalt ejede selskaber. Herudover rådgiver hun kommuner om kommunalfuldmagtsreglerne og andre offentligretlige forhold.

Hvile i sig selv-princippet er for hende at se mest af alt et spørgsmål om fravær af regulering.

“Det følger af de ulovbestemte grundsætninger om kommunalfuldmagten dels, at kommunerne må varetage forsyningsvirksomhed. Dels at det skal ske efter hvile i sig selv-princippet. Og hvis det skal ændres, kræver det en ændring af lovgivningen på hvert forsyningsområde,” siger hun.

Fakta
Forsyningsstrategien siger farvel til en forsyningssektor, som økonomisk hviler i sig selv. Altinget tager i en række artikler afsked sammen med de efterladte.

Princip ikke tidssvarende
Og i lyset af det voksende politiske pres for en effektiv forsyningssektor vurderer hun, at det giver god mening at supplere princippet med andre virkemidler.

“Det er ikke tidssvarende at have en prismekanisme, hvor selskabet ved, at det altid kan opkræve det beløb hos forbrugerne, som selskabet har brugt – uanset om selskabet har købt dyrt eller billigt ind. Derfor er det nok en god idé at have en reguleringsmekanisme, en stopklods på omkostningerne,” siger Rikke Søgaard Berth.

Allerede i dag kan det være vanskeligt at balancere mellem de forskellige hensyn og interesser, som bestyrelserne i dag ønsker at tilgodese. Og efter en ophævelse af hvile i sig selv-princippet bliver det givetvis vanskeligere.

Rikke Søgaard Berth
Advokat, partner ved Horten

Partneren understreger, at det, at der indføres en prisregulering, ikke i sig selv betyder, at hvile i sig selv-princippet ophæves.

“Derfor bliver spørgsmålet om, hvorvidt princippet skal ophæves eller ej, også spørgsmålet om, hvorvidt selskaberne må oparbejde et overskud, som kan udbetales til ejerne,” siger hun.

Mere fokus på økonomien
Hvad vil en ophævelse af hvile i sig selv-princippet så betyde for forholdet mellem selskab og ejer?

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00