Aftalen er landet: Bredt forlig om fordeling af satspuljereserven

AFTALT: Regeringen og resten af Folketingets partier på nær Nye Borgerlige har besluttet at fordele penge fra resterne af satspuljen til udsatte i Grønland, ungekrisecentre, hjemløsefodbold og sikring af flere initiativer fra demenshandlingsplanen. 

Det lykkedes social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) at lande et bredt forlig om resterne af den sløjfede satspulje.
Det lykkedes social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) at lande et bredt forlig om resterne af den sløjfede satspulje.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Rasmus Dahl LøppenthinSimon Lessel

80 millioner til socialt udsatte i Grønland. Videreførelse af fritidspasordningen, der skal sikre flere udsattes deltagelse i foreningsidrætten, og 244 millioner kroner til at videreføre initiativer fra demenshandlingsplanen. 

Sådan lyder overskrifterne i aftalen om fordelingen af resterne af satspuljen, som et bredt flertal af partier i Folketinget netop har indgået torsdag formiddag. 

”Vi har indgået en bred aftale, der især prioriterer de mest udsatte, der falder igennem vores velfærdssamfund: Hjælp til at komme ud af prostitution. Rådgivning til mennesker, som er havnet i en gældsspiral. Fritidspas til børn, der ikke har råd til for eksempel at gå til fodbold,” siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i en pressemeddelelse.  

Redningskrans til flere indsatser 
Altinget fik under forhandlingerne adgang til et notat med regeringens udspil til, hvordan kagen skulle fordeles. Her lagde man op til at sløjfe støtten til Ombold, der driver hjemløselandsholdet. Men man har alligevel valgt at åbne kassen, så foreningen får 2 millioner kroner årligt i perioden 2020-2022 og en million kroner i 2023. 

Kampen har været om at bibeholde midler på ældreområdet.

Karina Adsbøl
Socialordfører, Dansk Folkeparti

Også Projekt Unik, der hjælper nuværende og tidligere anbragte, får en redningskrans på 2,5 millioner kroner årligt. 

Derudover kom regeringen ikke igennem med lukningen af whistleblowerordningen, der giver ansatte og frivillige mulighed for at tippe om blandt andet svindel med midler og dårligt arbejdsmiljø. 

Partierne er blevet enige om, at whistleblowerordningen skal placeres hos Center for Frivilligt Socialt Arbejde i Odense. 

"Jeg er selvfølgelig glad for, at ordningen stadig er på bordet og nu får en helt konkret placering," siger formand for Frivilligrådet Mads Roke Clausen.  

Pengene er blandt andet fundet ved at bruge væsentligt færre penge på fritidspas i forhold til regeringens oprindelige udspil. Social- og indenrigsminister Astrid Krag spillede ud med at afsætte 59,5 millioner kroner, men i den endelige aftale fandt man kun 22,3 millioner kroner. 

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00