Akademikerne: Sådan skal universiteter bekæmpe dimittendledighed

SAMARBEJDE: Der skal smedes nye partnerskaber for at hjælpe nyuddannede hurtigere i job, mener Akademikerne. Organisationen foreslår blandt andet formelt samarbejde mellem ministerier, organisationer og a-kasser.

Akademikernes formand, Lars Qvistgaard, foreslår et formelt samarbejde mellem universiteter, ministerier, organisationer og arbejdsmarked for at bekæmpe dimittendledighed. Ifølge både beskæftigelsesministeren og uddannelsesministeren er der et partnerskab "på tegnebrættet".
Akademikernes formand, Lars Qvistgaard, foreslår et formelt samarbejde mellem universiteter, ministerier, organisationer og arbejdsmarked for at bekæmpe dimittendledighed. Ifølge både beskæftigelsesministeren og uddannelsesministeren er der et partnerskab "på tegnebrættet".Foto: Ulrik Jantzen
Chris Lehmann

Nyuddannede akademikere går ledige for længe, når de er færdige, og det skal løses gennem ti initiativer, som organisationen Akademikerne har sendt til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Konkret foreslår Akademikerne ti forskellige indsatser, som skal implementeres i et partnerskab mellem arbejdsmarked, organisationer og universiteter.

Det drejer sig om indsatser, hvor virksomheder lærer, hvordan de kan gøre sig interessante og synlige for de nyuddannede, samt hvad universiteterne kan gøre for at klæde de nyudklækkede akademikere på.

Og så skal Beskæftigelsesministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet tale bedre sammen, mener formand for Akademikerne, Lars Qvistgaard:

"Når vi har talt med Beskæftigelsesministeriet, har vi talt om, hvordan man håndterer ledige, der er nyuddannede. Når man taler med uddannelsesinstitutionerne og Uddannelsesministeriet, så taler vi om dimensionering og beskæftigelses-taxameter, siger han.

"De to systemer har kort sagt beskæftiget sig med hver sit område, men ikke med krydsningen," siger Lars Qvistgaard.

Ministre: Et partnerskab er "på tegnebrættet"
Til et samråd om dimittendledighed onsdag eftermiddag gjorde både beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen det klart, at der var et partnerskab "på tegnebrættet".

Ministrene kom dog ikke nærmere ind på, om det partnerskab er identisk med eller beslægtet med det, Akademikerne foreslår. Det blev dog gentagne gange slået fast, at både beskæftigelsesministeren og uddannelsesministeren tager problemet alvorligt:

"Vi anerkender til fulde, at det her er en problemstilling, som vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at løse," sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til onsdagens samråd.

Dokumentation

Akademikernes forslag rettet mod uddannelserne:

1. Et analysearbejde, der skal give nærmere klarhed over, hvorvidt der er særlige strukturelle forhold på uddannelsessiden, der utilsigtet forlænger nyuddannedes søgeperiode, og som bør adresseres med særlige tiltag.

2. Et samarbejde mellem universiteter, faglige organisationer og a-kasser om karrierevejledning for bachelorstuderende på 5. semester og kandidatstuderende på 8. semester.

3. En stærkere integrering af employability i uddannelserne, der støtter op om fagligheden.

4. En særlig indsats rettet mod virksomheder om at stille sig til rådighed for studerendes projektorienterede forløb og studierelevant arbejde.

5. En særlig indsats rettet mod studerende og virksomheder om de nye muligheder for vekselvirkning, der er skabt med det nye forlængede retskrav for bachelorer.


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00