Aktører bakker op om opgør med rigide dokumentationskrav

Regionsformand Heino Knudsen (S) og hans kollega i Nordjylland, Mads Duedahl (V), blæser til kamp mod bureaukrati i sundhedsvæsenet. Lægeformand Camilla Rathcke glæder sig over, at regionspolitikere melder sig ind i kampen mod overdrevne dokumentationskrav, men påpeger, at det svære bliver at skelne mellem nødvendig og unødvendig regulering

Mette Frederiksen (S) lagde i sin nytårstale op til at sætte ældreområdet fri af regler og registreringskrav. Statsministeren bør have samme ambition for sundhedsvæsenet, mener aktører.
Mette Frederiksen (S) lagde i sin nytårstale op til at sætte ældreområdet fri af regler og registreringskrav. Statsministeren bør have samme ambition for sundhedsvæsenet, mener aktører.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Det er ikke kun på ældreområdet, der skal ryddes op i en jungle af uigennemtænkte retningslinjer og dokumentationskrav, der gør livet surt for medarbejdere og borgere. Der er brug for en lignende revolution i sundhedsvæsenet.

Det mener to af landets fem regionsformænd. Mandag opfordrede socialdemokraten Heino Knudsen fra Region Sjælland i et opråb sin partifælle og statsminister Mette Frederiksen til at sætte sundhedsvæsenet fri.

Opråbet kommer i kølvandet på statsministerens nytårstale, hvor hun lagde op til et opgør med "proces, bureaukrati, kontrol og skemaer".

Ifølge Heino Knudsen er der brug for samme fokus i det regionale sundhedsvæsen, hvor dokumentationskrav og registreringer æder sundhedspersonalets tid. 

Det samme mener hans kollega i Region Nordjylland, Mads Duedahl (V), som gik til valg på kampen mod bureaukrati:

"Jeg har hørt historier om komplicerede datadelingsregler og dobbelte og sågar tredobbelte registreringer, som gør, at sygeplejerskerne undertiden bruger mere tid foran computeren end hos patienterne. Det er afgørende, at vi gør en indsats for at rydde op i reglerne."

Reglerne er opstået af en grund, men det er ikke sikkert, den grund stadig er gyldig.

Mads Duedahl (V)
Regionsrådsformand

At statsministerens frisættelse af ældreområdet også bør omfatte sundhedsvæsenet var desuden budskabet fra Christian Harsløf, direktør for sundhed og ældre i Kommunernes Landsforening, i en artikel i Berlingske i sidste uge. 

"Det giver simpelthen ingen mening at tale om fremtidens ældrepleje uden at se på det som en del af sundhedsvæsenet," slog KL-direktøren fast.

0:000:00