Aktører er bekymrede over udflytning af opgaver i en tid med lægemangel

LÆGEMANGEL: Regeringens sundhedsreform vil lægge flere opgaver ud til kommuner og praktiserende læger. Men nye tal understreger, at det nære sundhedsvæsen i forvejen er presset af personalemangel.

Signe Løntoft

Når regeringen i dag præsenterer sit udspil til en sundhedsreform, er der fokus på at flytte opgaver fra sygehusene til kommuner og praktiserende læger.

Sundhedsreformen skal frem til 2025 nedbringe antallet af indlæggelser på sygehusene med 40.000 om året – vel at mærke samtidig med at antallet af ældre over 75 år er stærkt stigende.

Patienter skal i stedet behandles i det nære sundhedsvæsen. Det vil først og fremmest sige i kommunale sundhedshuse med tilknyttede læger og i almen praksis.

En ny rundspørge fra Lægeforeningen viser imidlertid, at der er et massivt behov for at styrke almen praksis, hvis manøvren skal lykkes:

Flere af de patienter, som i dag bliver behandlet hos de praktiserende læger, har komplicerede eller kroniske behandlingsforløb i forhold til for 10-15 år siden, svarer 73 procent af lægerne i rundspørgen. Samtidig svarer 63 procent, at de som følge af travlhed oplever, det er svært at følge alle patienter så tæt som nødvendigt ud fra et lægefagligt synspunkt.

Samtidig viser udviklingen i antallet af praktiserende læger, at antallet siden 2007 er faldet med 288 (se graf).

"Tallene viser med al tydelighed, at almen praksis er presset. Ikke kun fordi lægerne har flere patienter i gennemsnit, men også fordi patienterne er mere komplicerede," siger Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing.

Holdbare løsninger efterlyses
Andreas Rudkjøbing understreger, at flere opgaver forudsætter øget kapacitet. Det har kun syv procent af de praktiserende læger, der har deltaget i Lægeforeningens rundspørge.

"Man kan ikke gennemføre sundhedsreformen uden samtidig at komme med holdbare løsninger på dét. Manglen på praktiserende læger har i dag ramt hele landet, også i hovedstaden, hvor stort set alle læger har lukket for tilgang af nye patienter," siger Andreas Rudkjøbing.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00