Prognose: Alle K-ministre er på vippen

PROGNOSE: Selvom Konservative står til at få samme antal mandater som ved folketingsvalget i 2015, står samtlige af partiets ministre ikke til at genvinde deres plads.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Hvis der var valg i dag, risikerer Konservative, at ingen af partiets tre ministre bliver genvalgt.

Det viser en ny geografisk prognose for, hvor partiernes mandater vil falde lige nu.

Prognosen er udarbejdet for Altinget af professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet på baggrund af næsten 11.000 gallupinterviews hvert kvartal.

Ifølge prognosen står Konservative hverken til at få et mandat i Københavns Omegns Storkreds eller Fyn Storkreds, hvor henholdsvis erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) og børne- og socialminister Mai Mercado (K) er på valg.

Endelig viser tallene også, at partiformand Søren Pape Poulsen (K) er på vippen. I øjeblikket er der nemlig ikke nok, der vil sætte kryds ud for Konservative i Vestjyllands Storkreds.

Partileder-effekten
Pape vil formentlig stadig blive valgt trods de dystre udsigter. Ved folketingsvalget i 2015 vendte han en lignende forudsigelse og sikrede et konservativt tillægsmandat i storkredsen.

”Den opmærksomhed, han vil få som den konservative leder, er jo uovertruffen. Det, som prognosen ikke kan opsamle, er de stærke personer. Og det gælder især partilederne,” siger Kasper Møller Hansen.

Om det kan lykkes Rasmus Jarlov og Mai Mercado at gøre det samme, vil vise sig, når vælgerne har talt. Men lige nu er begge ministre i hvert fald på vippen, og hvis ikke tallene ændrer sig, skal de formentlig vinke farvel til Christiansborg inden for de næste fire måneder.

Læs mere om, hvordan partiernes mandater fordeler sig på Altinget: christiansborg.

Læs også

Dokumentation

Altingets geografiske prognose

Professor i statskundskab og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet laver hver måned et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne og en geografisk prognose med mandatfordelingen for Altinget.

I denne prognose indgår der 10.849 gallupinterviews fra fjerde kvartal af 2018. Heraf er der lavet en geografisk prognose for hver af landets ti storkredse, hvilket betyder, at for Københavns Storkreds indgår der cirka 1.513 interviews i prognosen. Det giver en statistisk usikkerhed på to procentpoint for de store partier i storkredsen, men vægtningen mod Altingets kvalitetsvægtede snit af målinger betyder, at den usikkerhed reelt er mindre end to procentpoint.Herefter udregnes fordelingen ud fra valgloven, og her er de første mandater meget sikre, mens de sidste er mindst sikre, da meget få stemmer kan afgøre, at de falder et andet sted. Det betyder blandt andet også, at valgkampen kan være med at flytte nogle af de få stemmer og ændre det øjebliksbillede, som prognosen viser.

Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget som kilde.
Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00