Debat

Alternativet: Kraka forsvarer 30-timers arbejdsuge

DEBAT: Det er glædeligt, at tænketanken Kraka én gang for alle slår fast, at velstanden herhjemme kan fastholdes, hvis vi indfører en 30-timers arbejdsuge, skriver Josephine Fock (ALT).

Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Josephine Fock (ALT)
Finansordfører 

I Alternativet stiller vi, som de fleste formentlig har lagt mærke til, spørgsmålstegn ved skøn og vurderinger fra tænketanke og diverse regnemodeller.

Men som mange åbenbart har svært ved at tage ind, går vores primære kritik på den måde, som politikere, meningsdannere og medier bruger de selvsamme skøn og vurderinger. Mens økonomerne godt er klar over, at der er tale om usikre tal, bruger for mange politikere tallene til at diktere deres politik, mens for mange journalister ophøjer dem til endegyldige sandheder.

Det er det, der er helt galt. Det er politikerne, der skal lave politik og formulere visioner, ikke regnemodellerne.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Samme velstand
Derfor blev jeg glad for at læse tænketanken Krakas debatindlæg her på Altinget forleden. Under titlen ’Alternativets alternative talforståelse’ genfremlægger Kraka det skøn, som vi med glæde har måttet forholde os til i et år, når vi har diskuteret vores forslag om 30-timers arbejdsuge. Det er fint og godt og har givet os lejlighed til at udfolde forslaget.

Mange fra de øvrige partier og fra medierne har ikke uventet brugt Krakas debatindlæg til endnu en gang at lange ud efter Alternativet, hvilket overskriften jo gør den brugbar til.

Men havde de i stedet læst artiklen grundigt, ville de vide, at Kraka i artiklen også bekræfter, at vi kan fastholde vores velstand herhjemme, hvis vi indfører en 30-timers arbejdsuge.

Det behøver ikke ’koste’ 270 milliarder, som medierne har turneret med i et år på baggrund af en overfladelæsning af Krakas skøn (der i øvrigt ikke medregner positive følgeeffekter).

Nej, for som Kraka skriver i sit indlæg: ”Hvis vi tager udgangspunkt i en gennemsnitlig stigning i arbejdsproduktiviteten, som den har udviklet sig de seneste 20 år, kan vi i princippet fastholde vores nuværende velstand og om 17 år arbejde 19 procent mindre end i dag.”

Det løser 30-timers arbejdsuge
Det er sådan set det, vi hele tiden har sagt. Vi foreslår at veksle den fremtidige stigning i velstanden, ikke velstanden selv, til lavere arbejdstid og mere fritid. Og det foreslår vi, fordi den nuværende indretning af arbejdsmarkedet betyder, at 900.000 danskere har svært ved at få arbejdsliv og privatliv til at harmonere, at 35.000 danskere hver dag melder sig syge med stress, og at alt for mange rammes af nedslidning.

Et helt andet problem er det, at indkomstuligheden de seneste mange år har været stigende, og at det faktisk betyder, at de laveste indkomster er faldet de seneste år. Det problem vil indfasningen af en 30-timers arbejdsuge ikke løse, men løses skal det. Og det kan man for eksempel gøre ved at sænke skatten på de laveste indkomster, som vi også har foreslået.

Foruden den stigende ulighed er det også et problem, at den måde vi arbejder på, den måde vi gør os rigere på, har så store konsekvenser såvel personligt som økologisk og miljømæssigt. Det betyder, at vi i Danmark har et forbrug, der ville kræve fire jordkloder, hvis alle på planeten levede som os.

Det er det (samt mulig massiv jobmangel som følge af automatisering og robotisering), vi forsøger at løse med forslaget om 30-timers arbejdsuge. Et forslag, der altså ikke vil koste os velstand, hvis arbejdsproduktiviteten udvikler sig som hidtil.

Hvad nytter det, at vores BNP ude i fremtiden vil være 270 milliarder kroner større, hvis for mange har det ad helvedes til og jorden er i forfald? Der er altså andet saliggørende end vækst i BNP, der som det er i dag, ikke er en ret god indikator for et samfunds velbefindende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Josephine Fock

Fhv. politisk leder, Alternativet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00