Debat

Alternativet: Måske har vi ikke fået kommunikeret tydeligt nok

REPLIK: Det er ærgerligt, at du har meldt dig ud af Alternativet, Niels. Vi er nyt parti, der allerede har været med til meget, men måske har vi ikke fået kommunikeret det tydeligt nok, skriver Carolina Magdalene Maier (ALT).

Carolina Magdalene Maier - politisk ordfører i Alternativet.
Carolina Magdalene Maier - politisk ordfører i Alternativet.Foto: Toke Kristiansen/Altinget.dk
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carolina Magdalene Maier (ALT)
Politisk ordfører

Kære Niels.

Først og fremmest er jeg ærgerlig over, at du har meldt dig ud af Alternativet. Især ærgrer jeg mig over, at din udmeldelse blandt andet skyldes manglende svar fra os i folketingsgruppen på en række bekymringer og spørgsmål, som har fået dig til at tvivle på vores grønne bevægelse.

Det vil jeg gerne starte med at beklage. Og dernæst vil jeg gerne forsøge at rette op på dette ved at svare på nogle af de punkter, som du skrev på Altinget.dk, var afgørende for din beslutning om at forlade partiet. 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

1. Indførelse af kønskvoter og regler for paneldebatter
I dit indlæg kritiserer du både princippet om at lade taleretten skifte mellem mænd og kvinder, og at vi kun deltager i debatter med både mænd og kvinder. Årsagen til, at vi har eksperimenteret med disse tiltag er, at vi ønsker at fremme ligestilling og mangfoldighed alle steder i samfundet – og at vi i den forbindelse gerne vil bruge os selv til at sætte fokus på problemerne gennem de debatter, vi selv deltager i.

Jeg er helt klar over, at denne form for politisk aktivisme ikke er lige populær alle steder – også i dele af Alternativet. Men jeg er faktisk stolt af, at vi herigennem har formået at reaktualisere debatten om køn og ligestilling, fordi Danmark på flere områder halter efter vores nordiske naboer, når det handler om repræsentation, ligeløn, barsel og så videre.

Måske har du også ret i, at Alternativet ikke har været gode nok til at gøre alle opmærksomme på vores arbejde for klima, natur og miljø

Carolina Magdalene Maier (ALT)
Politisk ordfører

Når det er sagt, tager vi selvfølgelig hele tiden stilling til, hvorvidt vi gør tingene på den rigtige måde, og om vi kan gøre det anderledes.

2) Det specifikke forslag om kødafgift
Først og fremmest er jeg glad for, at vi begge kan se fornuften i at indføre en kødafgift, fordi den globale kødproduktion tegner sig for en væsentlig del af verdens samlede udledning af drivhusgasser.

Jeg kan dog ikke genkende dit billede af, at Alternativets specifikke forslag skulle være tilfældig og ustruktureret, da vi foreslår en nøje udregnet forbrugsafgift på okse- og kalvekød på 17 kr. per kilo, som svarer til en pris på 88 ører per kilo CO2.

Det synes jeg faktisk er meget gennemsigtigt og præcist – og det har i hvert fald aldrig været vores politik, at kassedamen skulle fastsætte taksten.

3) Alternativets skoleudspil 
Som skoleordfører har jeg selv haft hænderne nede i udviklingen af Alternativets skolepolitik, som er blevet til i samarbejde med medlemmerne og nogle af de lærere, der har deres daglige gang i den danske folkeskole, og som derfor kender problemerne ud og ind.

De problemer kan der selvfølgelig være forskellige holdninger til – og her er vi måske bare uenige? Flertallet af de mennesker, der deltog i arbejdet med at udvikle Alternativets skolepolitik, var i hvert fald enige om, at skolernes mangel på ressourcer og frihed, samt en overdreven brug af detailstyring, nationale tests og karakterer, udgør de største barrierer for folkeskolen.

Det synes jeg heldigvis, at vi udviklede nogle gode forslag til, hvordan man kan håndtere, i skoleudspillet – og jeg har da også noteret mig, at udspillet blandt andet er blevet modtaget positivt af Anders Bondo og Danmarks Lærerforening.

4) Manglende tilstedeværelse i debatten om miljø og klima
Jeg er fuldstændig enig i, at miljø- og klimaområdet får for lidt opmærksomhed i offentligheden. Måske har du også ret i, at Alternativet ikke har været gode nok til at gøre alle opmærksomme på vores arbejde for klima, natur og miljø. For eksempel vores forslag om at forbyde brug af pesticider, modstand mod regeringens landbrugspakke og kritik af beslutningen om at afskaffe PSO-afgiften.

Det ændrer dog ikke ved, at den grønne omstilling fortsat er omdrejningspunktet for en stor del af Alternativets politiske virke.

Det fremgår også af mange af de forslag og udspil, vi er kommet med, eksempelvis naturpakken, men også vores finanslovsudspil for 2018, hvor vi har øremærket 39 milliarder kroner til den grønne omstilling, blandt andet med 4 milliarder kroner til økologisk omlægning af landbruget, 6 milliarder kroner til et markant løft af energiforskningen og en ny kemiafgift, der skal sikre renere fødevarer og produkter til forbrugerne.  

5) Manglende social ansvarlighed
Dette punkt ærgrer mig særligt meget. For hvor er det ærgerligt, at vi ikke har været gode nok til at vise dig og muligvis også andre af vores over 10.000 medlemmer, hvor meget vi rent faktisk gør for at styrke den sociale bæredygtighed: eksempelvis at vi både har foreslået en ny hjemløseindsats, lavere skat på de laveste indkomster, kontanthjælp uden modkrav og en afskaffelse af kontanthjælpsloftet, 225-timersreglen og integrationsydelsen.

Til sidst vil jeg gerne understrege, at døren selvfølgelig altid er åben for dig, Niels, hvis du på et tidspunkt genfinder lysten og troen på Alternativet. Flere ved som bekendt mere, og verden har brug for alle de gode kræfter iblandt os, der ønsker et grønnere og mere entreprenant og lige samfund.

Så uanset om det bliver i Alternativet eller andre steder, håber jeg, at du vil fortsætte den kamp, som du indledte sammen med os.

I mellemtiden vil jeg vende tilbage til det parlamentariske arbejde på Christiansborg, hvor vi netop har sikret et bredt flertal for borgerdrevne forslag og indgået fire aftaler, der blandt andet betyder, at vi får en mere værdig ældrepleje i Danmark, og en ny kemiaftale, der sikrer renere fødevarer og produkter med færre farlige kemikalier.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carolina Magdalene Maier

Leder, Egmont Fondens projekt 'SygtStærk', fhv. MF, gruppeformand og politisk ordfører (ALT)
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00