Alternativet vil alligevel regulere skolemad: Foreslår plantebaseret mad i København

SKOLEMAD: Da DF forleden foreslog, at daginstitutioner og folkeskoler skal servere svin én gang om ugen, afviste Alternativet og sagde, at institutionerne alene må bestemme deres menu. Nu foreslår partiet krav om plantemad i København.

Placeholder image
Falafler eller frikadeller? Alternativet i København vil have plantebaserede måltider på alle offentlige institutioner i hovedstaden, mens DF kræver svin på menuen én gang om ugen.  Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix

“Institutionerne må selv finde ud af, hvad det er for noget mad, de serverer.”

Sådan lød det tirsdag fra Alternativets politiske ordfører, Carolina Magdalene Maier, der reagerede kraftigt på Dansk Folkepartis forslag om, at alle daginstitutioner og folkeskoler skal servere svinekød én gang om ugen.

Det er nemlig ikke politikernes bord at bestemme, om der skal serveres halal, svin eller vegetarkost på de danske skoler og institutioner, lød det. 

Men torsdag fremsætter Alternativet i København et forslag om, at alle hovedstadskommunens institutioner, heriblandt plejehjem, vuggestuer, folkeskoler, arbejdspladser med mere, skal have et 100 procent plantebaseret måltidstilbud på menuen. 

Det forslag støtter Carolina Magdalene Maier trods sin modstand mod øget regulering af kosten.

“Hvis der er noget, vi mener er nødvendigt for at fremme den grønne omstilling, mener vi faktisk, at det trumfer antireguleringshensynet,” siger hun. 

Hvordan kan man den ene dag sige, at institutionerne selv må bestemme, og den næste støtte et forslag om mere regulering af deres menuer? 

“Vi er inde at regulere, så på den måde holder mit argument fra i går (tirsdag, red.) ikke. Det er rigtigt nok. Den trækker jeg i mig igen, men jeg vil gerne holde fast i mine andre argumenter,” siger hun og fortsætter:  

“Det, som vi gerne vil regulere, har et større formål, som kommer os allesammen til gode. Det kan jeg ikke se, at det gør, når Kenneth Kristensen Berth gerne vil have, at der skal serveres svinekød alle steder," siger hun og understreger, at Alternativet ikke ønsker national lovgivning om plantemad. 

"Forskellen er motivationen" 
I Alternativet i Københavns forslag, som torsdag tages op på et møde i Borgerrepræsentation, står der, at man "som borger/medarbejder altid kan vælge et næringsrigt 100 procent plantebaseret måltid i den kommunale forplejning og i kommunens kantiner."  

Partiets gruppeformand på rådhuset, Franciska Rosenkilde, mener ikke, at deres forslag kan sidestilles med Dansk Folkepartis, der lyder, at der skal være et svinebaseret måltidstilbud i børnehaver, vuggestuer og folkeskoler mindst én gang om ugen:

“Forskellen er motivationen bag. For os handler det om klima og sundhed. Jeg er ikke helt sikker på, hvad det handler om for DF,” siger hun.

DF: Sådan vi kender Alternativet
I Dansk Folkeparti ryster man på hovedet over, at Alternativet nu trækker i land på antiregulerings-politikken. 

“Det er sådan, vi kender Alternativet. Der er ingen rød tråd. Det blæser i vinden. Det er et ret kaotisk parti," siger kultur- og folkeskoleordfører Alex Ahrendtsen (DF). 

“Den eneste forskel på Kenneth (Kristensen Berth, red.) og Alternativets forslag er et ønske om kød eller ikke-kød," siger han.  

Men det er vel reelt nok, at Alternativet vil gøre noget for klimaet?

“Hvis de synes, at det er i orden at indføre tvang, så længe argumentationen bag er i orden, burde de også anerkende vores forslag,” siger Alex Ahrendtsen. 

Alternativets nye forslag skal diskuteres torsdag i Københavns Borgerrepræsentation. 

Omtalte personer

Alex Ahrendtsen

MF (DF)
cand.mag. i dansk, litteratur, religion og oldgræsk (Odense Uni. 1996)

Carolina Magdalene Maier

Sekretariatschef, Dansk Folkeoplysnings Samråd, folketingskandidat (R)
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 2003)

Franciska Rosenkilde

Politisk leder, Alternativet
cand.scient.geo. (Københavns Uni. 2015), BA i Sundhed og Ernæring (Metropol Suhrs, 2010)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser