Altinget tog med til klimahøring: "Det er ikke nok at opfinde en supersmart dippedut"

REPORTAGE: 70-procentsmålet kan kun nås ved hjælp af digitalisering og integration mellem forskellige energisystemer, lød budskabet ved en høring i Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget. ”Det er ikke så let,” konstaterede udvalgsformand Rasmus Helveg Petersen (R), men ”der er ingen tvivl om, at det er vejen frem".

(Foto: Skærmbillede fra ft.dk)
(Foto: Skærmbillede fra ft.dk)
Birk Sebastian Kotkas

Den grønne omstilling bliver unødvendigt dyr, hvis ikke vi kommer videre fra den nuværende ”silotænkning".

Det understregede repræsentanter for virksomheder, interesseorganisationer og forskere mandag ved en høring i Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget.

Høringens eneste kvindelige ekspert, Marie Münster, der er professor i energisystemer ved DTU, opfordrede som den første oplægsholder de fremmødte politikere til – i langt højere grad – at sammentænke energisektorerne, hvis de skal indfri 70-procentsmålet for 2030. 

”Vi har haft fokus på at producere grøn energi, og nu skal vi have fokus på at anvende den intelligent. Det er ikke nok at opfinde en supersmart dippedut, hvis ikke den spiller sammen med resten af systemet på en supersmart måde,” sagde hun.

Jeg håber, at I vil blive ved med at bide os i haserne og komme med de input, der skal til, for at vi får ændret de her systemer

Rasmus Helveg Petersen (R)
Formand for Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget

Baggrunden for høringen var en ny rapport fra netop DTU om smarte energisystemer, som er udarbejdet sammen med seks brancheorganisationer.

Rapporten konkluderer, at "Danmarks mål om 70 procents CO2-reduktion i 2030 kun kan nås ved hjælp af digitalisering og integration mellem forskellige energiformer".

Altinget tog med til høringen i Landstingssalen på Christiansborg for at høre bud på, hvad det egentlig vil sige at gøre den grønne omstilling "smart".

Ikke en folkesag
Selvom det skal gøres smart, står det denne dag også hurtigt klart, at det ikke er det samme som lige til eller festlig. 

Under høringen blev der - trods aktørernes store engagement og emnets vigtighed - flere gange joket med dagens relativt usexede tema, der var sektorkobling og smarte energisystemer.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00