Ambassadører: Brexit svækker EU på den internationale scene

BREXIT: EU vil miste global sikkerhedspolitisk indflydelse, når Storbritannien forlader det europæiske samarbejde, vurderer flere danske ambassadører.

Foto: EU-Kommissionen
Andreas Krog

Storbritannien er så stor en sikkerhedspolitisk spiller, at det vil skade EU gevaldigt, når briterne forlader det europæiske samarbejde. Sådan lyder vurderingen fra flere danske ambassadører. Lige nu står Storbritannien til at forlade EU om godt to måneder ved udgangen af oktober. Og det vil ikke blot svække briterne, men også få stor betydning for EU på den sikkerhedspolitiske scene.

Eksempelvis mister EU et permanent medlem af FN's sikkerhedsråd, så kun Frankrig sidder tilbage som eneste permanente repræsentant for Europa. Og det kan blive endnu værre, da de 10 ikke-permanente medlemmer kun sidder i rådet i to år.

”Vi kan risikere at stå i en situation, hvor EU kun har et medlem af sikkerhedsrådet. Desuden mister EU en meget aktiv FN-aktør. For det er briterne,” understreger ambassadør Martin Bille Hermann, der er Danmarks faste repræsentant ved FN.

I dag sidder EU-landene Tyskland, Belgien og Polen i Sikkerhedsrådet. De vesteuropæiske EU-lande er sammen med blandt andre Canada og Australien med i gruppen ”Western Europe and other”, som har to pladser, mens de østeuropæiske EU-lande er med i en gruppe af andre østeuropæiske lande og tidligere sovjetrepublikker, som har et medlem.

Forhandlinger sat i bero
Desuden er det EU-familiens største militære magt, der siger farvel.

”Det giver også et svækket EU, at Storbritannien forlader os. Det er trods alt verdens femtestørste økonomi. De er en atommagt og vel det eneste europæiske land med globale militære kapaciteter og en vis evne og vilje til at bruge dem. Det er et land med en stor og meget velfungerende udenrigstjeneste og efterretningstjeneste,” pointerer Danmarks ambassadør til Storbritannien, Lars Thuesen.

Ingen i London taler dog om tiden efter 31. oktober, og hvordan EU og Storbritannien skal arbejde sammen til den tid. Det skyldes, at EU fra starten på forhandlingerne om britisk EU-exit forlangte, at der skulle være to faser. Først skulle man forhandle en udtrædelsesaftale på plads. Og når den var på plads, så kunne man begynde at tale om det fremtidige forhold. Indtil nu har man kun drøftet udtrædelsesaftale. Og de forhandlinger er lige nu sat i bero.

”Så det er en meget uklar situation, vi står i og kan stå i den 31. oktober,” forklarer Lars Thuesen.

Og de, der taler om tiden efter 31. oktober, taler ikke om de sikkerhedspolitiske aspekter, påpeger ambassadøren.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00