Ammitzbøll-Bille: Nej, danskerne støtter faktisk ikke Inger Støjberg

DEBAT: Vil en minister ændre en lov, må hun stille et forslag i Folketinget og søge opbakning blandt tingets medlemmer. Sådan er det i en retsstat. Hvor svært kan det være? Åbenbart ret svært for knap fire ud af ti danskere, skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Af Simon Emil Ammitzbøll-Bille
MF, Formand for Partiet Fremad

To ud af fem danskere støtter Støjbergs ulovlige instruks. Sådan lød overskriften i Altinget onsdag morgen. 

Baggrunden var en meningsmåling, der viste at 39 procent af danskerne var bag Støjberg, selv om det måtte vise sig, at hun stod bag den ulovlige instruks.

Det er selvfølgelig nedslående. For det er et bærende princip, at ingen står over loven – og da slet ikke en minister.

Flertal ser igennem spinnet
Vil en minister ændre en lov, må hun stille et forslag i Folketinget og søge opbakning blandt tingets medlemmer.

Sådan er det i en retsstat. Hvor svært kan det være?

Åbenbart ret svært for knap fire ud af ti danskere. Det positive er, at der heldigvis var flere, der mente det modsatte.

At lov er lov, og lov skal holdes. 48 procent bakkede op om dette synspunkt. Et flertal af danskerne kan altså godt se igennem spinnet fra Støjberg, Vermund og den yderste højrefløj. Godt for det.

Det ærgerlige er bare, at der går politik i den, når folk svarer. Når man deler op på blokke, kan man se, at vælgere i rød blok mener, at ret går forud for holdninger, mens flertallet af de blå vælgere bakker Støjberg op.

Retsstaten er hverken rød eller blå
En kedelig loyalitet al den stund, at netop retsstaten er grundstenen i det borgerlige verdenssyn – og vel for enhver demokrat. 

Retsstaten er ikke rød eller blå, den er grundlaget for hele vores tillidssamfund, hvor man kan stole på at en aftale er en aftale, og at magten ikke kan knægte hverken borgere eller virksomheder. Uden retsstat ingen sikkerhed for det enkelte menneske.

Der er dog lys i mørket. Hver fjerde borgerlige vælger har slået den politiske automatpilot fra og erklærer sig enig i, at lov er lov, og lov skal holdes.

Men hvorfor bevæger så mange borgerlige vælgere sig alligevel ud på et retssikkerhedsmæssigt skråplan?

De kan selvfølgelig været faldet for Støjbergs some-kampagner og Vermunds "Danskerne støtter Støjberg"-annoncer. Men det er nok ikke hele sandheden. 

Tidligere regeringspartier er tavse
En del af forklaringen ligger nok i, at de tre tidligere regeringspartier, Venstre, Konservative og Liberal Alliance, ligger tavse i læ af klare udmeldinger om opbakning til Støjberg – selv, hvis der er begået ulovligheder – fra de to højrepartier, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti.

Musestille ligger de tre partier og håber, at ingen spørger dem. Og når Venstre bliver spurgt, prøver man at kopiere sin tidligere integrationsminister og påstå, at det handler om barnebrude.

Men hey, dem er vi altså alle sammen imod. Så det kan I godt droppe.

Lige nu sidder for mange af de blå toppolitikere og tænker over de stemmer, som Støjberg og Nye Borgerlige trækker til sig med deres klare linje.

Men retsstaten skal forsvares, også når det er svært, og når det er ens egne venner, der risikerer at komme i problemer.

Hold fast i retsstaten
"Inger er Venstre", som tidligere klimaminister Lars Christian Lilleholt har formuleret det.

Det må man sørme ikke håbe, hvis hun har overtrådt loven. For så kan stillelegen vise sige at blive en boomrang.

Så kære borgerlige kolleger, kære borgerlige vælgere. Lad os hold fast i retsstaten. Lad os holde fast i, at ven som fjende skal dømmes for sine handlinger.

Lad kommissionen komme frem til et resultat. Og lad os så se, hvad der er op og ned.

Ingen skal dømmes på forhånd. Heller ikke Inger Støjberg. Intet kunne ligge mig fjernere.

Men jeg er ærgerlig over, at flertallet af de blå vælgere ikke holder fast i lov og ret, selvom det selvfølgelig glæder mig, at flertallet af danskerne har set gennem spinmaskinerne.

Forrige artikel Tidl. ambassadør: Hvad skal vi med historikere, når vi har Messerschmidt? Tidl. ambassadør: Hvad skal vi med historikere, når vi har Messerschmidt? Næste artikel EL: Magtfulde embedsmænd og borg­mesterpartier truer det lokale demokrati EL: Magtfulde embedsmænd og borg­mesterpartier truer det lokale demokrati