Analyse af 
Søren Elkrog Friis

Indvandrere uden job bliver jaget vildt i det politiske forår

ANALYSE: Med skrappe aktiveringskrav til indvandrere lægger Venstre op til kinddans med regeringen om integrationsaftale, og jager samtidig en kile i sammenholdet i rød blok. Men ambitionerne kan få det svært i mødet med virkeligheden.

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen er enige om, at det skal være slut med passiv forsørgelse for indvandrere. Om der kan komme en politisk aftale ud af det, bliver vi klogere på til foråret. 
Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen er enige om, at det skal være slut med passiv forsørgelse for indvandrere. Om der kan komme en politisk aftale ud af det, bliver vi klogere på til foråret. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

"Arbejdspligt", hedder det i Venstre, mens Socialdemokratiet kalder det 37 timers aktivering.

Trods forskellige begreber er den bærende søjle i regeringen og Venstres integrationspolitik nu den samme: Indvandrere skal arbejde, studere eller gøre sig nyttige på fuld tid, hvis de skal have kontanthjælp eller integrationsydelse.

Det står klart efter onsdagens integrationsudspil fra Venstre, som dermed kommer regeringens integrationsudspil i forkøbet, som er varslet til foråret.

{{toplink}}
Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Med udspillet slår den trængte oppositionsleder Jakob Ellemann-Jensen to fluer med ét smæk. På den ene side slår han kursen ind på en stram udlændingepolitik, der som minimum spiller lige op med socialdemokraterne - og afmonterer dermed dele af Inger Støjbergs kritik af et for blødsødent og midtersøgende Venstre.

Samtidig jager udspillet kiler ind i samarbejdet mellem regeringen og støttepartierne.

Udover kardinalpunktet om arbejdspligt - der i sig selv kan være stærk kost blandt især venstrefløjspartierne, foreslår Venstre at afskaffe de højere ydelser til især arbejdsløse indvandrere, som regeringen har indført.

Her sigter Venstre på det midlertidige børnetilskud, som er indført som en midlertidig redningsplanke for børnefamilier indtil det opgør med kontanthjælpsloftet, som er aftalt i det fælles forståelsespapir mellem regeringen og støttepartierne.

Støttepartier kan havne uden for døren
Venstres integrationsudspil er dermed en åben invitation til regeringen om en bred integrationsaftale, men demonstrerer samtidig kant til rød bloks ambition om et nyt ydelsessystem, som set med borgerlige briller vil  mindske den økonomiske gevinst ved at arbejde - og derigennem reducere arbejdsudbuddet.

0:000:00