Ankestyrelsen undsiger seks kommuner i sag om ulovlige konsulenter

UENIG: En række kommuner har fået underkendt deres vurdering af, at deres samarbejde med resultatlønnede sparekonsulenter var lovligt. Ankestyrelsen er ikke enig og presser på for at få genoptaget flere sager.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kim RosenkildeSimon Lessel

Udsatte borgere i seks kommuner ser ud til at få en chance til. 

De havde ellers fået ændret deres hjælp fra kommunen. Men nu skal de formentlig have genbehandlet deres afgørelser, fordi resultatlønnede konsulenter har været for tæt på sagsbehandlingen i et forsøg på at finde besparelser.

Fakta
Seks kommuner har fået et opfølgende brev fra Ankestyrelsen. Her er hovedpointerne fra brevene, og kommunens svar på Altingets spørgsmål om, hvorvidt kommunen er enige i Ankestyrelsens vurdering, og om kommunen vil genoptage sagerne:

Kerteminde Kommune:

Ankestyrelsen vurderer, at der er tale om en kontrakt, hvor aflønningsformen er baseret på no cure no pay. Det er samtidig Ankestyrelsens opfattelse, at kommunen er forpligtet til at genoptage en sag, hvor de eksterne konsulenter har foretaget sagsforberedende arbejde.


Kerteminde Kommune oplyser, at de ikke har kunnet svare på Altingets spørgsmål, da henvendelsen fra Ankestyrelsen behandles på et byrådsmøde d. 17. december.  

Stevns Kommune:

Ankestyrelsen vurderer, at konsulenterne har lavet sagsforberedende arbejde, og at der foreligger habilitetsmangel i de afgørelser, som kommunen har truffet på baggrund af arbejdet fra konsulenterne. Ankestyrelsens opfattelse er, at kommunen er forpligtet til at genoptage sagerne.


Stevns Kommune oplyser, at kommunen har tænkt sig at genoptage sagerne efter Ankestyrelsens henvendelse. Hvor mange sager, de vil genoptage, arbejder de i skrivende stund på at finde ud af.    

Nyborg Kommune:

Ankestyrelsens opfattelse er, at det ikke kan udelukkes, at konsulenterne har lavet sagsforberedende arbejde i en afgørelsessag. Ankestyrelsen vurderer, at kommunen derfor er forpligtet til at genoptage sagen.


Nyborg Kommune oplyser til Altinget, at de ikke har tænkt sig at genoptage sagen. ”Da borgeren hele tiden har fået den samme hjælp, blev der ikke truffet ny afgørelse overfor borgeren. Der er dermed ingen afgørelse, der kan genoptages.”  

Rebild Kommune:

Ankestyrelsens vurdering er, at konsulenterne har lavet sagsforberedende arbejde, og at kommunen er forpligtet til at genoptage sagerne.

Kommunen oplyser til Altinget, at de vil genoptage de pågældende syv sager. Indstillingen fra forvaltningen skal godkendes tirsdag d. 1. december på et møde i Sundhedsudvalget.  

Allerød Kommune:

Ankestyrelsen bemærker, at kommunen selv skriver, at der er habilitetsmangel i den sag, der er truffet afgørelse i, fordi konsulenterne har udført sagsforberedende arbejde. Derfor vurderer Ankestyrelsen, at kommunen er forpligtet til at genoptage sagen.


Kommunen oplyser til Altinget, at Ankestyrelsens henvendelse vil blive behandlet på et byrådsmøde d. 19. december.  

Hedensted Kommune:

Ankestyrelsen bemærker, at konsulenterne har lavet sagsforberedende arbejde, og at kommunen er forpligtet til at genoptage de sager, hvor der er truffet afgørelse. Dog undtaget de sager, hvor Ankestyrelsen selv har truffet den seneste afgørelse.

Kommunen henviser i sit svar til Altinget til, at sagen skal behandles på et møde i Udvalget for Sundhed og Omsorg. Her indstiller forvaltningen til, at én ud af de i alt seks sager, som kommunen selv vurderer kan være ugyldig, genoptages. Det skyldes, at Ankestyrelsen været sidste myndighed i tre af de i alt seks sager, og at kommunen i to af sagerne ikke vurderer, at der er grundlag for at genoptage sagerne.

Kilde: Egen research

Det viser breve, Ankestyrelsen i forrige uge sendte til de pågældende kommuner, som Altinget har fået indsigt i.

Her undsiger Ankestyrelsen kommunernes egen vurdering af, at samarbejdet har været lovligt, og at kommunerne derfor skal genoptage sagerne.

Vi må bare konstatere, at vi ikke har været skarpe nok til at læse, hvad Ankestyrelsen skrev.

Ralf Klitgaard Jensen
Direktør for sundhed og omsorg, Stevns Kommune.

Jurist og studielektor på Aalborg Universitet Søren Blæsbjerg har fulgt sagen tæt og gennemgået Ankestyrelsens henvendelser til kommunerne. Ifølge ham er budskabet ikke til at misforstå.

”Ankestyrelsen siger, at der er en habilitetsmangel, og kommunen derfor er forpligtiget til at genoptage sagerne,” siger Søren Blæsbjerg, der er juridisk studielektor ved Aalborg Universitet.

Ifølge Ankestyrelsen har konsulenterne hjulpet kommunerne med såkaldt sagsforberedende arbejde på kontrakter baseret på resultatløn. Og det er ulovligt, slog Ankestyrelsen allerede fast i sommer.

De seks kommuner er i deres egne redegørelser for samarbejdet tidligere kommet frem til, at konsulenterne netop ikke var involveret i sagsforberedende – og dermed ulovligt – arbejde.

Stevns retter ind
Derfor var der heller ingen af de seks kommuner, der fandt anledning til at genoptage sager som konsekvens af udtalelsen fra Ankestyrelsen, der kom sidst i juni.

Dokumentation

Kommuners samarbejde med resultatlønnede konsulenter

- 12. december 2019 bringer Altinget den første historie om, at kommuner har hyret resultatlønnede konsulenter til at spare på handikappede og psykisk syge. Altinget kan fortælle, at mindst 19 kommuner har hyret konsulentvirksomhederne Bronson Consult eller Trancit til at gennemgå mere end 800 borgersager med det formål at finde besparelser på socialområdet.

- I langt de fleste tilfælde er kontrakten mellem konsulentvirksomheden og kommunen lavet ud fra et no-cure-no-pay-princip. Det betyder, at kommunens betaling til konsulentvirksomheden er afhængig af, hvor stor besparelse der kan opnås.

- I forbindelse med udgivelsen af den første historie udtaler social- og indenrigsminister Astrid Krag, at det er bekymrende, aggressivt og grove metoder, når kommuner hyrer konsulentfirmaer til at finde besparelser. Hun sætter Ankestyrelsen på sagen for at se på kommunernes praksis.

- På baggrund af Altingets afsløringer bliver social- og indenrigsministeren Astrid Krag (S) kaldt i samråd af Anni Matthiesen (V), Karina Adsbøl (DF) og Charlotte Mølbæk (SF). Under samrådet 23. januar 2020 bliver ministeren opfordret til at bede kommunerne om at sætte deres samarbejde med konsulenter på pause. Astrid Krag (S) har dog ingen planer om at gøre dette, indtil Ankestyrelsens afgørelse foreligger.

- En uges tid senere, 29. januar 2020, kan Altinget nu afsløre, at omfanget er større end først antaget. Det fremgår nu, at 31 ud af 97 kommuner har hyret konsulenter til at gennemgå over 1.300 handikappede borgers sager og finde besparelser.

- I den nye opgørelse fremgår det også, at i størstedelen af sagerne er samarbejdet baseret på kontrakter, hvor konsulenterne får højere betaling, jo større en besparelse de finder. Dette aflønningsprincip går under navnet no-cure-no-pay. Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) udtaler i denne forbindelse, at hun regner med, at Ankestyrelsen udvider deres undersøgelse i forbindelse med de nye fund i sagen.

- 25. juni står det klart, at de pågældende kommuner kan have brudt loven ved at hyre private konsulentfirmaer på resultatløn til at finde besparelser på socialområdet. Det er konklusionen på den første del af den undersøgelse, som Ankestyrelsen har udarbejdet. Social- og indenrigsminister Astrid Krag udtalte i den forbindelse, at hun nu forventede, at kommunerne rettede ind og fik genbehandlet de sager, hvor konsulenter var inddraget på ulovlig vis.

- Altinget har igennem de sidste måneder undersøgt, hvordan de involverede kommuner har rettet ind efter Ankestyrelsens udtalelse fra 24. juni.

- Ankestyrelsen er i gang med anden del af deres undersøgelse, hvor de gennemgår hver enkel af de involverede kommuner og lovligheden af deres brug af konsulenter på socialområdet. Ankestyrelsen forventer at have en konklusion på anden del af undersøgelsen inden årets udgang.

- Den 19. november sendte Ankestyrelsen brev til seks kommuner, hvor Ankestyrelsen vurderer, at deres samarbejde med konsulenter har været i strid med loven, og at afgjorte sager skal genoptages. For Nyborg Kommune skriver Ankestyrelsen dog, at det "ikke kan udelukkes", at konsulenterne har udført ulovligt sagsforberedende arbejde.

Brevene kan læses her:
Hedensted
Rebild
Allerød
Nyborg
Stevns
Kerteminde 


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00