Antibiotika i minkproduktion stiger: Dyrenes Beskyttelse kræver gult kort-ordning

DYREVELFÆRD: På bare ti år er brugen af antibiotika mere end fordoblet på danske minkfarme. Minkavlerne selv er bekymrede over udviklingen, mens Dyrenes Beskyttelse efterspørger en gult kort-ordning, som man kender det fra svineproduktion.

En gult kort-ordning, som man kender det fra svineproduktionen, bør ifølge Dyrenes Beskyttelse komme i stand efter nye tal om antibiotikaforbruget på danske minkfarme.
En gult kort-ordning, som man kender det fra svineproduktionen, bør ifølge Dyrenes Beskyttelse komme i stand efter nye tal om antibiotikaforbruget på danske minkfarme.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Anders Redder

Mens kurven for brug af antibiotika blandt danske dyr siden 2015 har været nedadgående, er tendensen stik modsat på de danske minkfarme.

Det viser en analyse offentliggjort i Dansk Veterinær Tidsskrift, som afslører mere end en fordobling af antibiotikaforbruget på danske minkfarme siden 2007.

Omend brugen af antibiotika tog et dyk fra 2012 til 2014, er ordineringen de seneste tre år steget kraftigt igen.

Den udvikling får eksperter og Dyrenes Beskyttelse til at råbe vagt i gevær, både af sundhedsfaglige årsager og af hensynet til dyrevelfærd.

Stigningen skal vendes, og forbruget af antibiotika nedbringes markant. Vi har det - hverken på dyrenes eller vores medarbejderes vegne - godt med de her tal.

Sander Jacobsen
Chef for dyrehelbred og public affairs, Kopenhagen Fur

”Puljen af resistente bakterier i landbruget og blandt de dyr, vi omgiver os med, er bekymrende. Og selvom mink ikke er fødevareproduktion, skal man stadig være meget påpasselig med at bruge for meget antibiotika, da resistente bakterier også smitter ved omgang med dyr,” siger Svend Ellermann-Eriksen, professor på Institut for Klinisk Mikrobiologi på Aarhus Universitet, og tilføjer, at stigningen udgør ”en potentiel sundhedsfarlig risiko”.

Kræver gult kort-ordning
I Dyrenes Beskyttelse mener chefkonsulent Birgitte Damm, at de nye tal bør få myndighederne til at gribe ind over for minkavlerne.

Konkret foreslår Birgitte Damm, at Fødevarestyrelsen ser mod svineproduktionen og kopierer den såkaldte gult kort-ordning.

Ordningen er tiltænkt som en advarsel til svinebesætninger med forhøjet antibiotikaforbrug, hvor et gult kort giver landmanden ni måneder til at nå under grænseværdien, hvis yderligere repressalier skal undgås.

”Det vil få minkbranchen til at indse, at man mener det alvorligt. Det er en meget uheldig udvikling, at de store, intensive husdyrproduktioner medfører en sundhedsrisiko for det øvrige samfund ved at være arnesteder for resistente bakterier,” siger Birgitte Damm og pointerer, at Dyrenes Beskyttelse allerhelst ser, at minkproduktion helt forbydes, da det efter foreningens mening ikke er muligt at holde mink på en måde, hvor deres velfærd er god nok.

0:000:00