Arbejderne foretrækker blå blok

1.MAJ: Et flertal af arbejdervælgerne vil sætte kryds ved blå partier i stedet for ved de traditionelle arbejderpartier, viser ny analyse. Blå blok er lykkedes med at slå en kile ned i arbejdervælgerne, siger valgforsker.

Godt nok fejres arbejdernes kampdag traditionen tro med røde faner og røde taler, men de danske arbejdere stemmer mere blåt end rødt.

Et flertal af arbejderne på 52,8 procent vil nemlig stemme på blå partier, hvis der var valg nu.

Det viser en ny analyse, som professor Kasper Møller Hansen har lavet på baggrund af mere end 10.000 Gallup-interviews.

Ifølge analysen er Dansk Folkeparti arbejdernes favorit, et mulehår foran Socialdemokratiet og med Venstre på tredjepladsen.

Klassiske arbejderpartier fravælges
Trækker man Alternativet og Radikale fra rød blok, får de traditionelle arbejderpartier – venstrefløjen og Socialdemokratiet – kun opbakning fra godt 39 procent af arbejdervælgerne.

Analysen overrasker ikke valgforsker og professor i statskundskab Rune Stubager.

”Store dele af venstrefløjen ønsker færre udlændingestramninger, men den linje deler arbejderne ikke,” siger han.

Stubager peger på, at venstrefløjen og Socialdemokratiets særlige bånd til arbejderne allerede blev brudt op igennem 1990’erne, hvor værdipolitikken og udlændingedebatten slog igennem som en afgørende politisk faktor.

”Det så vi resultatet af ved 2001-valget, hvor det lykkedes de borgerlige at få en effektiv kile ned i en ellers homogen vælgergruppe,” siger Rune Stubager.

Bevægelige arbejdere

Først var det Anders Fogh Rasmussens Venstre, der med stram udlændingepolitik og midtsøgende økonomisk politik tiltrak arbejderne i stor stil. Siden er de vandret videre til Dansk Folkeparti – alt imens rød blok har haft svært ved at vinde dem tilbage.

Det er nu ellers ikke, fordi det ikke bliver forsøgt.

”Arbejderne er bevægelige, så det er ikke for sjovt, at nogle politikere forsøger at appellere til dem,” siger Rune Stubager.

Gør ondt i selvforståelsen
Ifølge Altingets politiske kommentator er det ikke alene et strategisk problem, som kan koste valg, at de traditionelle arbejderpartier fravælges af arbejderne. Det er som et sår i partiernes selvforståelse.

”Venstrefløjen har historisk set sig selv som forkæmper for arbejderklassens interesser, og den forestilling dominerer stadig helt i fagbevægelsen. I dag ser Socialdemokratiet sig som et parti for hele folket, men noget er gået galt, når højrefløjen får de fleste arbejderstemmer,” siger Erik Holstein. 

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg, hvor du også kan dykke mere ned i tallene for arbejdervælgerne. Tegn et gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Det sker i dansk politik: 1. maj og et særligt statsministerbesøg i Kina Det sker i dansk politik: 1. maj og et særligt statsministerbesøg i Kina Næste artikel Oppositionspartier indgår alliance mod højere pensionsalder Oppositionspartier indgår alliance mod højere pensionsalder