Arbejderne foretrækker blå blok

1.MAJ: Et flertal af arbejdervælgerne vil sætte kryds ved blå partier i stedet for ved de traditionelle arbejderpartier, viser ny analyse. Blå blok er lykkedes med at slå en kile ned i arbejdervælgerne, siger valgforsker.

Røde faner gør det ikke alene. I hvert fald er arbejderne mere tilbøjelige til at stemme på de blå partier end klassiske arbejderpartier i rød blok. 
Røde faner gør det ikke alene. I hvert fald er arbejderne mere tilbøjelige til at stemme på de blå partier end klassiske arbejderpartier i rød blok. Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix
Morten Øyen

Godt nok fejres arbejdernes kampdag traditionen tro med røde faner og røde taler, men de danske arbejdere stemmer mere blåt end rødt.

Fakta
Om analysen

Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet. 

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af professor Kasper Møller Hansen for Altinget som kilde. 

Analysen er baseret på mere end 10.000 interviews hvert kvartal foretaget af TNS-Gallup. Seneste kvartal, der er medtaget i analysen, går fra 1/01-17 til 31/03-17.

Et flertal af arbejderne på 52,8 procent vil nemlig stemme på blå partier, hvis der var valg nu.

Det viser en ny analyse, som professor Kasper Møller Hansen har lavet på baggrund af mere end 10.000 Gallup-interviews.

Ifølge analysen er Dansk Folkeparti arbejdernes favorit, et mulehår foran Socialdemokratiet og med Venstre på tredjepladsen.

Arbejderne er bevægelige, så det er ikke for sjov, at nogle politikere forsøger at appellere til dem.

Rune Stubager
Professor i statskundskab, Aarhus Universitet

Klassiske arbejderpartier fravælges
Trækker man Alternativet og Radikale fra rød blok, får de traditionelle arbejderpartier – venstrefløjen og Socialdemokratiet – kun opbakning fra godt 39 procent af arbejdervælgerne.

Analysen overrasker ikke valgforsker og professor i statskundskab Rune Stubager.

”Store dele af venstrefløjen ønsker færre udlændingestramninger, men den linje deler arbejderne ikke,” siger han.

Stubager peger på, at venstrefløjen og Socialdemokratiets særlige bånd til arbejderne allerede blev brudt op igennem 1990’erne, hvor værdipolitikken og udlændingedebatten slog igennem som en afgørende politisk faktor.

”Det så vi resultatet af ved 2001-valget, hvor det lykkedes de borgerlige at få en effektiv kile ned i en ellers homogen vælgergruppe,” siger Rune Stubager.

Bevægelige arbejdere

Først var det Anders Fogh Rasmussens Venstre, der med stram udlændingepolitik og midtsøgende økonomisk politik tiltrak arbejderne i stor stil. Siden er de vandret videre til Dansk Folkeparti – alt imens rød blok har haft svært ved at vinde dem tilbage.

Det er nu ellers ikke, fordi det ikke bliver forsøgt.

”Arbejderne er bevægelige, så det er ikke for sjovt, at nogle politikere forsøger at appellere til dem,” siger Rune Stubager.

Gør ondt i selvforståelsen
Ifølge Altingets politiske kommentator er det ikke alene et strategisk problem, som kan koste valg, at de traditionelle arbejderpartier fravælges af arbejderne. Det er som et sår i partiernes selvforståelse.

”Venstrefløjen har historisk set sig selv som forkæmper for arbejderklassens interesser, og den forestilling dominerer stadig helt i fagbevægelsen. I dag ser Socialdemokratiet sig som et parti for hele folket, men noget er gået galt, når højrefløjen får de fleste arbejderstemmer,” siger Erik Holstein. 

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg, hvor du også kan dykke mere ned i tallene for arbejdervælgerne. Tegn et gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rune Stubager

Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
master i politisk adfærd (Essex Uni. 2002), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2002), ph.d. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00