Arktis får sit eget center på Forsvarsakademiet

VIDEN: Forsvarsakademiet har etableret et center for arktisk sikkerhedspolitik, som skal systematisere akademiets arbejde med Arktis. 

Foto: Mads Pihl - Visit Greenland
Andreas Krog

Center for Arktiske Sikkerhedsstudier (CAS) er navnet på en ny afdeling, som netop har set dagens lys på Forsvarsakademiet.

CAS bliver et center under Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, som holder til ved Svanemøllen Kaserne i København. Centeret vil bestå af fem medarbejdere, hvoraf den ene vil arbejde ved Grønlands Universitet, Ilisimatusarfik, i Nuuk. Forsvarsakademiet og universitetet indgik sidste år en strategisk samarbejdsaftale.

"Vi vil gerne systematisere vores arbejde med Arktis med henblik på at styrke den viden, der er om Arktis i Danmark såvel som i Grønland og på Færøerne," siger militæranalytiker og major Steen Kjærgaard, der står i spidsen for det nye center. 

Udvikling kan tæmmes
Centeret er allerede i gang med at opbygge samarbejder med blandt andre US Naval War College. Amerikanerne har bedt centeret om hjælp til at skrive et notat om, hvordan tryghedsskabende sikkerhedspolitisk dialog kan genskabes i Arktis.

"Arktisk Råd beskæftiger sig ikke med sikkerhedspolitik, og Nato har ikke rigtig nogen rolle i Arktis. Så der er brug for at finde en måde, hvorpå de arktiske stater kan tale med hinanden om den udvikling, der er i gang, så det kan tæmmes," forklarer Steen Kjærgaard.

Som en af sine første opgaver skal det nye center også gøre status på situationen i Arktis og på, hvilke udfordringer der venter i horisonten, med særligt fokus på Danmark, Grønland og Færøerne.

Centeret arbejder desuden på at arrangere en debat om Arktis på Folkemødet på Bornholm i juni. 

Højt på agendaen
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) mener, det nye center kan yde et vigtigt bidrag.

"Verden er i forandring. I Arktis er der en ny sikkerhedssituation, som det er vigtigt, at flere kender til og forstår. Derfor er det vigtigt, at Forsvarsakademiet med det nye Center for Arktiske Sikkerhedsstudier bidrager med undervisning og rådgivning," siger Trine Bramsen.









0:000:00