Aslan: Jeg frygter hverdagsislamismen mere end islamistisk terror

KLUMME: Den bekymrende og stigende ekstremisme blandt yngre muslimer ses tydeligt, når Hizb ut-Tahrir kan fylde Nørrebrohallen med tusindvis af mennesker, hvor gennemsnitsalderen næppe er meget over 25, konstaterer Lars Aslan Rasmussen.

Det er afskyeligt, når islamisk terror rammer. Og vi har set det alt for mange gange i 2016.

Bruxelles, Bayern, Nice, Istanbul, Berlin mm.

For ikke at tale om de mange angreb der er blevet forhindret af dygtige efterretningstjenester - også i Danmark.

Alligevel er terror ikke den største udfordring, når vi taler om islamisme.

Og vi må være ærlige og sige, at vi aldrig helt kan gardere os mod tosser - drevet af religiøs fanatisme - der vælger at pløje folk ned i en lastbil eller sprænge sig selv i luften.

Hvis der bare var tale om enkelte forvildede sjæle, der havde rabiate synspunkter, ja, så stod Vesten ikke med anden udfordring end den sædvanlige politimæssige og kriminalpræventive indsats. Og så var der ingen grund til at frygte for fremtiden på længere sigt.

Men sådan er virkeligheden bare ikke. Vi ved fra talrige undersøgelser, at der er mange, der deler islamisternes synspunkter.

Lad mig her nævne nogle skræmmende tal.

Da der sidste år blev lavet en omfattende, repræsentativ undersøgelse af holdningen blandt muslimer i Storbritannien til forskellige emner, fordelte tallene sig sådan:

39 procent mente, at kvinder altid skal adlyde deres mand,
52 procent var modstandere af, at homoseksualitet skulle være lovligt,
23 procent mente, at muslimsk sharia-lov skal rangere over britisk lov.

Vi taler altså her om mennesker, der i mange tilfælde er født og opvokset i Storbritannien og bor i et demokrati med alle de frihedsrettigheder, det indebærer. Alligevel er det over halvdelen, der mener, at homoseksuelle skal straffes, og fire ud af seks er fuldstændig ligeglade med den ligestilling, det har taget generationer at bygge op.

Mens hver fjerde altså direkte går ind for den middelalderlige og afskyelige sharialov

I Danmark er der tal der er ligeså skræmmende. Sidste år viste en lignende undersøgelse således, at kun knap halvdelen af herboende danske muslimer mener, at grundloven skal være styrende for al lovgivning, mens den anden halvdel gerne så, at lovgivningen enten kun byggede på koranen eller på en blanding af grundloven og koranen.

At så mange mennesker mener, at en oldgammel bog skal styre lovgivningen i Danmark, er et kæmpe problem for sameksistensen - i Danmark og i Vesten.

Og det mest bekymrende er, at samtlige undersøgelser viser, at den stigende religiøsitet især findes i de yngre generationer, hvilket vi også tydeligt kan se i Danmark, når for eksempel ekstremisterne i Hizb ut-Tahrir fylder Nørrebrohallen med tusindvis af mennesker, hvor gennemsnitsalderen næppe er meget over 25.

Denne udvikling er stærkt bekymrende. Og den skal ikke ties eller bagatelliseres af frygt for, at racismekortet trækkes op af hatten. For det hér har intet med race at gøre.

Og i øvrigt er ofrene for islamisternes succes først og fremmest de mange moderate muslimer, der ønsker at leve et liv med vestlige værdier. De bliver udråbt som forrædere af islamisterne og er udsat for et enormt, socialt pres.

Min frygt for de her tal handler heller ikke om, at det betyder endnu mere terror i Vesten. Men det betyder, at vi får et meget mere opdelt parallelsamfund, hvor der gælder nogle andre normer, og hvor det i stigende grad vil lykkes islamister at sætte dagsordenen i skoler, institutioner, på gaden og i de områder, hvor de er i flertal. Til stor fare for alle de mennesker, der ikke deler deres værdier.

Og den udvikling kan vi kun bekæmpe ved aldrig at negligere problemet med den stigende opbakning til antidemokratiske synspunkter. Og heller aldrig give efter for islamisterne.

---

Lars Aslan er medlem af Folketinget for Socialdemokratiet. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

 

Forrige artikel Aslan: Kenneth K. Berth er dansk politiks svar på imamen fra Grimhøj Aslan: Kenneth K. Berth er dansk politiks svar på imamen fra Grimhøj Næste artikel Lars Aslan: Hvornår siger de borgerlige så undskyld? Lars Aslan: Hvornår siger de borgerlige så undskyld?