Aslan: Jo, kvindelige politikere skal finde sig i mere lort end vi mænd

KLUMME: Vi er nødt til at erkende problemet med sexisme og sammen sørge for, at alle kan deltage i debatten uden at deres køn skal bruges imod dem, skriver Lars Aslan Rasmussen.

Når det handler om kønsroller og ligestilling i dansk politik, kommer vi ofte til at debattere ligegyldigheder i stedet for det, der er vigtigt.

Alternativets politik med ikke at deltage i paneldebatter, hvor der kun er mænd, eller Enhedslistens regler om, at kun kvinder må holde beretninger på deres årsmøder, er typiske eksempler på hvordan debatten om ligestilling køres for langt ud og bliver ekstrem.

På det sidste har der så været en del mere væsentligt fokus på sexchikane rundt omkring i forskellige byråd. Det er vigtigt, at den slags kommer frem, for det er selvfølgelig helt uacceptabelt.

Men jeg mener faktisk, at det største problem er, at kvindelige politikere skal finde sig i langt mere lort, end vi som deres mandlige kollegaer skal.

Både mandlige og kvindelige politikere modtager hademails, trusler, tilråb og den slags, og det er generelt et stigende problem. Men der er en afgørende forskel: Vi mænd oplever ikke, at vores køn bliver inddraget i vores politik eller bliver brugt imod os.

Jeg modtager selv mange ”festlige” beskeder, men er dog aldrig blevet truet med at blive voldtaget, eller fået at vide, at grunden til, at jeg mener som jeg gør, er fordi jeg får for lidt sex, at jeg er billig, at jeg trænger til at mærke en rigtig mand.

Læs mere: EL-stifter ekskluderet efter sexisme-anklager

Men de her kommentarer får mine kvindelige kollegaer særdeles ofte. Og det er et kæmpe problem.

Selvom vi i Danmark ser os selv som verdens navle, når det handler om frisind og ligestilling, så er det desværre langt fra tilfældet.

Sexismen stortrives både i den virtuelle og virkelige verden, og de, der betegner sig som feminister og deltager i den debat, er dem, der er allermest udsatte for de mest primitive angreb på deres køn.

Vi har alle sammen et ansvar for at tage det her problem alvorligt og sige meget mere fra over for den sexisme, der ofte rammer både kvindelige politikere og debattører.

Vi kan nå at vende udviklingen endnu, men det kræver, at vi erkender, at vi har et problem og sammen sørger for, at alle kan deltage i debatten uden at deres køn skal bruges imod dem.

..........

Lars Aslan Rasmussen er medlem af Folketinget for Socialdemokratiet. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Forrige artikel Victor Boysen: Kære Venstre-medlem. Vil du ikke nok træde i karakter? Victor Boysen: Kære Venstre-medlem. Vil du ikke nok træde i karakter? Næste artikel David Trads: Messerschmidt kammer over i populistisk pladder David Trads: Messerschmidt kammer over i populistisk pladder