Baglandet er klar til Ellemanns grønne Venstre classic: “Men uden klimahysteri. Naturkatastrofer har vi altid haft” 

REPORTAGE: Venstre lægger an til en rolig genstart efter fløjkrig og formandsopgør. Men der er stadig uenigheder i partiet om alt fra klimaforandringer til udlændinge og EU. Og det er rigtig godt, lød det på landsmødet, hvor man insisterede på at se positivt på uenighederne.

Der skal være plads til at være uenige, lød et mantra på dette års Venstre-landsmøde. Her var der blandt andet diskussion om smeltende poler og en slags kollektiv krisehjælp gennem humor. 
Der skal være plads til at være uenige, lød et mantra på dette års Venstre-landsmøde. Her var der blandt andet diskussion om smeltende poler og en slags kollektiv krisehjælp gennem humor. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

"Jeg er jo landmand," indleder Peter Gæmelke.

Han stiller op til Venstres forretningsudvalg og har et par minutter til at præsentere sig selv for vælgerne i Herning Kongressal. Og måske er noget af det pæneste, man kan sige om sig selv eller andre her ved Venstres Landsmøde, at man har noget med landbruget at gøre.  

I hvert fald er der flere af kandidaterne til også hovedbestyrelsen, der starter med at sige “jeg er landmandsdatter” eller ”jeg er ved at uddanne mig med speciale i svin og økonomi for at blive selvstændig landmand”.

Ved samme landsmøde i weekenden, som også var det store farvel til Løkke og et forsøg på at genfinde partiets ben, så det kan bevæge sig videre, slog Jakob Ellemann-Jensen (V) i sin formandstale fast, at den grønne omstilling bliver en af de store dagsordener for Venstre i de kommende år. 

Jakob og Inger udgør et fantastisk team. De er slet ikke så forskellige. De repræsenterer ikke to forskellige holdninger – de siger det bare på hver sin måde

Tobias Ingvartsen, 22
Skatte- og finansordfører i Venstres Ungdom

Der er jo intet nyt i at vandet stiger. Og det er jo ikke en katastrofe alt sammen, at noget af isen smelter. 

Svend Heiselberg, 84
Tidligere folketingsmedlem

"Alle skal vide, hvor man har Venstre: forrest i den ansvarlige grønne omstilling," sagde han og understregede, at det ikke skal ske med "forbud og skattestigninger", men med "forskning og innovation", så danskerne fortsat kan leve et "moderne liv".

Og selv om formandens tale blev positivt modtaget af medlemmerne i Herning Kongrescenter, så er klimaspørgsmålet tydeligvis ét af dem, der er delte meninger om i Venstre.

Jeg synes, det grønne skal fylde noget mere

Marie Bjerre, 33
Nyvalgt folketingsmedlem og advokat

For hvad skal der helt konkret ligge i det der med at gå forrest i den grønne omstilling? Og behøver man nu også at gå helt forrest, spurgte nogle.

Der er også fordele ved, at isen smelter
Det gjaldt for eksempel tidligere folketingsmedlem Svend Heiselberg, som fra talerstolen bemærkede, at dét Venstre, Ellemann nu tegner, lyder "noget grønt" med tryk på første stavelse.

”Klimaet har jo varieret så længe, der har været en planet. Jeg er enig med de forskere, der siger, at vi er på usikker grund, når vi taler om, at CO2 skader naturen. Der er jo intet nyt i, at vandet stiger. Og det er jo ikke en katastrofe alt sammen, at noget af isen smelter. Passagen ved Nordpolen kan for eksempel udvide sig, så der ikke kun er passage for skibe fire måneder om året, men hver dag hele året rundt. Man skal også se på fordelene,” sagde 84-årige Heiselberg, som engang var fiskeskipper.

Han opfordrede til, at Venstre ”distancerer sig fra det miljøhysteri, der foregår”.

Indlægget fik Jakob Ellemann ved formandsbordet til at spærre øjnene op og anlægge et overrasket smil.

"Det grønne skal fylde noget mere"
Mange Venstre-folk grinede lidt ad Svend Heiselbergs indlæg om det positive i, at polerne smelter. Men det mere moderate budskab om ikke at galoppere med på de røde partiers klimadagsorden vandt genklang hos flere.

45-årige Carsten Jacobsen er en af de mange gråsprængte Venstre-mænd i den store sal i Herning Kongrescenter. Som formand for vælgerforeningen i Hjørring By og servicechef i en privat virksomhed er han glad for, at Ellemann i sin tale betonede, at Venstres grønne politik skal være realistisk.

”Det er fint at fokusere på det grønne, men uden klimahysteri. Naturkatastrofer har vi jo altid haft,” siger han og nævner som eksempel, at en hel landsby i Nordjylland blev oversvømmet af en stormflod i 1600-tallet. Det ved han fra sin far, som er historiker.

Foran ham på langbordet står det termokrus med Venstre-logo og filterkaffe i, som han ligesom alle andre 1.500 medlemmer har fået udleveret som en del af landsmødepakken. Måske er det for at spare miljøet for tusindvis af papkrus. Eller også er det bare en praktisk tag-med-hjem-gave.

Der er i hvert fald ikke leflet for klimaaktivisterne med festmenuen senere på aftenen, hvor der er et kæmpe stykke rosastegt oksekød til hovedret og franske hotdogs fra pølsevognen til natmad.

Søndag gik det nyvalgte folketingsmedlem Marie Bjerre, som nu er et af Venstre-gruppens yngste, på talerstolen med friske kinder og hestehale.

Hun sagde, at hun egentlig havde besluttet at droppe sit indlæg, fordi hun var for træt efter festen i går.

”Men jeg gør det alligevel, fordi jeg ikke kan lade være. Jeg vil sige noget om klimadagsordenen. For jeg synes, det grønne skal fylde noget mere,” sagde den 33-årige advokat, som tidligere har arbejdet i Europa-Parlamentet og har en masteruddannelse fra USA.

Marie Bjerre talte for, at Venstre skal være offensiv på klimapolitikken – fordi det optager de unge, og fordi det er liberalt at tage ansvar for at løse problemerne.

Hun fik et stort bifald.

Uenighed er en dyd: "Sådan er vi i Venstre"
I det hele taget blev det et landsmøde, der bekræftede, at der er delte meninger i Venstre. Ikke kun om klimakampen, men også om spørgsmål som udlændinge, EU og nedlæggelse af regionerne.

Men hvor uenigheder og personspørgsmål i sommer antændte et magtopgør, som førte til Løkkes og Jensens fald, blev uenigheder ved dette landsmøde dyrket som selve Venstres dna.

”Den mangfoldighed, vi har i vores parti, skal vi passe på og bevare,” som Ellemann sagde.

Og når man spurgte medlemmer til konkrete uenigheder, som for eksempel forskellen på Ellemanns og Støjbergs måde at tale om udlændinge på, lød et typisk svar:

”Der skal være plads til at være forskellige,” med den begejstrede tilføjelse: ”Sådan er vi i Venstre!"

Læs også

Humor som kriseterapi
Mens mange eksperter og politiske kommentatorer har efterspurgt konkrete meldinger fra Ellemann – hvad er hans politiske projekt, og hvordan vil han samle blå blok – havde manden selv andre hovedformål med landsmødet.

Der skulle luftes ud – siges ordentligt farvel til Lars Løkke – og så skulle Ellemann selv sætte sig i respekt som den nye mand på posten, træde i karakter, som man siger.

Begge dele så ud til at lykkes nogenlunde.

De mange skjorteklædte Venstre-mænd og -kvinder med korthårsfrisurer og pæne nederdele havde varme i øjnene, da de rejste sig op og klappede ad både Løkke og Kristian Jensen (som dog blev hyldet på hvert sit tidspunkt, for at de ikke at skulle forholde sig til hinanden, så bedre var stemningen heller ikke).

I alle taler fra ”de store” i partiet – Ellemann, Løkke, Støjberg, Jensen og Løhde – blev opgøret i sensommeren berørt. Ofte i form af en ironisk bemærkning.

Som da Jensen sagde, at han var enig med Støjberg i, at det er et problem med hullerne i mobildækningen rundt i landet.

”Efter jeg har flyttet kontor ud til Ridebanen på Christiansborg, ringer min telefon ikke mere,” sagde han.

Og Venstre-folket grinede befriet. Humoren så ud til at have terapeutisk virkning i Herning den lørdag.

Det var Venstre classic, og det er der brug for
Da Løkke og Jensen blev presset til at træde tilbage, var Jakob Ellemann kandidaten til at overtage formandsposten. Han var den, alle som én pegede på. Derfor er forventningerne til ham i partiet også høje.

Og forventningerne til Ellemann blev ikke mindre ved landsmødet, selv om han ikke lagde et nyt, stort projekt frem. Eller måske netop derfor.

”Det var Venstre classic, og det er måske også det, vi har brug for lige nu. Jeg har ikke hørt nogen Venstre-medlemmer efterspørge ny politik,” sagde formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V), som havde fået plads med god udsigt helt oppe ved talerstolen.

Jakob Ellemann brugte de første tyve minutter af sin tale på at fortælle, at Venstre i modsætning til "socialisterne" i regeringen står på det arbejdende folks side. Han talte om ”dem, der står op om morgenen og går på arbejde”, og om, at ydelserne ikke må stige, så det ikke kan betale sig at tage et job. Og han nærmede sig partiets gamle slogan ved at sige: "Venstre skal man vide, hvor man har, og i dag tager vi de første skridt."

Det var svært at finde et Venstre-medlem i Herning, som ikke syntes, at Ellemanns tale var enten ”fantastisk” eller ”rigtig god”, og at budskaberne var de rigtige. Og dem, der var lidt forbeholdne, var til gengæld tålmodige.

”Jeg kunne godt tænke mig, at der havde været noget mere konkret til landbruget og til erhvervslivet. Men han skal også have noget tid, han er jo lige kommet,” som en selvstændig erhvervsdrivende fra København sagde.

Han havde særligt lagt mærke til, at Ellemann ligner og lyder som en leder, når han taler.

”Han står der så rank og taler så roligt. Allerede dér lykkes han med at sætte sig i respekt og optræde som en autoritet. Man kan også godt se, at han har været officer,” sagde han.

Udlændingenuancerne går kun pressen op i
Det klart største bifald under formandstalen lørdag høstede Ellemann, da han slog fast, at ”Venstre aldrig går på kompromis med samarbejdet med EU”.

Men han fik også to larmende klapsalver, da han indirekte satte Inger Støjberg på plads i spørgsmålet om tonen og faconen i udlændingedebatten.

Ved Ellemanns lille uformelle pressemøde efter sin tale, var det også netop forskellene på Ellemanns og Støjbergs holdninger til udlændinge, journalisterne spurgte til.

Men forskellene mellem de to var tilsyneladende ikke noget, der optog Venstre-folkene i Herning synderligt. Det går nok, så længe den nye formand og næstformand ikke er uenige om konkret politik, lød den typiske reaktion.

”Det er kun nogle nuancer, pressen altid vil rode rundt i. Men de to går jo ind for den samme politik, så det er kun fint, at de rammer nogle forskellige holdninger med deres facon,” sagde eksempelvis en Venstre-mand fra hovedstadsområdet.

”Jakob og Inger udgør et fantastisk team. De er slet ikke så forskellige. De repræsenterer ikke to forskellige holdninger – de siger det bare på hver sin måde,” sagde det 22-årige medlem Tobias Ingvartsen, som har lyst, velfriseret hår og mørkeblåt slips*.

På et af de mange langborde i den højloftede kongres stod der ’Nordjylland’ på et foldet papirskilt. Her sad blandt andre Annette Jensen fra Hjørring, som er bogholder og 54 år. Hun ser heller intet problem i, at Ellemann og Støjberg udtrykker sig væsensforskelligt om udlændingespørgsmål.

”De er gode til at supplere hinanden. Jeg kan simpelthen så godt lide dem begge to,” sagde hun.

Klogt at favne flere syn på udlændinge
Og selv om uenighederne mellem Støjberg på den ene side og Venstre-medlemmer som Jan E. Jørgensen og Bertel Haarder på den anden nu kom til at tage fokus i medierne ved endnu et landsmøde, sagde flere profiler i partiet, at de ikke er bekymrede for, om forskellighederne kan ende i problemer for partiet.

”Slet, slet ikke. Jeg er til gengæld helt fortrøstningsfuld, for vores formand og næstformand gør det fremragende. Jeg tror, det er klogt at favne og lægge en bred profil,” lød det fra Jens Nicolai Vejlgaard, som er formand for Region Midtjylland og var en nøgleperson i oprøret mod Løkke i sensommeren.

Også Stephanie Lose, som ellers tidligere har kritiseret den stramme udlændingelinje i partiet, sagde, at hun er tryg ved, at Jakob Ellemann og Inger Støjberg kan holde sammen på partiet.

Også set i lyset af den debat, Støjberg har foranlediget ved det her landsmøde?

”Der er nuancer på kryds og tværs, det har der altid været. Men det er den politik, der bliver lagt til sidst, der tegner os. Jeg er tryg ved – også efter Jakobs tale – at vi kan ramme den rigtige politiske linje inden for det spektrum af holdninger, de har,” sagde Lose.

Men selv om Bertel Haarder sang for på fællessangen ”Jeg elsker den brogede verden, trods al dens nød og strid,” og samtlige 1.500 medlemmer i salen stemte i, var der mindst en enkelt, der alligevel synes, det kan blive for broget.

I hvert fald nævnte borgmester i Kalundborg og tidligere formand for KL Martin Damm fra talerstolen indirekte, at han frabeder sig flere debatindlæg med divergerende holdninger til udlændingepolitik.

”Nu kan vi begynde at tale med hinanden om vores interne uenigheder i stedet for at skrive om dem i aviserne. Det burde vi alle holde os fra,” sagde han og smilede ned mod Inger Støjberg og Jan E. Jørgensen.

Senere på dagen slog Støjberg dog fast over for pressen, at ”jeg vil blive ved med at være mig selv”.

Ellemann: Jeg har hørt meget, men den var ny
Et af de spørgsmål, der står tilbage efter landsmødet er, hvor store offentlige uenigheder Ellemann som den nye leder vil – eller må – acceptere. Og hvor store forskellene kan blive, uden at partiets nye limning går op.

På klimaspørgsmålet måtte man i hvert fald forstå, at det var over formandens grænse at være decideret benægter af menneskeskabte klimaforandringer.

Da Jakob Ellemann-Jensen skulle runde landsmødet af med at kommentere nogle af de mange indlæg fra talerstolen, begyndte han med Svend Heiselbergs.

”Jeg ved nærmest ikke, hvor jeg skal begynde. Jeg synes, jeg har hørt meget i den her klimadebat, men at vi ligefrem skal glæde os over, at isen smelter, fordi der bliver bedre plads til skibene; den var alligevel ny,” sagde han og flækkede i et Ellemann-smil.

Han erklærede sig dog enig i, at Venstre skal føre en realistisk klimapolitik.

Og så gav han en særlig advarsel til Heiselberg, der som medlem af Folketingets såkaldte trafikmafia i 1980'erne var med til at få flere motorveje i Jylland.

”Hvis vandet stiger, vil flere af de veje, du har kæmpet for, simpelthen blive oversvømmet,” sagde Ellemann.

*Rettelse 20.11.19: Det fremgik tidligere, at Tobias Ingvartsen er finans- og skatteordfører i Venstres Ungdom, men han stoppede som ordfører for to år siden. Altinget beklager fejlen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Marie Bjerre

Digitaliseringsminister og minister for ligestilling, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016

0:000:00