Behov for ”statscurling” for at få danskere til EU

INTERVIEW: Det er vigtigt at have danskere i Bruxelles. Derfor giver det god mening med positiv særbehandling af danske ansøgere til EU-systemet, mener tidligere generaldirektør i EU-Kommissionen, Claus Haugaard Sørensen.

Det er vældig tilfredsstillende at lave politik for en halv milliard mennesker, mener tidligere EU-generaldirektør Claus Haugaard Sørensen.
Det er vældig tilfredsstillende at lave politik for en halv milliard mennesker, mener tidligere EU-generaldirektør Claus Haugaard Sørensen.
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Lidt statscurling. Det er, hvad der ifølge EU-kommissær Margrethe Vestager og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er behov for, hvis der skal gøres noget ved det faktum, at kun ni danskere i løbet af de seneste seks år har bestået EU-systemets frygtede ansættelsesprøve, mens mere end hver tredje danske EU-ansatte er på vej på pension.

Derfor gav de fredag startskuddet til en hvervekampagne, hvor Udenrigsministeriet sammen med Djøf lancerer et fokuseret træningsforløb, der skal ruste danske eurokrater in spe til den næste såkaldte generalistprøve, som finder sted til sommer.

Samtidig lobbyer finansminister Kristian Jensen (V) i Bruxelles for, at danskere kan få en forlomme i jobkøen via særlige optagelsesprøver og intern rekruttering af midlertidigt ansatte.

Så det komme
På den måde at få curlet banen lidt glattere for danske ansøgere giver god mening, mener Claus Haugaard Sørensen, der var den højest placerede danske embedsmand i EU-Kommissionen, til han sidste år faldt for EU-pensionsalderen på 65.

Fakta
Blå bog 
Navn: Claus Haugaard Sørensen 
Alder: 65
Uddannelse: Cand.oecon fra Aarhus Universitet 
Karriere: 
1975-1977: Underviser på Arkitektskolen i Aarhus 
1977-1989: Ansat i Udenrigsministeriet med base i København, hos OECD i Paris og på Danmarks EU-repræsentation i Bruxelles
1990-1994: Kabinetsmedlem for EU-kommissær Henning Christophersen
 
1995-1999: Kabinetsmedlem for den svenske EU-kommissær Anita Gradin 
1999-2003: Kabinetschef for udviklingskommissær Poul Nielson 
2003-2004: Direktør i DG Miljø 
2004-2006: Kabinetschef for landbrugskommissær Mariann Fischer Boel 
2006-2011: Generaldirektør i DG Kommunikation 
2011-2015: Generaldirektør i DG Humanitær bistand og civil beskyttelse 
2015-2016: Seniorrådgiver hos Kommissionens European Political Strategy Centre
2017: Særlig repræsentant ved Danmarks Faste Repræsentation i Bruxelles

Den tidligere generaldirektør er nu rykket til den danske statsadministrations forpost i Bruxelles, EU-repræsentationen, hvor han med egne ord fungerer som lidt af en EU-guru, dog med officiel titel af særlig repræsentant.

Han har set problemerne med udsigten til et dramatisk drop i antallet af EU-ansatte komme tættere på over de seneste år. Årsagen skal findes i, at det helt store indtag af danskere i Bruxelles-boblen kom i årene, der fulgte Danmarks indtræden i samarbejdet i 1973.

Vi er uafhængige – og skal være det. Men vi er jo stadigvæk danskere, så uanset om man er generaldirektør, kontorchef eller for den sags skyld sekretær, så bringer man sin administrative kultur og sine synspunkter med ind i diskussionen.

Claus Haugaard Sørensen
Tidligere generaldirektør i EU-Kommissionen

EU-anakondaen
Det er endt i en situation, som Claus Haugaard beskriver som ”en anakonda, der har slugt en kamel”, der langsomt bevæger sig gennem fordøjelseskanalen.

”På et tidspunkt når den kamel pensionsalderen. Det er noget, man kan fremskrive med matematisk sikkerhed. Det giver et helvedes problem for Danmark, fordi vi står til at miste 40 procent af vores ansatte frem til 2027 – altså om ti år,” siger Claus Haugaard.

Der er flere grunde til, at EU-anakondaen ikke har haft danskerne øverst på menukortet de seneste par årtier. Noget kan forklares med, at der har skullet gøres plads til ansatte fra nye EU-medlemslande. Fra et samarbejde med ni lande, da Danmark kom til, er der nu 28. Der er også sket personalenedskæringer de seneste år, ikke mindst efter den økonomiske krise gik hårdt ud over mange EU-lande.

Dokumentation

Hvad er concours’en?

For at få et fast job i EU-systemet skal man bestå en såkaldt concours. Der er forskellige typer concours, alt efter hvilket job man går efter. Den største er den såkaldte generalistconcours, som er åben for alle med mindst en bachelorgrad. Prøven består af en multiple choice-stopprøve, der tester sproglig, numerisk og abstrakt forståelse. Anden del er den såkaldte indbakketest, der tester indsigt i EU’s virken, mens den sidste del er en heldagsprøve med blandt andet gruppeøvelser og interview.
Med en bestået concours kan der søges job i alle EU’s institutioner.

Det er EU's personalekontor, EPSO, der står for adgangsprøverne.


0:000:00