Bekymring om Danmark kan modstå amerikansk pres

POWERPLAY: Færøsk folketingsmedlem frygter, at Danmark giver køb på ambitionen om lavspænding i Arktis og blindt følger USA's ønsker. De radikale ser dog en mulighed for fælles dansk-amerikansk fodslag.

Det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale er bekymret for at Danmark vil følge USA's vink og ønsker i Arktis. 
Det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale er bekymret for at Danmark vil følge USA's vink og ønsker i Arktis. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Arktis skal forblive et lavspændingsområde. Det har gennem årtier været den røde tråd i skiftende danske regeringers tilgang. Ikke bare regeringer i Danmark. Også i Folketinget samt i landsstyrene og parlamenterne i Nuuk og Tórshavn. Det har gennemsyret det danske rigsfællesskabs approach over en bred kam.

De seneste to år har USA for alvor fået øjnene op for hvad der sker i Arktis og har taget en række meget konkrete tiltag for at øge ikke mindst sin militære tilstedeværelse i regionen.

Det får det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale fra det socialdemokratiske parti Javnaðarflokkurin til at blive bekymret. Bekymret for at Danmark vil følge USA's vink og ønsker, sådan som vi ifølge Sjurður Skaale har gjort det i flere årtier i Mellemøsten med blandt andet deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan.

”Det skal helst ikke ende på samme måde i Arktis. At man bare siger et stort eller et lille ja til det USA ønsker. Det ville være beklageligt. Det er vigtigt at man forsøger at sætte sine egne værdier igennem,” understreger Sjurður Skaale.

Realiteterne på banen
Danmark med daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) i spidsen var i 2008 banefører for udarbejdelsen af den såkaldte Ilulissat-erklæring, som blev underskrevet af de fem arktiske kyststater Canada, Danmark, Norge, Rusland og USA. I erklæringen blev det klart slået fast, at man arbejder for et fredeligt arktis med lavspænding.

Sjurður Skaale frygter at storpolitiske realiteter er ved at presse Ilulissat-erklæringen og de politiske skåltaler om et lavspændingsområde i baggrunden.

”Man kan være bekymret for, at det bare var ord. Nu kommer realiteterne på banen. At det bliver militariseret og at USA, Rusland og Kina sætter dagsordenen, selvom de nordiske lande er kæmpestore geografisk. Derfor er det vigtigt at vi stadig forsøger at sætte vores egen vilje igennem,” påpeger Sjurður Skaale, der er formand for Folketingets arktiske delegation, og fortsætter:

”Man har flyttet sig langt væk fra deklarationerne om et fuldstændig afmilitariseret Arktis og fredelige nationer.”

{{toplink}}

0:000:00