Kommentar af 
Benny Damsgaard

Benny Damsgaard: Udseendet betyder mere i politik, end de fleste tror

KOMMENTAR: Statsministeren har gjort en dyd ud af, at han ikke har gidet tabe sig til denne valgkamp. Meget tyder dog på, at den beslutning koster stemmer. For forskning viser, at udseendet betyder overraskende meget i politik, skriver Benny Damsgaard.

"Jeg vil gerne tabe mig, men det skal ikke være et projekt på grund af et valg. Jeg vil ikke prioritere det facade-agtige," siger Lars Løkke i bogen 'Befrielsens Øjeblik'.
"Jeg vil gerne tabe mig, men det skal ikke være et projekt på grund af et valg. Jeg vil ikke prioritere det facade-agtige," siger Lars Løkke i bogen 'Befrielsens Øjeblik'.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"Vi har talt om, at jeg var i god form i sidste valgkamp. Jeg havde haft et forår, hvor jeg tabte mig mange kilo. Jeg prøvede at holde fast i det, men mit liv er ikke rigtigt til, at jeg kan holde en kur … så du ved, inden for det seneste års tid har jeg nogle gange tænkt, at jeg måske skulle begynde at træne hårdere.

Men det gider jeg ikke! Jeg arbejder altid. Det er selvvalgt, men jeg arbejder altid. Jeg gider ikke også koncentrere mig om at skulle tabe mig. Jeg har fået nok. Jeg vil gerne tabe mig, men det skal ikke være et projekt på grund af et valg. Jeg vil ikke prioritere det facadeagtige."

Sådan siger statsministeren om sin vægt i Kirsten Jacobsens nye samtalebog med ham, 'Befrielsens øjeblik'. En for øvrigt ganske læseværdig og tankevækkende bog, som alle politisk interesserede bør overveje at læse.

Hvor menneskeligt sympatisk – og ikke mindst forståeligt – statsministerens syn på egen vægt er, så er der meget, der tyder på, at beslutningen om at lade kiloene blive på koster stemmer.

Fakta
Benny Damsgaard (født 1971) er director, public affairs hos konsulenthuset Geelmuyden Kiese. Fra 2013 til 2016 var han kommunikationschef for Konservative og inden da politisk rådgiver for DI's administrerende direktør, Karsten Dybvad.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

Der er lavet rigtig meget forskning i, hvor stor en indflydelse kandidaters udseende har på deres personlige stemmetal, og effekten er betydelig. Ligesom ved jobinterview belønnes de "unge, tynde og smukke". De "gamle, tykke og grimme" derimod, de straffes.

For eksempel har en undersøgelse fra Finland, som har et politisk system, der meget minder om det danske, dokumenteret, at der er en ganske betydelig "skønhedspræmie", hvis du måler på, hvor mange personlige stemmer ikke allerede valgte kandidater får.

Hvor menneskeligt sympatisk – og ikke mindst forståeligt – statsministerens syn på egen vægt er, så er der meget, der tyder på, at beslutningen om at lade kiloene blive på koster stemmer.

Benny Damsgaard

For hver ekstra 'standardafvigelse' på en "skønheds-vurdering" får kandidaten 20 procent ekstra personlige stemmer, når det gælder nationale valg, og 17 procent ekstra, når det gælder lokale valg!

"Skønhedseffekten" er ikke nær så stor, når der er tale om kendte, nationale, allerede valgte kandidater som statsministeren. Her er det langt sværere at isolere effekten af udseende, og der er langt flere politiske og historiske variable, der spiller ind i folks bedømmelse end bare udseendet.

Men der er ingen tvivl om, at udseendet også her spiller en rolle, og at effekten grundlæggende er den samme: De "unge, tynde og smukke" belønnes, og de "gamle, tykke og grimme" straffes.

Dette bekræftes også af en anden – lidt spøjs – undersøgelse af effekten af HD-tv. I forbindelse med en af duellerne mellem Obama og McCain under præsidentvalget i 2008, undersøgte en gruppe forskere, om det havde en indflydelse på vælgeres vurdering af kandidaterne, om de så duellen på et HD-tv eller på et almindeligt tv.

Hypotesen var, at hvis vælgere så duellen i HD, så ville de – alt andet lige – være mere kritiske over for McCain, der på det tidspunkt var 71, end overfor Obama der "kun" var 47.

Alle McCains rynker, leverpletter og manglende hår ville stå knivskarpt på HD-tv'et og minde vælgerne om hans fremskredne alder og tiltagende skrøbelighed. Omvendt ville HD-tv'et fremhæve Obamas ungdom og relative livskraft.

Og hypotesen holdt. Da man rensede svarene for alle andre forhold, havde de, der så duellen i HD, en betydelig mere negativ opfattelse af McCain, end de, der så duellen på et almindeligt tv.

Læs også

Hvor deprimerende forskningen end måtte være for alle os, som kan mærke alderen trykke, så er der dog også lyspunkter.

Den teknologiske udvikling går i retning af, at stadigt flere tv-seere i højere grad lytter til tv end ser tv. Konkret sidder mange "seere" i dag og følger med på sociale medier på telefonen, mens man med et halvt øre lytter til, hvad der foregår på tv'et.

I USA er det op mod 70 procent af seerne, som gør dette. Den udvikling gør, at det i dag bliver stadig vigtigere, hvordan man lyder, når man er på tv. Og det er stadig muligt at lyde godt, selvom man er kommet lidt op i årerne.

Endelig kan statsministeren – og alle andre borgerlige kandidater med for meget på sidebenene – finde trøst i, at en stor international undersøgelse peger på, at borgerlige politikere generelt vurderes af vælgerne til at se bedre ud end deres venstreorienterede modstandere, hvilket giver dem "gratis" positiv effekt i valgkampe.

Hvorfor det er sådan, er stadig ikke klart. Det eneste, man med sikkerhed sige, er, at effekten ikke skyldes, at borgerlige kandidater bedømmes til at gå pænere klædt end venstreorienterede.

-----

Benny Damsgaard (født 1971) er director, public affairs hos konsulenthuset Geelmuyden Kiese. Fra 2013 til 2016 var Benny Damsgaard kommunikationschef for Konservative og inden da politisk rådgiver for DI's administrerende direktør, Karsten Dybvad. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Damsgaard

Partner og director, conXus Public Affairs, politisk kommentator, ekstern lektor, Københavns Uni., fhv. kommunikationschef, Konservative
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2005)

0:000:00