Kommentar af 
Bertel Haarder

Bertel Haarder: De velmenendes juhu-kor nærer mørkets kræfter

KLUMME: Modstanden fra venstrefløjen mod CETA-frihandelsaftalen er en håndsrækning til det yderste højre, skriver Bertel Haarder.

SÆLSOMME SENGEKAMMERATER: Det yderste højre og venstre finder sammen i deres irrationelle modstand mod frihandel, mener Bertel Haarder.
SÆLSOMME SENGEKAMMERATER: Det yderste højre og venstre finder sammen i deres irrationelle modstand mod frihandel, mener Bertel Haarder.Foto: Scanpix
Bertel Haarder
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sveriges dygtige handelskommissær Cecilia Malmström mødtes d. 20. april med et tyndt besat Europaudvalg. Sagen var ellers vigtig nok: Det drejede sig om en dansk hjertesag, kilden til velstand og frit forbrugsvalg: Det drejede sig om frihandel, nærmere betegnet frihandelsaftalen CETA, som fjerner 98 procent af alle handelsbegrænsninger mellem EU og Canada.

Foran os havde vi det sælsomste brev fra en stribe organisationer og politiske grupperinger: 3F-afdelinger i en række store byer, Danske Studerendes Fællesråd, Greenpeace, Mellemfolkeligt Samvirke, Socialistisk Folkepartis Ungdom, Socialistisk Ungdomsfront, Kommunistisk Parti, Kommunistisk Parti i Danmark, Arbejderpartiet Kommunisterne, Aktionsgruppen Arbejdere og Akademikere o.m.fl. samt folketingspartierne Enhedslisten, Alternativet, SF.

Læs mere: EU og Canada underskriver frihandelsaftale

Brevets indhold var lige så vidtløftigt og broget som de fremtidsforskrækkede underskrivere: De påstår i brevet, at CETA-frihandelsaftalen vil underminere vore standarder inden for sundhed, uddannelse, miljø, arbejdsmiljø, fødevarer, velfærd og demokrati! – Intet mindre! Uha, da!

Danske Studerendes Fællesråd! Hvad stikker dem? De har da hermed mistet den sidste rest af tværpolitisk troværdighed!

Bertel Haarder

Men den social-liberale Cecilia Malmström kunne blankt afvise det hele rub og stub. Canada har lige så høje standarder som os. Aftalen gavner tilmed EU mere end Canada. Og især Danmark. Den respekterer ”forsigtighedsprincippet” og bæredygtighedsmålene etc.

Canada er ikke noget uland og ikke noget Trump-land. Og Cecilia Malmström er ikke nogen industri-marionet. Jeg kender hende særdeles godt fra de fem år, vi sad sammen i Europa-Parlamentet. Hun er miljø- og menneskerettighedsbevidst grænsende til det politisk korrekte og demokrat til fingerspidserne. Hun er dybt troværdig i sådanne sager – modsat den brogede flok af kommunister og socialister, der fører kampagne imod enhver form for globalisering.

De ser i lighed med præsident Trump frihandelen som et nul-sum-spil, hvor den enes gevinst er den andens tab. Men frihandel er tværtimod et win-win-spil, hvor begge parter nyder godt af, at varer og tjenesteydelser produceres der, hvor de produceres bedst og billigst. Gevinsten tilfalder forbrugerne.

Læs mere: Parlamentets handelsudvalg blåstempler CETA-aftale

Jeg er sikker på, Marine Le Pen også gerne ville underskrive brevet – og alle de andre reaktionære bagstræbere og Putin-dyrkere, der gror frem på begge sider af det politiske spektrum.

Gudskelov, ser det ud til, at CETA kan vedtages i både Canada og EU's 28 parlamenter. Det er et solstrejf mellem de protektionistiske skyer, der trækker op fra Trump-land og formørker vores himmel.

Tænk, at alle de mange velmenende mennesker blandt underskriverne kan få sig selv til at danne juhu-kor bag reaktionens og mørkets kræfter. Danske Studerendes Fællesråd! Hvad stikker dem? De har da hermed mistet den sidste rest af tværpolitisk troværdighed!

......

Bertel Haarder, MF for Venstre. Blandt andet tidl. EP-medlem, kulturminister, undervisningsminister og europaminister. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

0:000:00