Anmeldelse af 

Bertel Haarder og Pelle Dragsted: Velargumenteret bog viser vejen til nye medarbejderejede virksomheder

DOBBELTANMELDELSE: Danmark ville have godt af flere medarbejderejede virksomheder, er budskabet i bogen 'Medejer'. Både Bertel Haarder og Pelle Dragsted roser bogen, som de kalder et vigtigt indspark i debatten om dansk erhvervsliv. 

Den nyudkomne bog 'Medejer' viser, at medarbejderejede virksomheder kan have stor succes, men at man i Danmark fejlagtigt kun hæfter sig ved arbejderkooperationens gamle virksomheder som Bryggeriet Stjernen, der bukkede under.
Den nyudkomne bog 'Medejer' viser, at medarbejderejede virksomheder kan have stor succes, men at man i Danmark fejlagtigt kun hæfter sig ved arbejderkooperationens gamle virksomheder som Bryggeriet Stjernen, der bukkede under.Foto: Kurt Lorentzen/Ritzau Scanpix

Læseværdig indsigt i Danmarks bemærkelsesværdige historie

Bertel HaarderAf Bertel Haarder
MF (V), fhv. minister, formand, Det Kongelige Teater

Da jeg var kulturminister, fik jeg besøg af den energiske græsrod Gudrun Aspel, der skabte folkeuniversitetscentret Skærum Mølle i Vestjylland.

Hun bredte et stort danmarkskort ud på mit mødebord med en enkelt prik der, hvor det første andelsmejeri blev opført i Hjedding ved Ølgod.

Så bredte hun et nyt kort ud for mig med det næsten ufattelige antal andelsmejerier, der var opstået ti år senere. Landet var oversået med sorte prikker.

Bogen 'Medejer' er værd at læse for enhver, der interesserer sig for Danmarks bemærkelsesværdige historie.

Bertel Haarder
MF (V), fhv. minister, formand, Det Kgl. Teater

Det var en sand revolution, som lagde grunden til Danmarks Wirtschaftswunder med al den eksport og velstand, det skabte – med aflæggere i den øvrige fødevare- og medicinalbranche, øl og mink (bemærk, at Novos logo er en tyr!). 

Folkemiraklet lever endnu
Man siger, at dette folkeligt baserede økonomiske mirakel er gået i stå, fordi det er endt i mastodonter som Arla, Danish Crown, Coop og i arbejderbevægelsens dårligt drevne kooperativer symboliseret ved korruptionen i Arbejdernes Ligkistemagasin.

Det er mit håb, at også erhvervsordførere fra socialdemokraterne og de borgerlige partier vil læse og lade sig inspirere af den nye bog.

Pelle Dragsted
Fhv. MF (EL), fhv. presseansvarlig og politisk rådgiver, Enhedslisten

Men det betyder ikke, at andelstanken, det vil sige tanken om medejerskab for ansatte, leverandører og aftagere, hører fortiden til. Historien standser ikke her.

Det kan man forvisse sig om ved at læse Andreas Pinstrup Jørgensens nye bog 'Medejer – kunsten af overhale konkurrenter gennem demokratisk ejerskab'.

International inspiration
Andreas Pinstrup Jørgensen fandt inspirationen i den spanske (baskiske) virksomhed Mondragon, hvis 200 virksomheder beskæftiger 80.000 ansatte, som producerer alt fra køleskabe og brillestel til elbiler.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00