Bertel Haarder om kandidattest: Tillid er vigtigere end enighed

KOMMENTAR: Det er et problem, hvis politikerne opfatter diverse kandidattest som en tipskupon, hvor de prøver at ramme gennemsnittet blandt vælgerne. Det vigtigste er nemlig ikke, hvem man er mest enig med, men hvem man har mest tillid til, skriver Bertel Haarder.

Jeg har taget Altingets kandidattest og fundet ud af, at jeg er mest enig med mig selv. Men alvorligt talt, er det så vigtigt at finde ud af, hvem man er mest enig med?

Er det ikke vigtigere, at man har tillid til en kandidat, end at man er enig i alt? Det repræsentative folkestyre går jo ud på, at man overlader vigtige afgørelser til nogen, man har tillid til. For ingen kan overskue det hele.

Jeg siger tillykke til den konservative kandidat, der kom ud som den, de fleste var enige med. Men er det nødvendigvis noget at stræbe efter? I så fald skulle man jo lægge sin politik efter meningsmålingerne, og det vil jeg fraråde. Det kan jo være, der slet ikke var sammenhæng i hendes valgløfter, eller at de var helt uansvarlige.

Det er et problem, hvis politikerne opfatter valgkampen og kandidattesten som en tipskupon, hvor de prøver at ramme gennemsnittet blandt vælgerne for at lokke dem til sig. Det er jo ikke meningen med folkestyret.

Det er slemt nok, at vi har meningsmålinger under valgkampen. Det er faktisk forbudt i mange lande, fordi det fremmer kortsigtet flokmentalitet, som er demokratiets største problem.

Europa ville stadig have været under nazismens åg, hvis Churchill havde lyttet til flertallet ligesom forgængeren Chamberlain, der solgte Tjekkoslovakiet til Nazityskland for fredens skyld. Han troede, han valgte mellem krig og fred. Han valgte freden og fik krigen. Han skulle have gjort det, der var holdbart på lang sigt, frem for at behage flertallet.

Det samme gælder de stemningspolitikere på Christiansborg, der i 1864 førte landet ud i katastrofe ved at følge folkestemningen uden hensyn til de realpolitiske forhold i Europa, som de burde have kendt.

Det vigtigste er ikke, hvem man er mest enig med, men hvem man har mest tillid til, vil varetage landets interesser på lang sigt. Tillidsmålinger er langt mere relevante end målinger af, hvem der bedst rammer stemningen i øjeblikket.

Forrige artikel Lars Midtiby: Valget er blevet grønnere end forventet Lars Midtiby: Valget er blevet grønnere end forventet Næste artikel Harun Demirtas: Der er større problemer i sundhedsvæsenet end sygeplejersker med tørklæde Harun Demirtas: Der er større problemer i sundhedsvæsenet end sygeplejersker med tørklæde