Bertel Haarder: Opråb fra en politiker - må vi lige være her!

KOMMENTAR: Det ligger i sagens natur at politikere skal kunne tage en del knubs, men politiske kommentatorers nedladende og unødvendige generaliseringer hjælper ingen, skriver Bertel Haarder.

Politikere skal tåle spot og forhånelse. Er man sart, må man finde andet arbejde. Men de har også lov at slå fra sig, især, hvis de i almindelighed omtales på en måde, der skaber generel mistillid og derved skader folkestyret.

For eksempel når Claus Skovhus i Berlingske 21. juni roser udpegningen af Tommy Ahlers til afløser for Søren Pind, men derefter udtrykker frygt for, at ”han bliver dyppet så langt ned i den politiske suppe, at han kommer til at ligne alle andre politikere”. Hvad er det for en ringeagt! Er Søren Pind en del af den suppe? Er jeg? Kan vi få at vide, hvem han tænker på, så de kan forsvare sig.

Eller professor Per Øhrgaard, der i Kristeligt Dagblad d. 22. juni udmaler sit sortsyn over verdens tilstand: "(det) handler ikke om større eller mindre statsgæld, men simpelthen om demokratiets, om frihedens overlevelse. Men de fleste danske politikere vil tilsyneladende hellere fordrive tiden med twitterbeskeder og pinlig symbolpolitik vendt mod et beskedent mindretal her i landet end med seriøse drøftelser af nationens fremtid.”

Eller Lillelund i Jyllands-Posten, der 10. juni harcelerer over Morten Østergaards flugt fra udtalelsen om det ”rødbrune kabinet” og tilføjer: ”Politikerne er værst (eller bedst) tror jeg, til det med sproget; de forsøger forgæves at være originale, så de kan ikke holde fingrene fra fedtefadet, og det er i den forstand naturligt, at Dansk Sprognævn blev ofret på det symbolske udkantsbål”.

Det er generaliseringerne, jeg anholder, ligesom jeg altid siger nej, når arrangører inviterer politikere i bundter til at diskutere. Politikere er personer og skal respekteres (og evt. inviteres) som personer, der er lige så forskellige som journalister, klummeskrivere og professorer.

Ulla Therkelsen putter (i samme avis samme dag) journalister ned i gryden med politikerne: ”Politikere og journalister drives af intriger og intrigemageri.” Hun noterer dog, at politikere i dag er mindre fordrukne: De er fysisk ”langt sundere”, men ”ikke sjovere, og de læser og reciterer færre digte, tror jeg.” Hvor hun så ved det fra?

Jeg glemmer ikke, da jeg blev gjort til nar for mine dårlige engelskkundskaber med herlige eksempler på fortalelser i EU-parlamentet. Man tror det jo gerne. Men det var pure opspind, og jeg fik en undskyldning af de journalister, der havde løbet med den halve vind.

Nu skal LA-ministrene Thyra Frank og Simon Emil Ammitzbøll-Bille så hænges ud. Den ene, fordi hun er for ”usynlig”! Den anden, fordi han er for flittig til at få sine embedsmænd til at svare på sine spørgsmål om nationens fremtid.

Da jeg i radioudsendelsen ”Bag Slotsholmen” hørte hende opremse alle de gode ting, hun har gjort – eller bevidst ikke vil gøre – undrede jeg mig over, at hun kan få så negativ en presse.

Og hvad Simon Emils 49 spørgsmål til embedsmændene angår, kan jeg ikke se problemet. Hvis ministre og andre politikere ikke kan hente svarene på deres spørgsmål i centraladministrationen, så bliver konsekvensen jo, at Folketinget eller partierne opbygger deres egen sagkundskab med endnu flere regnedrenge. Men jeg håber da, vi alle må se de svar, han får. Den flittige mand.

-------

Bertel Haarder, MF for Venstre. Blandt andet tidligere EP-medlem, kulturminister, undervisningsminister og europaminister. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Anna Libak: Skibet er ladet med endnu flere migranter Anna Libak: Skibet er ladet med endnu flere migranter Næste artikel Henrik Dahl: Nasserøveriet har bredt sig til alle samfundslag Henrik Dahl: Nasserøveriet har bredt sig til alle samfundslag
 • Anmeld

  Christian X

  I ligger - som I har redt

  Med Bertel Haarder som en af de få undtagelser.

  Flertallet af politikere har i ord og gerning gennem årtier demonstreret, at de ikke er på omgangshøjde med samfundsudviklingen - og selv er de første til at tale injuerende om andre.
  Når man så ikke engang evner at placere ansvar for skatteskandaler, migrantproblemer, IC4-, signalsystem- og Tibetskandaler m.m. - men i stedet beholder urimelige privileger som ministerpension til egne børn og løbende forhøjer partiernes bidrag m.m. samt bakker et EU op, der er endnu værre - så er det selvforskyldt, at politikeres renomme er lavest rangeret og dermed genstand for blaming af den ansvarsfrie presse, som I selv hylder religiøst og økonomisk, fordi I ikke har evnet at udarbejde et sagligheds og et fagligheds kodeks samt en hensigtsmæssig økonomisk Incitamentsstruktur for medierne.


 • Anmeld

  Kim Nielsen

  Kan se Spliden i broderens øjene men ikke se bjælken i sit eget øje - meget rammende

  Det er ikke rimeligt at gøre embedsapparatet til aktør for en bestemt partis politik.
  Embedsmændene er nogle gange blevet beskyldt at politiser, og når de tjener i politik udvikling eller skal finde argumentation til støtte for en bestemt politisk holdning, risikerer enbedsmændene at miste tillid og troværdighed

  Jeg er enig med forfatteren, at man skal ordentligt til alle og ikke nedgør andre, men politikere - og i sær liberal alliance og nogle fra forfatterens parti holder sig ikke tilbage med at tale nedladende om nogle, og mistænkelige nogle grupper, der fortrinsvis tilhører den svageste del af befolkningen.
  Jeg har ikke tidligere i mit liv oplevede at et parti i medierne som liberal alliance blev citerede for ligefrem frem at jubel over de reformer ( forringelser) i 2012, der medførte væsentlig forringelser for nogle grupper levevilkår -
  Man kunne ønske at man behandlet andre , som man selv ønsker at blive behandlet - det betyder ikke, at man ikke kan se forskelligt eller opfatte tingene forskelligt.
  Det forekommer stadigvæk nemmer at se splinten i sin bror øjne, men ser ikke bjælken i sit eget

 • Anmeld

  Henrik · Blogger

  Thyra var dygtig plejehjemsleder, men er en kejtet minister

  Uanset om Bertel Haarder bryder sig om det, så er konklusionen, at Thyra Frank var dygtig til at lede plejehjemmet Lotte, men bestemt ikke nogen ørn i et samråd...

  Det er fuldkommen korrekt, at der bør herske respekt om de politikere, der fortjener det. Dog er vi også nogle, der forbeholder os retten til at have forventninger til disse. I et job til en mission om året kan vi ikke leve med ligegyldighed eller sløvsind, og det er da tankevækkende, at det - igen! - først er når DF vil trække støtten, at hun vågner.

  Det er meget svært at få øje på de resultater hun har skabt, og det lader sig ikke fornægte ved udenomssnak...

  Stor respekt til Bertel Haarder. Han har om nogen gjort sin værnepligt i politik, og skabt mange gode resultater.

 • Anmeld

  Torben Bach Sørensen · Jordnær debattør

  Ikke helt enig Bertel

  Du af alle plejer ikke at være nærtagende.

  Når medlems antallet af bl.a. Venstre går tilbage - skyldes det pfte at i som Christian X skriver ikke lytter til danskerne. I opfører jer ofte som om i slet ikke aner hvad der rører sig.
  Husker du 2015 Bertel ? Vi var nogle debattører der råbte vagt i gevær !!!!

  Hvor var du og Venstre ??

  I øjeblikket jagter i Trump.

  Men synes du ikke det er hyklerisk at EU største økonomi køber gas og olie af EU største fjende samtidig med EU bureaukratiet har indført sanktioner overfor samme.?

  Synes du ikke at det er hyklerisk når US borgerne betaler 3 gange så meget som os inEU for at forsvare f.eks. Tyskland og Danmark mod Rusland ?

  Synes du ikke det er hyklerisk at EU lande køber gas og olie af Rusland når f.eks. dansk lsndbrug stadig lider under EU santioner overfor Rusland ?

  Tror du respekten for jer vokser når i som politikere ikke selv er i stand til at se hykleriet ?????

  Nej Venstre bidrager desværre til politikerleden selv, mere en f.eks. Lillelund og Henrik Jensen, hvis sidsnævnte kommentar i JP forleden Venstre kunne lære meget af.

 • Anmeld

  eva just · ikke relevant

  Bertel Haarders indlæg

  Jeg er helt enig med Torben Bach Sørensen

 • Anmeld

  hans preben pedersen · Vi Grønne EUer !!!!!

  " TIDERNE ÆNDRE SIG " !!!!!!

  Den fri Debat !!! I dag siger man ikke DE til en
  Minister !! eller " andre " Akademikere !!! Men din
  kommentar fortælle hvem du er !!! Venligst hp.

 • Anmeld

  Søren Degnbol Pedersen · Strandskade

  Indrømmet!

  Grundlæggende mener jeg at samtlige danske politikere på byråds som folketingsniveau. Sikkert på det personlige plan og i det personlige møde, er søde og ansvarsbevidste mennesker, som enhver anden normalt fungerende borger i dette land.
  Så ja, hvorfor i alverden går vi så hårdt til stålet i de meningsudvekslinger og kommentarer her og der?
  På det personlige plan, græmmes jeg ofte over egne, til tider ganske hårde kommentarer. Om end jeg er det ganske bevidst og sjældent skriver i et øjebliks ophidselse, men det sker.
  Hvorfor så?
  I al beskedenhed er mine politiske kommentarer, i første runde drevet af en dyb dyb samfunds-social indignation i forhold til den politiske udvikling samt politikernes generelle videns baserede habitus. En udvikling der er pågået siden A Fogh regeringen, der for alvor trickkede min opmærksomhed med løgnen der drev Danmark fra et forsvars/humanitær doktrin til en aggressiv angrebs!
  I det efterfølgende tids forløb er det gået fra slemt til ubærligt. Både nationalt som internationalt.
  Særligt de populistiske mærkesager så som flygtninge, bistandsklienter, arbejdsløse etc. Er blevet overeksponeret og er ude af proportioner med de faktiske forholdstal for en nation med ca 5,5 mil indbyggere!
  Altså flueknepperi af værste skuffe, hvor overfor store internationale og EU – problemforhold er fejet ind under gulvtæppet!
  At beskrive hvor forgrenet denne samfunds ånd og slendrian er nået - fører for vidt her.
  Ydermere er det stødende for mig at se den etiske og moralske kvalitet af enkelte politikere, såvel lokalt som nationalt!
  At tænke sig, en statsminister, man har lyst til at kalde en bedde gnom – en statsminister for hvem hans embede ikke står over alt. For hvem han er angribelig for argumentet om ikke at have rent mel i posen – for hvem – regnskabsrod er billedet – for hvem der ikke ved hvornår han er statsminister (Altid) eller privatperson!
  Mange andre politikere kunne nævnes!
  Personligt har jeg altid fundet mig selv uegnet/uværdig til et politisk arbejde. Dels grundet i en naturlig modvilje mod partiernes kadaverdisciplin dels ud fra en betragtning om at jeg ikke evner at tale udenom, men går lige til sagens kerne uden floskler og andet lir! Altså bolden før partiet!
  Sluttelig – er det ganske modbydeligt at opleve danske politikere der qua lovgivning nu skærmer sig mod danske borgeres ret til aktindsigt – At danske politikere ikke evner at læse og forstå de internationale reguleringsmekanismer så som menneskerettigheder, flygtningekonventioner etc. Men derimod qua manglende evne ønsker at tilrette og ændre disse – her er min påstand at alle aktuelle problemstillinger er indeholdt/faunet og behandlet i de skrevne konventioner!
  Og så glemmer vi lige folketingets løn og pensionsforhandlinger for en kort stund!
  Må i være her – ja men der venter fem kolde i en nær fremtid!

 • Anmeld

  Benny Bjerregaard

  Der var engang...

  ...man sagde "det højt ærede medlem" - men det overgik politikerne til selv at bruge sarkastisk !

 • Anmeld

  Poul B. · Pensionist,iagttager

  Hvis Folketingets politikere havde Bertel Haarder's...

  ... format, ville vi være fri mange 'kålhoveder' -sagt af stjerne erhvevsmanden Asger Aamund - og så ville kompetente borgere tilbyde sig.
  At være folketingspolitiker er meget desværre blevet til et erhverv, hvorfor egen vinding har højeste prioritering.
  Jeg er helt enig med de øvrige kommentatorer

 • Anmeld

  Peter Kristoffersen · Selvstændig konsulent

  Nej til Torben Bach Sørensens brok.

  Torben Bach Sørensen. Du er da om nogen indbegrebet af hykleri. Du ved jo udmærket, at du er i gang med at melde os ud af den verden, vi er en del af. Had. Had. Had. Tilsat smålighed. Det er akkurat, når politikere diverterer med den cocktail, at vi er mange, der skruer ned for begejstringen. Men du vil bare have mere af den slags svineri. Jeg ville håbe, at vi i højere grad får politikere, der imødegår dine forsimplinger og i stedet toner rent flag til fordel for ret, rimelighed, og at der er plads til alle.

 • Anmeld

  Torben Bach Sørensen · Jordnær Debattør

  Peter Kristoffersen

  Tak fordi du læste min kommentar.

  Desværre har du ikke forstået min pointe. Som EU tilhænger er jeg frustreret over den kurs EU har taget de senere år.

  Jeg ønsker et EU som det vi stemte om i 1972, hvor jeg fra Einhoven kørte til den danske ambassade i Den Haag for at stemme JA..

  EU skal som aftalt - fungere som en forening af lande med fælles ønsker og behov. Ikke som Det Forende Europa. Og ikke som nu hvor Tyskland pga. sin økonomiske styrke - i virkelighedens verden - bestemmer alt. Det var jo ikke meningen med EU.

  Jeg er virkelig bange for at EU vil bryde sammen hvis de centralistiske og føderale tanker får lov til at udvikle sig. Og jvf. danske top EU embedsmænd - trives disse tanker fint internt i EU.

  Sovjetunionen, Østrig-Ungarn og Jugoslavien er eksempler på føderale regimer der brød sammen. Og ikke altid lige behageligt.

  Det ønsker jeg ikke sker med EU. Derfor skal vi tilbage til udgangspunktet og sikre at alle europæere er glade og tilfredse med samarbejdet. .

  Samtidig ønsker jeg at vore politikere taler ordentlig til hinanden og at TV stationerne vælger kommentatorer og eksperter, der ikke håner danskere der er bekymret for udviklingen både herhjemme og i EU.

  God sommer til dig Peter.


 • Anmeld

  eva just · ikke relevant

  Bertel Haarder (til Torben Bach Sørensen.

  Min mening er at EU aldrig skulle have været dannet, men at vi beholdt EF, + få enkelte tiltag -- MEGET MEGET FÅ . Grænserne skal lukkes igen.
  Hvert land deres love, hvert land deres borger rettigheder.

 • Anmeld

  Jørgen Christensen · Selvstændig

  EU

  Det begyndte med Frankrig, Tyskland, Italien og Benelux. Måske det skulle være stoppet der. Og så kunne vi andre sejle rundt som små enklaver. Mon Haarder synes det er en god idé? Det virker som om hvert land i Europa er sig selv nok. Spændende om nok er nok idet internationale samfund med Kina, USA, Rusland, Indien osv videre i spidsen.

 • Anmeld

  Christian X

  Inderst inde er Bertel Haarder bekymret for vores demokrati


  https://politiken.dk/debat/art6610045/De-vestlige-demokratier-vil-kollapse-men-det-vil-ikke-ske-med-rullende-kampvogne-og-milit%C3%A6rfolk-i-gaderne

  https://jyllands-posten.dk/protected/premium/erhverv/ECE10574638/professor-og-ledelsesguru-advarer-vores-ledere-bliver-mere-og-mere-frakoblet-virkeligheden

  https://www.b.dk/nationalt/aldrig-foer-er-saa-mange-maend-erklaeret-uegnet-til-vaernepligt-en-saerlig-gruppe

  Vi bliver flere og flere, der foretrækker Trump frem for de fleste af egne politikere, der opfører sig som umodne og uvidende teenagere, der blændet af ideologi, patos eller konsensus-tryghed konsekvent begår for dårlig lovgivning og ledelse.

 • Anmeld

  Peter Kristoffersen · Selvstændig konsulent

  Replik til Torben Bach Sørensen.

  Tak for din kommentar. Ja, det kan vel være, at jeg ikke har forstået hele din pointe, men den er i så fald stadig ikke klar for mig.
  Min største bekymring for Europa er den dobbelte totalitarisering, der pågår. Dobbelt: på den ene side teknokratiets og dermed finanskapitalens devaluering af alt andet end markedet og på den anden side de stærkt fascistisk inspirerede bevægelser af nostalgiske brokrøve. Sidstnævnte er bevægelser som Le Pen, Wilders, AfD, Orban, Lega Nord, Gyldent Daggry og DF herhjemme. De triste landvindinger, denne koalition allerede har skabt, gør det efter min mening ikke muligt - eller endda ønskeligt - at vende tilbage til et EF før EU-tiden. Skal vi have nogen jordisk chance for at rette op på den omsiggribende totalisering og afdemokratisering, tror jeg ikke, at der er anden vej end at angribe teknokratiet. Det vil være en politisk kamp.
  At der måske er et lille håb om, at det kan lade sig gøre, er kampen mod folkeskolereformen et lille tegn på. Med denne reform fuldbyrdedes den markedsgørelse af hele uddannelsessystemet, som Bertel Haarder begyndte på i 1980'erne, og hvor tilsvininger af de intellektuelle i almindelighed og af humanioratænkere i særdeleshed var et af de hyppigt anvendte redskaber. Med folkeskolereformen har man afskaffet faglighed og tænkning i skolen, som nu er blevet til en kalibreringsanstalt med henblik på fortidens arbejdsmarked. Imidlertid har besindige mennesker slået sig i tøjret og har formået et rokke en smule ved målstyringshelvedet, som er markedsgørelsens fremmeste redskab.
  Skal Europa ikke endnu en gang falde i de fascistisk inspirerede kræfters destruktive hænder - med den internationale storkapital som dukkefører - er der for mig at se kun en mulighed: demokratisering af EU.
  Også god sommer til dig, Torben.

 • Anmeld

  Jens Erik Starup

  Populisme.

  Det ville være velgørende, hvis politikerne kunne finde ud af andet end at råbe og skrige på strengere straffe.

 • Anmeld

  Erik Nørgaard · Journalist & fotograf

  Ekkodalen eller Spejlsalen

  Jamen Bertel, det er da ganske simpelt. Du nævner det jo selv i dit indlæg, som iøvrigt må være en form for vandring i Ekkodalen eller Spejlsalen.
  Hvis nu politikere viste sig som ledere, - altså sagde det de mente, også selv om det svirper nogle steder.
  Og hvis man nu gik efter en prioriteringsliste over sager der er store og som trænger sig på og så fik det væsentligste løst først - og de mindre sager senere.
  Og hvis man f. eks. havde så meget klarsyn, at man ikke diskuterede udvidelse af motorvejen over Fyn som et emne, ny bro over Vejlefjord som et emne, udvidelsen af den eksisterende Vejlebro som et emne, udvidelsen af E45 Trekanten - Aarhus som et emne osv. osv. så ville man være i stand til at iværksætte en Kattegatbro og den kunne iøvrigt have stået færdig mange gange i den tid I politikere har spildt i småtingsafdelingen på grund af manglende overblik og vilje til at gå i infight med tingene.
  Måske ville det have været muligt at få dobbelt så mange jagerfly for de samme penge, hvis man havde købt det svenske, da det jo i dag ikke drejer sig så meget om et jagerflys manøvredygtighed, men mere om at flyet er en våbenplatform, hvorfra man ofte åbner ild på mere end hundrede kilometers afstand. Oveni købet kunne svenske og danske jagere så i en tilspidset situation anvende hinandens faciliteter (For ikke at tale om norske). Men vi så jo hvordan det gik med køb af jagerfly - hvorfor mon?
  At man specielt i dit parti kror sig med at have indført en lang række reformer, som i virkeligheden er det modsatte (reform betyder forbedring og ikke ændring) gør vel ikke befolkningens velvilje større, når disse gale beslutninger var rettet mod dem, der igen og igen blev tudet ørerne fulde om: At det skulle kunne betale sig at arbejde. (Det kan det også - på Christiansborg!)
  Det er ikke svært, at blive ved med at finde eksempler på, hvorfor tingene netop er, som du selv beskriver; men en af de helt grelle til slut:
  Politikere er notorisk kendt for at tillempe sandheden til virkeligheden og partiprogrammet. Det er én ting; men når så de såkaldte spindoktorer får fat i materialet, så bliver det til absolut løgn, som med bred hånd bliver øset udover befolkningen.
  Er det rimeligt?
  Hvornår skal politikerne til at have deres eget reklame- og PR-firma?
  Jeg har ikke stemt på en spindoktor - jeg har stemt på en politiker.
  Så kom frem og ton rent flag!

 • Anmeld

  Poul B. · Pensionist, iagttager

  Enig med Erik Nørgaard, og .......

  ..... jeg undrer mig over, at det er Bertel Haarder, der kommer med dette 'oprop'.
  INGENIØREN beskrev længe før det gik galt med Sundhedsplatformen, at det ville blive en stor fejltagelse...i øvrigt kan den ikke rettes op med 'opdateringer i september 2018. Handling her og nu? Den er en katastrofe.
  Preben Mejer fra Innovation beskrev hvordan DSB signalsystemet ville fejle. At det var et system under udfasning/ændring i det øvrige Europa. Han får sikkert ret. Opstarten er helt forkert. Tillid til F-politikerne?
  Til efteråret skal I tage stilling til borgerprotesten om omskæring af drengebørn. Vi VED at I fejler i ren angst for verdensreaktionen (husk: Kæmp for alt hvad du har kært).
  Jeg har - personligt - overhovedet ingen tillid til den måde I styrer det danske POLITI på. Jeg har ikke haft med politiet at skaffe. Det ville være frygteligt at tænke på. 6 ledelesestrin! Skrækkeligt. Højre hånd ved ikke hvad venstre hånd gør. Man lader fængselsfunktionærer i stikken. De angribes!
  Man foreslår at USA ikke bør levere F35 til Tyrkiet. Forslag: Se at få vores ordrer ændret til svenske Viggen-fly.
  Jeg synes, at det er forkert at yde en hjælp til udefrakommende på kr. 33.000 mio pr. år, når vi så skal mangle voldsomt DK internt. Svenskerne yder ca. 600.000 mio. Ganske vist Skr.
  Ældre folketingspolitikere vil gerne fratræde der karrierer som EU parlamentarikere, hvor både løn og skattefrie blyantspenge frister. For egen vindings skyld. Yde noget politisk godt, har de ikke adgang til.
  Det er dog unge politikere, der skal optrænes i Parlamentet. Lad Rina Ronja
  Cari og Morten Messerschmidt være eksempler.
  Jeg bryder mig ikke om, at derFORTSAT er 179 folketingspolitikere, der skal styre lille Danmark al den stund, at EU løser utallige opgaver.

 • Anmeld

  Christian X

  Ingeniøren

  der har afdækket flere skandaler - også advaret om flere inden de blev besluttet - er belønnet med en halvering af mediestøtten, til gengæld får de erklærede liberale regionalaviser mere i mediestøtte, som belønning for at mene og bringe det rigtige fra de rigtige...

  Moralske kompas virker ikke bag Borgens tykke mure. Udefra kommende saglighed og faglighed trænger heller ikke igennem.

  Hele samfundet er efterhånden reformeret flere gange - undtagen det sted, der virkelig trænger - Folketingets opbygning, dets medlemmer og dets funktionsmåde.

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger

  "Det er ganske vist".... der findes "avisænder"....

  Ærligt talt, Bertel Haarder.: "Opråb fra en politiker....Må vi lige være her?"
  Jo. Hvis I opfører Jer ordentligt og lytter til de mennesker i samfundet, der har forstand på det, I skal arbejde med og tage stilling til, "så må I blive ved med at være her".
  ..Alt for mange politikere har slået den selektive hørelse til.
  Hurra for pressen, hvis udtalelser og holdninger langt, langt størstedelen af den danske befolkning sagtens kan forholde sig selektivt og kritisk til. Hav blot tiltro til os.
  I min optik er det mest foruroligende i dansk politik pt, at der er for mange ansvarlige politikere, der agerer tågehorn så snart de kan se chancen til at promovere sig selv på udvalgte befolkningsgruppers ....mindretalsgruppers.... bekostning. Anstændigheden og ordentligheden overfor andre mennesker samt respekten for Grundloven og internationale aftaler er blevet minimeret. DET skaber politikerlede og utryghed. For det er ikke sådan, vi almindelige borgere tænker og opfører os overfor hinanden.
  I min optik undrer jeg mig dybt over, at I i venstre accepterer at være repræsenteret af en Udlændinge og Integrationsminister, der latterliggør og miskrediterer de mennesker, hun har ansvaret for....og oven i købet sørger for, at der på ministeriets hjemmeside er et stort tælleapparat, der optæller lovændringer, der handler om afvisninger af flygtninge. Kage-bagnings-jublen var rædselsfuld og barnlig.
  Det har dybest set været værre end de journalistiske udmeldinger, du henviser til-
  Tænk, hvis en socialminister agerede på samme måde og jublede hver gang, man afviste at bevilge hjælpemidler til handicappede,....eller en sundhedsminister, der ville juble og bage kage, når et vist antal patienter var blevet afvist .... eller fejlbehandlet.
  Jo. I politikere "...må være her....".... så længe I bevarer jordforbindelsen og mærker efter det moralske kompas. Respekterer og lytter til den store vidensbank og de ordentlige adfærdsmønstre, der findes hos borgerne i samfundet.
  Glidebanen med "Den Store Bastians" (1848) opdragelsesmetoder overfor os borgerer må I se at få standset. Jeg vil i hvert fald ikke finde mig i at blive dyppet i tjære og rullet i fjer, (særlovgivninger, tests og stramninger) hvis jeg bliver personligt svækket eller bor det forkerte sted.
  I min optik er Grundtvigs tanker og holdninger meget værdifulde., så der skal arbejdes for at reetablere respekten og forståelsen for værdin af Grundlovens bestemmelser.

 • Anmeld

  Poul B. · Pensionist, iagttager

  Får vi en respons fra dig Bertelsen Haarder

  Indser du hvad kampen går ud på mellem borgerne og dine F- politikerne, som du her forsvarer med næb og klør. Indser du, at en erhvervspolitiker, såvel i F som i EU parlamente, sætter egen vinding højst. Ellers er hele denne tråd uden mening. Den ftter ikke en brik, og ingen kender din konklusion. Tak for udvekslingen. Vi fortsætter vort system på mandag. Ærlig talt. Mangler vi ikke en Trump?

 • Anmeld

  Poul B. · Pensionist, iagttager

  Mit IT system skrev

  Bertelsen. Jeg mente Bertel ftter betyder flytter

 • Anmeld

  Søren Rønhede

  Bertel Haarders generalieblad

  Bertel Haarders generalieblad i politik er langt:
  En lang kæde af ulykker. Lægemanglen lider vi stadig under.
  Men frejdigheden(=frækheden?) er og blir den samme.
  I den sammenhæng er de liberallende ministre ikke værre.

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  Svar Søren Rønhede

  Jeg skal ikke vurdere hvem der er værst af venstre eller liberal alliance men bøjes med at sidstnævnte nogle gange opfører sig skadefro når lovgivningen rammer de svageste stillede borgere i samfundet- så det er en forskel på det punkt

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger

  NEJ, Bertel Haarder...

  ...Det er ikke synd for Jer, og I "...må være her"...hvis I stopper generaliseringerne. Som du selv skriver:(citat)
  ............"Det er generaliseringerne, jeg anholder,".........
  I årevis har vi borgere fået tudet ørerne fulde af skiftende, ledende politikere, der generaliserende har påstået, at
  ..Dommerne dømmer for langsomt og forkert...
  ..DR sender de forkerte udsendelser, ....så de skal nedspares
  ..Radio 247 forholder sig kritisk,,,,så de skal "landsforvises"
  ..Journalisterne er jfr ovenstående for skrappe og for kritiske....
  ..Lærerne er dovne og udygtige....så der skal nedskæres på bemandingen i folkeskolen, voldsomme skolesammenlægninger, skoledagen forlænges, klassekvotienten øges, der skal statskontrollerende testes og specialundervisning gøres til en by i Rusland.
  ...Forældrene har ikke forstand på at opdrage deres børn, så der skal etableres forælderkurser i opdragelse i Tv....
  ..Læger og sygeplejersker arbejder for langsomt....så der skæres i bemandingen og stilles effektivitetskrav og kvalitetskrav.
  ..Socialrådgivere og hjemmeplejen er ineffektive,.... så der skal 'effektiviseres via privatisering....
  ..Pædagoger i vuggestuer og børnehaver har ikke tjek på børns udvikling, så bemandingen beskæres, og selv små børn skal statskontrollerende testes..for at teste pædagogerne....
  ..Flygtninge er flygtet for at "nasse" på det danske samfund, så de skal helst afvises eller udvises hurtigst muligt.
  ..Traumatiserede flygtninge, der søger asyl ,SKAL sørge for at kunne tale dansk, når de får brug for lægehjælp.og skal kunnes forstå den svære lægesamtale....Derfor fratages de tolkebistand.. Det samme er tilfældet, hvis de får brug for retshjælp.
  ..Flygtninge skal samles i centre..helst på øde øer., hvor forholdene er så utålelige som muligt, hvorefter de skal hjemsendes hurtigst muligt....
  ..Arbejdsløse er udelukkende uden arbejde, fordi de ikke gider bestille noget,....så der skal strammes og gives restriktioner....for det skal kunne betale sig at arbejde...
  ..Kronisk syge og handicappede skal igennem lange ressourceforløb og testet grundigt af 'uvildige' private aktører, da man ikke har tiltro til udtalelser fra prakriserende læger
  ....Indbyggere i sociale boligbyggerier er utroværdige, så der skal udarbejdes særlige straffeforanstaltninger for beboerne i det geografiske område. Bebyggelsen skal rives ned, og man kan 'bare' flytte, hvis man vil....Udgifterne inddrives via lejeforhøjelser.
  ....Indbyggere i sociale boligbyggerier fratages forældremyndigheden i forbindelse med valg af vuggestue eller valg til selv at passe deres lille barn hjemme.
  osv osv
  ....
  Hvad er det for holdninger og menneskesyn, regeringen lægger for dagen?
  Det er fuldstændigt rigtigt, Bertel Haarden. Jeg vil bestemt også anholde generaliseringer.
  Men vi er nok dybt uenige alligevel. For det er den massive, nedladende generalisering overfor skiftende befolkningsgrupper og minoritetsgrupper, som I ledende politikere har stået i spidsen for i årevis, som jeg vil anholde.
  **Hold nu op med at finde skiftende syndebukke, fordi nogle problemløsninger kan være svære. Hvis I holder op med det, så skal I nok få lov til 'at være der'.**
  ..Så skal journalisterne og vi andre nok holde op med at være så ¨benlyst kritiske........måske.
  I har påtaget Jer et stort ansvar som folkevalgte, og vi almindelige vælgere forventer, at I arbejder flittigt og i ordentlighed i respekt for mangfoldigheden og sammenhængskraften i vores samfund.


  ..

 • Anmeld

  Poul B. · Pensionist, iagttager

  Det er vælgerforeningerne, der opstiller Folketingskandidater

  Det udtrykker en livserfaren og politisk erfaren politiker - som vi desværre ikke har mere - sig her om. Lyt godt efter:
  https://www.youtube.com/watch?v=Nc1DW6V4ei8

 • Anmeld

  Søren Rønhede

  @ I R Bertelsen

  Du rammer det centrale meget præcist - Haarder har selv været en mester i nedladende udtalelser om grupper; faktisk er han pioneer.

 • Anmeld

  Jørgen Jørgensen

  Det korte svar er NEJ:


  Idiot betød på græsk privatmand: en der var ubrugelig til at beklæde offentlige embeder.

  Nu har det fået den modsatte betydning

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger, vælger og folkepensionist mm

  Glemte...

  ...i farten folkepensionisterne. Dem er man også ude efter. De skal arbejde længere, inden de "fortjener" udbetaling af den "enorme", optjente folkepension.
  Inden længe bliver vi nok for dyre i drift, da vi er for aktive og lever for længe!
  Henrik Dahl er allerede i gang i sit klummeindlæg og med sin overskrift her på Altinget (citat): " Nasserøveriet har bredt sig til alle samfundslag."
  Men han er selvfølgelig ikke fra Det Liberale Venstre, men fra Liberal Alliance,.....
  MEN: Hvis "Vi lige må være her"....så husk liiiige på, at mange pensionister var unge i 60'erne....og mundlamhed og passivitet er stadigvæk ikke vores stærkeste side. Vi forholder os til livet ....og....
  Vi suser rundt for at hente børnebørn i institutioner og skoler, kører dem til fritidsaktiviteter osv, så deres forældre kan passe deres krævende arbejdsdag...for det kan jo betale sig at arbejde......

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger, vælger og folkepensionist mm

  @ Søren Rønhede

  Tak for responsen.
  Vh. I.R.Bertelsen

 • Anmeld

  Erik Nørgaard · Journalist & fotograf

  @ I.R.Bertelsen

  Henrik Dahl: "Nasserøveriet har bredt sig til alle samfundslag." Det har han jo egentlig ret i for det har jo også bredt sig til hans.
  Han får i pose og sæk i form af en uddannelse, der blot har en uanseelig betydning for samfundet; men som hen selv tillægger en mægtig betydning.
  Så finder han på at gøre sig klog på at lede landet ved, at springe ind hos et nykolbøtteparti, der knap nok ved, hvad det selv mener og får herfor selvfølgelig i pose og sæk i form af løn og senere fed pension.
  Alt dette for at kloge sig på ting, han kun har hørt eller læst om på universitetet; men aldrig mødt i virkeligheden.
  For det må vel betegnes som nasserøveri, hvis man oppebærer stor indtjening og pension; men ikke bidrager med noget som helst konstruktivt til samfundet.
  På grund af én bestemt årsag: Han kender ikke virkeligheden!