Bibliotekarforbund overvejer at skifte navn: "Hvis vi ikke gør noget, har vi tabt på forhånd"

BRANDING: Bibliotekarforbundet diskuterer mulighederne for et nyt, mere tidssvarende navn. Men det er en "ekstremt risikabel leg", de roder sig ud, påpeger brandingekspert.

Bibliotekarforbundet mødte op til demonstration side om side med bl.a. Dansk Magisterforening foran Finansministeriets trappe til OK18-demonstration sidste år.
Bibliotekarforbundet mødte op til demonstration side om side med bl.a. Dansk Magisterforening foran Finansministeriets trappe til OK18-demonstration sidste år.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Peter Pagh-Schlegel

Thorvald Stauning var udlært cigarsorterer, før han blev statsminister. Øvrige jobtitler som tobaksspindere, telefonrensere og typografer giver i dag associationer til en tid, der ligger mindst et par generationer tilbage.

Hvis vi ikke gør noget, har vi tabt på forhånd, og så eksisterer forbundet med stor sandsynlighed ikke om nogle år

Tine Segel
Formand, Bibliotekarforbundet

Men vil bibliotekarprofessionen emme af samme støvede forhistorie om 30 år?

Om en informationsspecialist samler bredere end en bibliotekar, kan sagtens være. Men det er dæleme et usexet ord. Bibliotekarforbundet har en meget stærk semantisk klang, og alle ved, både hvad en bibliotekar og hvad et forbund er

Kresten Schultz Jørgensen
Brandingekspert, Oximoron

Den bekymring er i hvert fald en af bevæggrundene for, at Bibliotekarforbundets hovedbestyrelse har igangsat en proces om et muligt navneskifte.

"Vi må ikke forskanse os bag en titel, der ikke længere er hverken rummelig eller fremtidssigtende nok. Vi kan ikke længere spejle os i en fælles "bibliotekar"-identitet, da vores roller og kompetencer breder sig ud over det traditionelle bibliotek," lyder det fra et af forbundets medlemmer i en intern gruppedebat på Facebook, som forbundet har offentliggjort på sin hjemmeside.

Faldende medlemstal
Ifølge Tine Segel, der er formand for forbundet, er der flere gode grunde til at tage diskussionen.

”Bibliotekarforbundet har et faldende medlemstal på grund af vores demografiske sammensætning. Dernæst kan vores medlemmers kompetencer bruges bredere, i takt med at arbejdsmarkedet har udviklet sig,” siger Tine Segel.

Før i tiden havde forbundet en direkte medlemsfabrik i form af Danmarks Biblioteksskole, men i 2010 skiftede skolen navn til IVA (Det Informationsvidenskabelige Akademi) som følge af, at der på uddannelsen var andre aktiviteter end bibliotekaruddannelsen.

Og igen i 2017 ændredes navnet til ”Institut for Informationsstudier” for blandt andet at assimilere med resten af Københavns Universitets afdelinger. Og det er også en af bevæggrundene for et nyt navn til bibliotekarenes fagforbund, påpeger Tine Segel.

”Man kan stadig blive cand.scient.bibl, men biblioteksskolen er ikke længere. For femten år siden optog man 200 studerende, mens der i dag optages omkring 50 studerende. Det er vi også nødt til at forholde os til,” siger hun.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00