Bikubenfonden stifter selskab, der skal give alle råd til at købe kunst

BILLEDSKØNT: Med kapital fra Bikubenfonden vil nyt selskab på Nørrebro indramme kunstneres skitser og sætte dem til salg. Vi forsøger at skabe et nyt marked og øge kunstnernes muligheder for at tjene penge, siger fondens direktør.

"Vi kunne godt tænke os at nurse efterspørgslen, så yngre mennesker kan begive sig ind i kunstens verden og erhverve noget, der ikke er så dyrt," siger Bikubenfondens direktør, Søren Kaare-Andersen.
"Vi kunne godt tænke os at nurse efterspørgslen, så yngre mennesker kan begive sig ind i kunstens verden og erhverve noget, der ikke er så dyrt," siger Bikubenfondens direktør, Søren Kaare-Andersen.Foto: Ritzau Scanpix/AP
Carsten Terp Beck-Nilsson

I en ny butik på Nørrebro kan kunstelskere fra onsdag erhverve unik kunst fra anerkendte og nye danske kunstnere til langt lavere priser, end de er vant til.

Galleriet Skitse er et nyt filantropisk eksperiment, der på samme tid skal forbedre billedkunstneres indtjening og give mennesker uden for millionærklubben mulighed for at hænge kunst på væggene.  

Twistet, der både udvider markedet og sænker prisen, er, at galleriet sætter de bedste af de skitser og testprint, kunstnere producerer i deres atelier, i rammer og sælger dem til en fast pris på 2.999 kroner, fortæller initiativtageren, billedkunstneren Emilie Kjær.  

”Jeg er blevet opmærksom på alt det overskudsmateriale, der bliver produceret op mod en udstilling. Det er tit nogle virkelig fine ting, som har en selvstændig kunstnerisk værdi,” siger hun og tilføjer:

Hvis selskabet tjener penge, så skal de kanaliseres videre i kunstverdenen. Det er ikke noget, vi skal sidde og tjene på. 

Søren Kaare-Andersen
Direktør, Bikubenfonden

”Og så er det også en mulighed for at sælge til kunstinteresserede, som måske ikke har råd til at købe store, dyre, færdige værker.”

Emilie Kjær har indtil videre lavet aftaler med omkring 50 kunstnere, som leverer skitser, testprint og lignende. Hun glæder sig til at få materialet ud at leve.

Danmark er et lille land, hvor der ikke er mange, som har råd til at købe kunst, og kunstnerne skal jo have noget at leve af. 

Emilie Kjær
Billedkunstner

”Det er jo et spændende materiale, der fortæller en sjov historie om, hvordan kunstnerne er kommet frem til det endelige resultat – og viser de forsøg og små fejl, folk har lavet undervejs.”

Emilie Kjær understreger, at hun ikke er i færd med at slå bunden ud af det etablerede kunstmarked. De billeder, hun sætter til salg i Skitse, er ikke i konkurrence med de færdige værker, kunstnerne har puslet om i måske et halvt år, før de ender på udstilling.

”Når man bruger al sin tid på noget i et halvt år, kan man ikke sælge det for et par tusinde kroner. Men måske ender man med at udstille nogle kæmpestore værker, og så har man nogle i mindre skala i sit atelier, som man kan sælge her,” siger Emilie Kjær.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00