Debat

Børns Vilkår: Nyt udspil er en håndsrækning til skilsmissebørnene

DEBAT: Regeringens forslag til et nyt skilsmissesystem er første skridt på vejen mod et system, hvor børnene sættes først, og der tages hånd om komplekse skilsmisser, skriver Rasmus Kjedahl.

Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Kjeldahl
Direktør i Børns Vilkår

Tirsdag kom regeringen med et udspil til et nyt og mere enkelt skilsmissesystem. I udspillet skal alle familiesager screenes hurtigt og deles op i en grøn bunke, som ingen opmærksomhed kræver, en gul bunke, som kræver rådgivning og mægling, og en rød bunke, som rummer så store konflikter, at de skal sendes direkte til en dommer i byretten efter en grundig udredning af situationen.

Regeringen fortjener ros for at gøre et forsøg på at skabe et system, der kommer børnene til gode med en passende balance mellem domstolene og andre myndigheder. Vi har gennem årene oplevet, at det nuværende system ofte kom til kort over for de komplekse skilsmisser – det drejer sig om 10-13 procent af alle skilsmisser.

Komplekse skilsmisser traumatiserer børnene
De komplekse skilsmisser præges – udover et højt konfliktniveau – ofte af sociale problemer som misbrug, vold eller store psykiske vanskeligheder hos en eller begge forældre. Børnene i disse meget komplekse skilsmisser er blandt de mest udsatte børn i Danmark og er i risiko for store trivselsproblemer, mens forældrenes klager vandrer mellem myndighedernes skriveborde.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Vi har for eksempel fulgt en pige, der allerede som otteårig havde været i kontakt med eller haft sin sag behandlet af mere end 30 forskellige myndighedspersoner. Man konkluderer, at pigen allerede som toårig var i risiko for at blive traumatiseret af forældrenes konflikt.

Året efter, da hun er tre år gammel, viser en undersøgelse, at hun er blevet traumatiseret. Myndighederne har altså viden om, at pigen har alvorlige vanskeligheder – men formår ikke at hjælpe hende. Sagen har i årevis kørt i ring. Her er der tale om, at både myndigheder og lovgivningen svigter et barn som hende og mange andre børn.

Regeringen fortjener ros for at gøre et forsøg på at skabe et system, der kommer børnene til gode med en passende balance mellem domstolene og andre myndigheder

Rasmus Kjeldahl
Direktør i Børns Vilkår

Regeringens udspil giver håb til børnene i sådanne skilsmisser, idet der lægges op til et system, der opfanger og udreder disse sager fra starten af – før de sendes videre til domstolene. Vi vil især give point for ambitionen om at tænke kommunerne ind i et forpligtende samarbejde omkring udredning af familien.

Skilsmissesystem skal sætte børnene først
Rådgivning, mægling og udredning skal foretages i en ny specialiseret myndighed, Familieretshuset, hvorimod Statsforvaltningen helt nedlægges. Hvis samfundet skal lykkes med at hjælpe børnene i de komplekse skilsmisser, er det afgørende, at Familieretshuset får flere typer af ekspertise: Viden om misbrug, psykiatri, vold og overgreb. En ekspertise, som børnesagkyndige ikke besidder.

Desuden er der behov for, at barnets ret til trivsel skrives ind i Forældreansvarsloven. Som systemet fungerer i dag, er det barnets ret til to forældre (i praksis ofte forældrenes ret til barnet), der får forrang – i mange tilfælde på bekostning af barnets trivsel.

Konsekvensen af dette oplevede Mathilde, der voksede op med en far, der fik raserianfald og kastede med tingene, udøvede psykisk vold mod børnene og truede med selvmord. Mathilde er ikke i tvivl om, at det for hende havde været bedre, hvis myndighederne havde besluttet, hun ikke skulle se sin far. Lovgivningsmæssigt bør afgørelserne primært træffes ud fra barnets ret til trivsel. Ellers vil vi blive ved med at se domme, der i praksis betyder, at forældres opfattelse af at have ret til deres barn vejer tungere end barnets trivsel.

Med udspillet har regeringen taget et ambitiøst skridt henimod at skabe et skilsmissesystem, der sætter barnet først. Nu skal vi helt i mål.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Kjeldahl

Direktør, Børns Vilkår
cand.agro. (Københavns Uni. 1990), ph.d. i økonomi (London 1995)

0:000:00