Anmeldelse af 

Anmeldelse: Kjeld Møller Pedersen har skrevet en modig bog om coronaepidemien

ANMELDELSE: Bogen 'Smittetryk og samfundssind' er skrevet midt i coronaepidemien. Det er både en udfordring og en fordel, men forfatteren klarer det godt, skriver Torben Mogensen.   

Kjeld Møller Pedersen går videnskabeligt i dybden med håndteringen af pandemien og betvivler regeringens forsigtighed, skriver Torben Mogensen.
Kjeld Møller Pedersen går videnskabeligt i dybden med håndteringen af pandemien og betvivler regeringens forsigtighed, skriver Torben Mogensen.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Torben MogensenAf Torben Mogensen
Professor og formand, Lungeforeningen

Kjeld Møller Pedersen er en modig mand. At skrive en bog med titlen 'Smittetryk og samfundssind' om coronaepidemien - midt i selve epidemien - er både en udfordring og en fordel.

Udfordringen er, at alle detaljer endnu ikke er kommet frem, og historien vil derfor blive genfortalt mange gange senere i andre versioner. Bogen er ikke den sidste og endelige bog om epidemien. Alene minksagen, som kom efter bogen var færdig, illustrerer dette.

Risikoen ved at skrive bogen er, at man nemt kan virke bagklog. Forfatteren er meget opmærksom på problemet, og jeg synes, han klarer det flot.

Torben Mogensen
Professor og formand for Lungeforeningen

Fordelen er derimod klar. Alle har i nogenlunde frisk erindring, hvad der er sket, siden vi første gang hørte om den coronavirus, der senere fik det berømte navn covid-19, svarende til Corona Virus Disease 2019.

Det virker, som om forfatteren meget tidligt i forløbet besluttede at skrive bogen - det tyder den righoldige dokumentation fra nyhedsmedierne på. En fornuftig beslutning, taget af en forfatter, der har skrevet utallige bøger om sundhedspolitik, og som er en meget brugt kommentator og en fremragende underviser. Når man læser bogen, kan man ligefrem høre forfatterens stemme for sig.

Indledningen til pandemien
Coronavirus har et endnu mere videnskabeligt navn, SARS-CoV-2. Her står SARS for SevereAcuteRepiratoryDisease. De forskellige navne viser, at der har været coronaepidemier før, nemlig SARS-COVD 1 i 2002. Den epidemi gik forbi Danmark, og det samme gjorde en anden coronaepidemi, MERS-CoV, udgående fra Mellemøsten i 2012.

Det var måske derfor ikke så underligt, at sundhedsmyndighederne i starten nedtonede truslen for Danmark. Men det viste sig at være en fejlvurdering. Så at sundhedsmyndighederne i dette tilfælde blev underkendt af politikerne, var nok godt.

Beskrivelsen i forløbet mangler nok den pointe, selvom det kommer senere i bogen. Tidligere erfaringer over for billederne af lastbiler, der kører døde væk i Norditalien. Mistede regeringen tilliden til sundhedsmyndighederne? Var det derfor, statsministeren nærmest snakkede sort, da hun blev spurgt, hvilke myndigheder der havde rådet hende til at lukke landet?

0:000:00