Boligminister: Vi skal se på risikoen for prisfald på andelsboliger

BOLIGPRISER: En ændring af en omstridt paragraf i boligloven vil gå ud over andelsboligejerne, lyder kritikken. Det afviser boligminister Kaare Dybvad (S) i et folketingssvar.

Nye regler kan få andelsboligpriser til at styrtdykke, lyder det fra kritikere. Kaare Dybvad (S) lover at tage risikoen med i de kommende politiske forhandlinger.
Nye regler kan få andelsboligpriser til at styrtdykke, lyder det fra kritikere. Kaare Dybvad (S) lover at tage risikoen med i de kommende politiske forhandlinger.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Louise Rønne Jensen

Om en justering af lejeloven vil få negativ indflydelse på andelsboligejernes økonomi, skal indgå i de kommende politiske forhandlinger om en ny boliglov. 

Det fastslår den socialdemokratiske boligminister Kaare Dybvad (S) i et folketingssvar.

”Det ligger mig meget på sinde at sikre gode rammer på hele boligområdet, og jeg finder det helt naturligt at lade spørgsmålet om en løsning i forhold til påvirkning af andelshavernes økonomi indgå i de politiske forhandlinger,” svarer han til spørgsmålet stillet af Heidi Bank (V).

Potentielt tab 
Spørgsmålet blev stillet på baggrund af den forestående ændring af boligreguleringsloven. I foråret nedsatte et flertal i Folketinget en ekspertgruppe, som skulle undersøge og rådgive regeringen om lovgivningen.

Jeg finder det helt naturligt at lade spørgsmålet om en løsning i forhold til påvirkning af andelshavernes økonomi indgå i de politiske forhandlinger.

Kaare Dybvad (S)
Boligminister

Kritikken fra blandt andet Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation og EjendomDanmark lyder, at en ændring af lovens § 5 stk. 2 vil medføre negative økonomiske konsekvenser for andelsboligejerne.

Andelsboligpriserne prisfastsættes efter værdien af en tilsvarende udlejningsejendom, og dermed vil prisfald på udlejningsejendomme også betyde et fald i andelsboligpriserne. Det kan medføre, at private andelsboligejere kommer i klemme ved en lovændring og mister flere hundrede tusinde kroner.

Boligministeren forventes at indlede politiske forhandlinger, når han har modtaget rapporten fra ekspertgruppen.  

Dokumentation

Faktaboks

  • Boligreguleringslovens § 5 stk. 2 giver udlejer mulighed for at gennemføre renoveringer for efterfølgende at fastsætte huslejen til ”det lejedes værdi”.
  • Lovgivningen har skabt anledning til debat, da den giver udenlandske kapitalfonde, eksempelvis amerikanske Blackstone, frit spil på det danske boligmarked.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00