Borgmester: Drop den kollektive dummebøde og straf den enkelte kommune hårdere

Alle kommuner har udsigt til, at de kan blive ramt af en statslig straf på over en kvart milliard, fordi nogle enkelte vil hæve skatten markant. Det sanktionssystem har spillet fallit, lyder det fra presset borgmester, som vil gøre straffen mere målrettet.

Horsens-borgmester Peter Sørensen (S) er bestemt ikke begejstreret for, at hans kommune nu kan se frem mod at få trukket et millionbeløb fra sit årlige bloktilskud fra staten som straf for, at andre kommuner har hævet skatten.
Horsens-borgmester Peter Sørensen (S) er bestemt ikke begejstreret for, at hans kommune nu kan se frem mod at få trukket et millionbeløb fra sit årlige bloktilskud fra staten som straf for, at andre kommuner har hævet skatten.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Det skal være slut med at straffe alle landets kommuner, bare fordi nogle enkelte forbryder sig mod de økonomiske aftaler med staten.

Det ville i hvert fald være en mere rimelig fremgangsmåde, end den nuværende, hvis man spørger Peter Sørensen (S), der er borgmester i Horsens.

”Det system Christiansborg har skruet sammen, det har spillet fallit,” siger Peter Sørensen.

Han er en af de borgmestre, der er godt og grundigt trætte af udsigten til at blive straffet for, at andre kommuner planlægger store skattestigninger i budgettet for 2023 og med åbne øjne banker hul i det kommunale skatteloft.

Da landets borgmestre mødte til borgmestermøde i KL i sidste uge, var det med udsigt til, at en række kommuner – herunder relativt velpolstrede kommuner som Frederiksberg og Køge – ville hæve skatten med over 400 millioner kroner, end de har fået lov til fra staten. Og dermed udløse en tilsvarende sanktion.

Horsens Kommune er presset økonomisk med kassebeholdning i blandt de 10 laveste i landet.

{{toplink}}
Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Udsigten til permanent at få beskåret kommunens bloktilskud huer derfor Peter Sørensen mindst lige så lidt, så lidt, som det ifølge ham gør for mange af hans borgmesterkollegaer.

”Man bør genoverveje de kollektive dummebøder til kommunerne for i stedet at se på en individuel tilgang til de kommuner, som ikke overholder de vejledende rammer, som KL og regeringen melder ud,” siger han.

0:000:00