Debat

EL-borgmester: Flertallets frasalg af Mjølnerparken ændrer ikke vores politik

REPLIK: Enhedslisten ændrer ikke sin politik, fordi et flertal i København har godkendt et salg af boliger i Mjølnerparken. Vi kæmper stadig for, at København ikke skal være en rigmandsghetto, men en blandet by, skriver Ninna Hedeager Olsen.

Hundredevis af beboere i Mjølnerparken bliver tvunget til at flytte, fordi Borgerrepræsentationen har besluttet at sælge boligerne, skriver Ninna Hedeager Olsen.
Hundredevis af beboere i Mjølnerparken bliver tvunget til at flytte, fordi Borgerrepræsentationen har besluttet at sælge boligerne, skriver Ninna Hedeager Olsen.Foto: Katja Holm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ninna Hedeager Olsen (EL)
Teknik- og miljøborgmester, Københavns Kommune

Mange beboere i Mjølnerparken på Nørrebro lever i øjeblikket i utryghed. Et flertal uden om Enhedslisten i Københavns Borgerrepræsentation har besluttet at godkende et salg af to af områdets fire boligblokke.

Dermed er hundredvis af københavnere tvunget til at finde nye hjem. Samtidig forsvinder en hel del af byens billige, almene boliger, og dem får vi aldrig tilbage. Alt dette er resultater af den tidligere regerings forfejlede politik for udsatte boligområder.

Det overrasker mig ikke, at Venstres medlem af Borgerrepræsentationen, Jens-Kristian Lütken, er glad og tilfreds med beslutningerne. Jeg har aldrig oplevet Venstre som de store tilhængere af almene boliger, som gør det muligt for folk med helt almindelige lønninger at bosætte sig i vores allesammens hovedstad.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Men at Lütken dermed har en forventning om, at Enhedslisten er af samme opfattelse, overgår min fantasi.

Enhedslisten arbejder for en blandet by
Selvfølgelig ændrer Enhedslisten ikke pludselig holdning og tager de rige og privilegeredes parti. I Mjølnerparken har beboerne fremlagt bud på løsninger, som vil betyde, at langt færre eller måske ingen boliger skal frasælges.

København er allerede visse steder ved at udvikle sig til en rigmandsghetto, og det har ofte været på Enhedslistens initiativ, at der bliver stillet krav om almene boliger i byen, så vi netop får en blandet by.  

Ninna Hedeager Olsen (EL)
Teknik- og miljøborgmester, København

Det kunne eksempelvis lade sig gøre gennem ommærkning af boligerne til studieboliger.

Den løsning bakker Enhedslisten op om, også selvom Venstre og et bredt flertal i Borgerrepræsentationen hellere vil tvinge beboere ud af deres lejligheder og frasælge boligblokkene til private investorer, som kan sætte huslejen markant højere, end det er tilfældet i dag. 

Det går over min forstand, at Jens-Kristian Lütken kan nå frem til, at Enhedslisten ikke vil være med til at skabe en blandet by. For mangfoldigheden er netop truet, når flertallet ubekymret nikker til at frasælge billige boliger og bestemme, hvem der må og kan bo hvor.

København er allerede visse steder ved at udvikle sig til en rigmandsghetto, og det har ofte været på Enhedslistens initiativ, at der bliver stillet krav om almene boliger i byen, så vi netop får en blandet by.

Almene boliger skal ikke kaste profit af sig, og derfor er de tilgængelige for langt flere grupper end privat byggeri. Derfor ser jeg gerne, at andelen af alment boligbyggeri stiger.

Vores politik for udsatte byområder virker
I København er vi i mange år gået konstruktivt til værks og har nedbragt antallet af udsatte boligområder gennem langsigtede og vedholdende indsatser.

Vi har evidens for, at en fokuseret indsats virker, når vi bystrategisk arbejder med det rette miks af sociale og fysiske indsatser. Og vores forventninger er også, at den nuværende indsats i Mjølnerparken ville føre til, at boligområdet ikke ville optræde på regeringens ghettoliste i 2023.

Der er altså ikke tale om 14 års forgæves indsats, som Jens-Kristian Lütken skriver, tværtimod. 

Ifølge Lütken har Mjølnerparken været præget af uro og utryghed, al den tid han kan huske. Det lyder mere, som om Lütken har været meget lidt i området.

Og jeg er sikker på, at det vil udvide horisonten for mange, hvis man for eksempel lægger vejen forbi og oplever seniorbofællesskabet Midgården, som med åbne arme byder både naboer og andre nørrebroere indenfor.

Aktive ældre, som afholder både gårdfester, julefester og studenterfester for beboerne i lokalområdet. Et aktiv, som skaber sammenhold, fællesskab og tryghed i et udsat boligområde, som bevæger sig i den rigtige retning. Det burde vi prise i stedet for at tvinge bofællesskabet ud af deres lejligheder.

Vi skal løfte boligområderne
Venstre brugte sin tid i regeringen på at udskamme udsatte boligområder. Det løser ingenting. I stedet for at tale boligområder ned, bør vi løfte dem gennem fokuserede indsatser.

Ressourcestærke borgere er naturligvis velkomne, men steder som Mjølnerparken er ikke ressourcefattige. I stedet byder de på andre kvaliteter, end de seneste regeringer udpeger udsatte boligområder fra.

Jeg kan forsikre både Lütken og alle andre om, at jeg gør alt, hvad der står i min magt, for at sikre, at situationen nu og i fremtiden ender bedre, end den hidtil har set ud til at gøre.

Det skylder jeg Mjølnerparkens beboere og alle andre, som er i fare for at blive tvunget ud af deres hjem på grund af skiftende regeringers fejlagtige ghettolovgivning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens-Kristian Lütken

Beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, landsformand, Europabevægelsen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2015)

Ninna Hedeager Olsen

Lektor i samfundsvidenskab, Københavns professionshøjskole, fhv. teknik- og miljøborgmester (EL), København Kommune
kandidat i arbejdsmiljøstudier (Roskilde Uni. 2010)

0:000:00