Borgmester i Vallensbæk: Frivillighed gør vores faglighed bedre

INTERVIEW: Henrik Rasmussens første prioritet, da han blev borgermester i Vallensbæk, var et øget fokus på frivillighed. Knap ti år efter kan han se et civilsamfund, der vokser ind i alle kommunens institutioner. Det krævede strategi og en hård kamp – men den kamp skulle tages nedefra, fortæller han.

Frivillighed er en del af dannelsesbegrebet, mener Henrik Rasmussen. Større frivillighed i kommunal sammenhæng har været på dagsordenen, lige siden han blev borgmester i Vallensbæk i 2010.
Frivillighed er en del af dannelsesbegrebet, mener Henrik Rasmussen. Større frivillighed i kommunal sammenhæng har været på dagsordenen, lige siden han blev borgmester i Vallensbæk i 2010.
Maria Neergaard Lorentsen

”Det er vigtigt at lære, at alle mennesker har en ressource, som samfundet kan bruge.”

Henrik Rasmussen har knap et årti på bagen som borgmester i Vallensbæk Kommune. Lige før interviewet har han kåret den bedste idé til projektet ’Frivillighed på skoleskemaet’, hvor kommunens ottende klasser har arbejdet med en problemstilling, de skulle løse via frivillighed.

”Med 'Frivillighed på Skoleskemaet' får de unge tidligt et indblik i, at dét at være en aktiv samfundsborger ikke er et tag-selv-bord. Det er faktisk noget, du skal yde noget for.”

Frivillighed er en del af dannelsesbegrebet, mener Henrik Rasmussen.

Den der faglige forståelse, at frivillighed er farligt, fordi det tager mit job. Altså så har man sgu misforstået sit job. Jeg vil vove at påstå, at hvilket som helst job har brug for en faglighed, og den faglighed vil vi ikke gå på kompromis med. Det er vigtigt.

Henrik Rasmussen
Borgmester, Vallensbæk

”De unge er vant til, at tingene bare kommer, og jeg tror, den her jeg-kultur er kommet for at blive. Og jo mere man ser en kompleks og mangfoldig verden, jo vigtigere er det, de lærer, at alting ikke bare kommer af sig selv. Det er vigtigt, de opdager, at der faktisk er nogen, der gør en indsats.”

Ideerne til 'Frivillighed på Skoleskemaet' varierede fra tiltag mod ensomhed, stofmisbrug eller integration af indvandrer til fokus på bæredygtigt forbrug.

Det har været benhårdt slid, det har været ildsjæle, dynamoer, ambassadører. Der har hele tiden været nogen, som har brændt for noget og har fået lov til at brænde igennem – og nogen sikkert også brænde ud.

Henrik Rasmussen
Borgmester, Vallensbæk

”Jeg bliver mega stolt af at se, hvad de unge – der ofte beskyldes for at være dovne og selviske – kan. De er jo så velargumenterende og dokumenterende. Jeg bliver ikke længere overrasket, men jeg bliver lige glad hver gang. Det bekræfter mig i, at vi gør det rigtige.”

Frivillighed præger skolerne
Det er sjette gang, Henrik Rasmussen sidder i dommerpanelet til 'Frivillighed på Skoleskemaet'. En voksende succes, der sidste år blev gjort obligatorisk for kommunens ottendeklasser. Derfor spørger jeg ham, om han er positivt stemt over for ideen om at lade flere frivillige kræfter komme ind i folkeskolen, der traditionelt ikke har samarbejdet meget med civilsamfundet.

”Ha! Så kender du ikke Vallensbæk,” siger borgmesteren og læner sig tilbage i stolen, mens han putter et stykke matadormix i munden.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00